Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στη Μεγάλη Βρετανία, υποστηρίζουν ότι οι εκφράσεις των μωρών αναπτύσσονται και ωριμάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως τα μωρά αρχίζουν να “εκφράζονται” από την κοιλιά της μαμάς.

Σε μελέτη που βασίστηκε στην ανάλυση υπερύχων 4D συνολικά 15 εμβρύων, 8 κοριτσιών και 7 αγοριών, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι «πρόβαραν» διάφορες γκριμάτσες αποδοκιμασίας όσο ήταν στην κοιλιά της μαμάς τους.

Εκφράσεις όπως το σήκωμα των φρυδιών και το συνοφρύωμα της μύτης είναι πολύ πιθανόν να αναπτυχθούν από την εμβρυική ζωή τους.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Νάντια Ράισλαντ, ισχυρίζεται ότι η κατανόηση της διαδικασίας της ανάπτυξης των εμβρύων θα επέτρεπε στους ειδικούς να ανιχνεύσουν ενδεχόμενα αναπτυξιακά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές θεωρούν πως οι κινήσεις του προσώπου στα έμβρυα σχετίζονται περισσότερο με την εγκεφαλική τους ωρίμανση, και όχι τόσο με τα πραγματικά συναισθήματα που πιθανόν να βιώνουν.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, τα υγιή βρέφη φάνηκε να αναπτύσσουν σταδιακά τις εκφράσεις στον πρόσωπό τους όσο βρίσκονται στην κοιλιά της μανούλας, ξεκινώντας από τις πιο απλές και καταλήγοντας στις πιο περίπλοκες.

Η δρ Ράισλαντ προσέθεσε: «Τα ευρήματά μας δεν ξεκαθαρίζουν αν τα έμβρυα αισθάνονται πόνο ή όχι, και κατά πόσο οι εκφράσεις τους αυτές είναι αποτέλεσμα του πώς νιώθουν τη δεδομένη στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, η ικανότητά τους να δείχνουν τη δυσφορία τους μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου τους αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο μετά τη γέννησή τους, προκειμένου να είναι σε θέση έτσι να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους, οι οποίοι δεν διαθέτουν άλλον τρόπο επικοινωνίας μαζί τους».