Με νέα – τη δεύτερη μετά τη μόλυνση του Σαρωνικού – τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης του έτους 2017 για τους χώρους που απαγορεύεται η κολύμβηση, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, απαγορεύει την κολύμβηση στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα και αναφέρει ότι «επειδή το φαινόμενο είναι  δυναμικό, η απόφαση θα τροποποιείται εκάστοτε ανάλογα με τις διαμορφούμενες συνθήκες των ακτών κολύμβησης».

Σε ποιους δήμους και περιοχές απαγορεύεται η κολύμβηση

Σύμφωνα με τη νέα  τροποποίηση, η κολύμβηση απαγορεύεται σε όλες τις ακτές των δήμων Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθήνας.

Σε ότι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και Νήσων, η κολύμβηση απαγορεύεται στις περιοχές από την ακτή κολύμβησης σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους) μέχρι την παραλία της Φρεατίδας στο δήμο Πειραιά και στον όρμο Λιμνιώνα, μπροστά από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Σεληνίων, κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο δήμο Σαλαμίνας

Ανάγκη σήμανσης  των ακτών. όπου απαγορεύεται η κολύμβηση, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση 

Στην Υπουργική Απόφαση, επισημαίνεται για μια ακόμη φορά η ανάγκη σήμανσης των ακτών, όπου απαγορεύεται η κολύμβηση με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Ακόμη το υπουργείο Υγείας ζητά από τις Λιμενικές Αρχές την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.

Στη νεώτερη απόφαση δίνονται διευκρινίσεις για τον όρο «βραχυπρόθεσμη ρύπανση». Όπως τονίζεται «η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας, περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την ποσότητα του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτινών του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών. Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοι οργανισμοί? που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ μύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες με γοργούς ρυθμούς. Αν και οι άμεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά μικρής κλίμακας, δεν αποκλείονται μακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόμενα βιοσυσσώρευσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ