Με αφορμή τη γνωστή παιδική σειρά Scooby-Doo, ο παραγωγός της, Tony Cervone, θέλησε να μιλήσει ανοιχτά για τη Βίλμα και να παραδεχτεί ότι στο «Mystery Incorporated» δεν είναι bisexual, αλλά ομοφυλόφιλη.

Ο σεναριογράφος James Gunn, ο οποίος αποκάλυψε ότι στο αρχικό σενάριο της ταινίας «Marcie» του 2001, η Βίλμα ήταν ξεκάθαρα ομοφυλόφιλη και υπήρχε φιλί με τη Δάφνη. Ωστόσο δεν το είδαμε ποτέ, γιατί η ταινία έπρεπε να είναι κατάλληλη για όλους.

H συμβουλευτική ψυχολόγος Εύα Βαμβακάρη, μίλησε στο govastileto.gr και απάντησε στις ερωτήσεις που της θέσαμε, σχετικά με τον παιδικό ψυχισμό και τις επιρροές που λαμβάνουν τα παιδιά από τις ταινίες.

1) Πιστεύετε ότι τέτοιες εικόνες επηρεάζουν τα παιδιά;

Φυσικά κι επηρεάζουν τα παιδιά γιατί τα παιδιά όσο πιο μικρή ηλικία έχουν ρουφάνε σαν σφουγγάρια όλες τις πληροφορίες που εντυπώνονται στις αισθήσεις τους και κάτι που επαναλαμβάνεται και το βλέπουν πολύ συχνά τείνουν να το θεωρούν φυσιολογικό. Εξάλλου τα παιδιά πριν την ηλικία των 5 δεν έχουν σαφή όρια προσωπικότητας και δεν μπορούν να αξιολογήσουν τέτοιες πληροφορίες άρα τις δέχονται χωρίς φίλτρο.

2) Επηρεάζουν τέτοιοι είδους ταινίες την σεξουαλικότητά τους;

Η σεξουαλικότητα είναι κάτι έμφυτο στον άνθρωπο, το πως όμως θα την εκφράσει είναι αποτελέσματα μίμησης και πληροφοριών που δέχεται. Αν λοιπόν βλέπει ομοφυλοφιλικές σκηνές στην τηλεόραση προφανώς θα κάνει και την προσπάθεια να τις μιμηθεί. Αν πάρει ευχαρίστηση απ την αρχή, φυσικά θα τις υιοθετήσει άσχετα αν έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις η όχι. Επειδή το παιδί είναι πάρα πολύ καλός παρατηρητής, αλλά πάρα πολύ κακός ερμηνευτής αυτού που βλέπει, αν πάρει ευχαρίστηση από μια τέτοια εμπειρία προφανώς θα την υιοθετήσει και θα μπει στη διαδικασία του πειραματισμού.

3) Πόσο εύκολα ταυτίζεται ένα παιδί από μία ταινία;

Απόλυτα ταυτίζεται ένα παιδί ακόμα και οι ενήλικες με μια ταινία, ιδίως η ταινία αν είναι καλά σκηνοθετημένη δημιουργεί στον θεατή μια αίσθηση «ύπνωσης» και όταν κάποιος βρίσκεται σε αυτή τη κατάσταση οι πληροφορίες περνούν στο υποσυνείδητο του αφιλτράριστες. Επομένως γίνεται μια μορφή προγραμματισμού μέσα στο υποσυνείδητο όπου μετά, αυτό το πρόγραμμα έχει την ανάγκη να εκφραστεί και να γίνει βίωμα.

4) Πώς μπορεί να προστατέψει ένα γονιός το παιδί του από τα μηνύματα που περνάνε κάποιες «ακατάλληλες» ταινίες;

Δεν μπορεί ένας γονιός να προστατεύσει 100% το παιδί του διότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιδρούν πάνω του καθώς αυτό μεγαλώνει (σχολείο, τηλεόραση,φίλοι κλπ.). Μπορούν όμως να θέσουν οι δυο γονείς σωστές βάσεις και αρχές μέσα στην οικογένεια ούτως ώστε το παιδί να μπορέσει σε όσο μικρότερη  ηλικία γίνεται, να διαμορφώσει σωστό τρόπο σκέψης ώστε να δημιουργήσει ένα νου διάκρισης και νοητικής υγείας, να μην παρασύρεται από πρότυπα έξω απ τις αρχές και αξίες της οικογένειας.

Αυτό γινόταν στην αρχαία Ελλάδα όπου η εκπαίδευση των παιδιών ξεκινούσε απ την διδασκαλία αρετών και ανώτερων αξιών. Όπως για παράδειγμα ο Αριστοτελης μάθαινε στα παιδιά ως πρώτο μάθημα την τέχνη του σκέπτεσθαι δηλαδή το μάθημα της λογικής. Ένας γονιός μπορεί λοιπόν να προστατεύσει το παιδί του δείχνοντας του ένα υγιές πρότυπο μέσω της δικής του συμπεριφοράς. Η συμπεριφορά του γονιού είναι η πένα που χαράζει τον χαρακτήρα του παιδιού.

Τέλος, η κυρία Βαμβακάρη Εύα προσθέτει: Κάτι πολύ σημαντικό το οποίο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη σεξουαλικότητα του παιδιού είναι ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα όταν νιώθει έλλειψη της παρουσίας του άντρα δίπλα της ανεβάζει περισσότερα οιστρογόνα.

Αν εγκυμονεί αγόρι αυτό μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με πολλά οιστρογόνα, θα αποκτήσει δηλαδή πολλά θηλυκά χαρακτηριστικά. Αν η γυναίκα νιώθει κατά την εγκυμοσύνη ότι έχει αδύναμο άντρα δίπλα της και όλες τις ευθύνες τις παίρνει μόνη της, τότε το σώμα της παράγει περισσότερη τεστοστερόνη. Αν το έμβρυο είναι κορίτσι τότε μεγαλώνει σε περιβάλλον με περισσότερη τεστοστερόνη επομένως αποκτά αρσενικά χαρακτηριστικά. 

Βαμβακάρη Εύα

 6980593387

 instagram
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!