Έχει υπολογισθεί ότι 25% των ανθρώπων παρουσιάζουν φοβία για ταξίδια με αεροπλάνο. Η φοβία αυτή υπάρχει παρά το γεγονός ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι σημαντικά πιο ασφαλή σε σύγκριση με τα ταξίδια με αυτοκίνητο. Στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι ταξίδι με αυτοκίνητο έχει 37 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου παρά το ταξίδι με αεροπλάνο.

Πολλές φορές όμως πέρα από το φόβο για το αεροπλάνο συμβαίνει να υπάρχει υπάρχει και φόβος για τους «βίαιους» των πτήσεων. Η βία στον αέρα είναι συχνό φαινόμενο και μάλιστα έχουμε και διάσημους ταραξίες.

Πολλά αστέρια της διεθνούς showbiz έγιναν ο φόβος και ο τρόμος αεροσυνοδών και επιβατών. Ανάμεσά τους η Νταϊάνα Ρος, που μεταμορφώθηκε σε στρίγκλα σε μια πτήση από το Λος Άντζελες για το Λονδίνο, όταν ξαφνικά άρχισε να ουρλιάζει «Θάνατος στις αεροσυνοδούς» και στη συνέχεια τις έβριζε πετώντας στο κεφάλι τους το σολομό, το κοτόπουλο και ό,τι άλλο υπήρχε πάνω στο δίσκο της, καθώς και τα παπούτσια της. Παρά την ισχύ εν τη ενώσει των αεροσυνοδών, προκειμένου να τη συνεφέρουν, η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια συνέχισε το σαματά. Έτσι, όταν προσγειώθηκαν, συνελήφθη και κρατήθηκε στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

Ο Έλτον Τζον χτύπησε μια συνεπιβάτισσά του κατά την πτήση από το Λονδίνο στην Ταϊβάν.

Γνωστό το «κουσούρι» της Ναόμι Κάμπελ να ξυλοφορτώνει όσους έχουν την ατυχία να βρίσκονται γύρω της, αλλά αυτή τη φορά το σούπερ μοντέλο το πλήρωσε ακριβά. Αφού τρέλανε τις αεροσυνοδούς με τις απαιτήσεις της και την αλαζονεία της, άρχισε να τις γρονθοκοπεί κι εκείνες αναγκάστηκαν να της περάσουν πλαστικές χειροπέδες.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης της ταινίας «Κill Βill» Κουέντιν Ταραντίνο τραυμάτισε σοβαρά μια αεροσυνοδό, επειδή δεν τον άφηνε κατά τη διάρκεια της πτήσης να κάθεται στο πάτωμα του διαδρόμου και όχι στο κάθισμα!

Ο διάσημος ροκ κιθαρίστας των REM Πίτερ Μπακ σε μια πτήση με την British Airways από το Σιάτλ προς το Λονδίνο βιαιοπράγησε και πέταξε γιαούρτι στο πλήρωμα, ενώ μπήκε και στην κουζίνα του αεροσκάφους προσπαθώντας να κλέψει ένα μαχαίρι για να τους σφάξει!

Αλλά και ο Μπόνο των U2 ξυλοκόπησε συνεπιβάτη του, όπως και ο τραγουδιστής Έμινεμ, ο οποίος μετά από την επίθεσή του σε συνοδό συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Αγγλία για ένα Σαββατοκύριακο. Η ροκ σταρ Κόρτνεϊ Λαβ, από την άλλη, δάγκωσε αεροσυνοδό.

Διαφορετική είναι η περίπτωση του ωραίου Ελληνοαμερικανού ηθοποιού Τζον Στάμος, ο οποίος δεν έπαθε air rage, αλλά δέχθηκε άγρια επίθεση από κάποιον επιβάτη σε πτήση της Delta από το Σικάγο για το Λος Άντζελες.

 Τι ξυπνάει τη βία στον αέρα;

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν ότι μόνο πέρυσι υπήρξαν 1.400 περιπτώσεις «λυσσασμένων επιβατών», ενώ οι στατιστικές των βρετανικών εταιρειών έχουν καταγεγραμμένες 2.000 περιπτώσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται σε φραστικές, αλλά σε σωματικές επιθέσεις ή προχωρούν ακόμη και σε εγκλήματα. Οι αιτίες που προκαλούν το «αμόκ του αέρα», λένε ειδικοί ερευνητές, είναι πολλές και τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν στις υπερπόντιες πτήσεις.

Τα αεροπορικά ταξίδια γίνονται όλο και λιγότερο ευχάριστα, καθώς όλο και περισσότεροι επιβάτες στριμώχνονται μέσα στα αεροπλάνα και μάλιστα χωρίς να μπορούν να καπνίσουν. Η απαγόρευση του καπνίσματος έχει ως αποτέλεσμα να ξεσπούν στο πλήρωμα και στους συνεπιβάτες τους, προκαλώντας μερικές φορές σοβαρούς τραυματισμούς ή θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του αεροπλάνου. Η Lufthansa διαθέτει τις έξυπνες τσίχλες νικοτίνης για τις δύσκολες ώρες εκείνων που υποφέρουν από στέρηση.

Ορισμένοι θεωρούν ότι το air rage ίσως να οφείλεται στις «γενναίες» δόσεις αλκοόλ που κάποιοι επιβάτες αδειάζουν στο στομάχι τους, ιδιαίτερα στις μονότονες υπερατλαντικές πτήσεις. Ο φόβος και το αλκοόλ, προειδοποιούν οι ειδικοί, είναι ένα μείγμα εκρηκτικό. Σε υψόμετρο 30.000 πόδια το αλκοόλ είναι πιο ισχυρό για το μεταβολισμό από ό,τι στο έδαφος. Προκαλεί αφυδάτωση, ευερεθιστότητα και ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις. Μιλάνε επίσης για την έλλειψη οξυγόνου. Ίσως, πάλι, να φταίει και ο αέρας του αεροσκάφους, που περιέχει πολλά τοξικά και λίγο οξυγόνο, προκαλώντας εκνευρισμό.

Όπου δε πίπτει ράβδος πίπτει ρόπαλο

«Οι εταιρείες έχουν εφαρμόσει ένα διεθνές σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι ανυπάκουοι επιβάτες παίρνουν μια γραπτή προειδοποίηση που αποκαλείται κίτρινη κάρτα. Αν δεν συμμορφώνονται, ο πιλότος προσγειώνει το αεροσκάφος στο πλησιέστερο αεροδρόμιο για να τους κατεβάσει κι εκεί τους παραλαμβάνει η αστυνομία. Κάποιες ξένες εταιρείες, μάλιστα, τους χρεώνουν και με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για αυτή την έκτακτη προσγείωση».

Όσο για το αν δεν συμμορφωθούν ούτε με αυτό το μέτρο ή το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι μακρινό, «αφού δοκιμάσουμε όλων των ειδών τις ευγενικές λύσεις, αν ο επιβάτης εξακολουθεί να είναι ανυπάκουος, τότε το επόμενο στάδιο είναι το ρόπαλο! Τα αεροπλάνα είναι υποχρεωμένα βάσει νομοθεσίας να διαθέτουν χειροπέδες και ένα ρόπαλο, για τις δύσκολες περιπτώσεις».