Για αρκετούς ανθρώπους η ναυτία είναι μέρος της ζωής τους όταν ταξιδεύουν, για άλλους είναι πιο σπάνιο φαινόμενο, αλλά αυτή η αίσθηση τάσης για εμετό –αλλά και ο ίδιος ο εμετός– είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού σε διαταραχές του στομαχιού.

Μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως ίωση, τροφική δηλητηρίαση, ταξίδι ή εγκυμοσύνη, αλλαγή περιβάλλοντος και συνηθειών κ.λπ. Αν δεν υποδεικνύει πιο σοβαρό πρόβλημα –καρδιακή προσβολή, νεφρικές ή ηπατικές διαταραχές κ.ά.–, μπορείς να ανακουφιστείς προσωρινά από αυτή δοκιμάζοντας μία από τις ακόλουθες εναλλακτικές θεραπείες. Ναυτία αντιμετώπιση:


Τζίντζερ το θαυματουργό

Σε οποιαδήποτε μορφή του (ωμό, σε τσάι, σε ρόφημα) είναι ικανό να νικήσει τη
ναυτία προτού καν ξεκινήσει η «μάχη». Γιατί; Σύμφωνα με τον Μichael T. Murray, συγγραφέα του βιβλίου The complete book of juicing, πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές παραδοσιακές θεραπείες για τα γαστρικά προβλήματα και καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα.

«Το τζίντζερ θεωρείται ο βασιλιάς των τροφών κατά της ναυτίας»
• Με χυμοθεραπεία. Ο ίδιος συστήνει ένα μείγμα χυμών για την καταπολέμηση της ναυτίας από μία φέτα φρέσκου τζίντζερ (πάχους 0,5 εκ.), 1 μήλο και 4 καρότα.

• Με βοτανοθεραπεία. Για την ήπια ναυτία, προτίμησε ρόφημα τζίντζερ, όπως
αναφέρεται στο βιβλίο Νέες Επιλογές Φυσικής Θεραπείας (Εκδόσεις Αλκυών). Ρίξε ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ σε φλιτζάνι, σκέπασέ το με βραστό νερό, μούλιασέ το για 10′ και άσε το να κρυώσει πριν το πιεις.

• Από το φαρμακείο. Αν έχεις πιο έντονη ναυτία, χρειάζεσαι ισχυρότερη δόση τζίντζερ. Στα φαρμακεία θα βρεις μη συνταγογραφούμενα φάρμακα με συμπυκνωμένο τζίντζερ (αν είσαι έγκυος, συμβουλεύσου το γιατρό σου).

«Οι απλές τροφές με λίγα λιπαρά, όπως τα αλμυρά κράκερ, είναι ιδανικές όταν υποφέρεις από ναυτία, γιατί είναι ελαφρές και καταπραΰνουν τον πόνο στο στομάχι, επειδή χωνεύονται εύκολα» τονίζει ο Robert Stern, Ph.D., ερευνητής της ναυτίας για τη ΝΑSΑ. «Αν κάνεις εμετό, μη φας τίποτα για μία ώρα τουλάχιστον», λέει ο ίδιος, «γιατί τόσο χρόνο χρειάζεται το στομάχι σου για να συνέλθει».

Αρωματοθεραπεία

Σύμφωνα με την Jeanne Rose, συγγραφέα του βιβλίου Aromatherapy: Applications and Inhalations, η μέντα είναι η παραδοσιακή θεραπεία για τη ναυτία και τον εμετό. Ρίξε 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου της σε ένα ποτήρι νερό (240 γραμμ.) και πίνε το αργά.