Ο Γιάννης Τσεκλένης, ο πρωτοπόρος Έλληνας σχεδιαστής, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου σε ηλικία 82 ετών. Η είδηση θανάτου του Γιάννη Τσεκλένη σκόρπισε θλίψη στον κόσμο της μόδας.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Δημιουργίες του από το 1965 έως το 1991, πωλήθηκαν παγκοσμίως σε κορυφαία καταστήματα, σε περισσότερες από 30 χώρες. Πηγή έμπνευσής του τα αρχαία ελληνικά αγγεία, τα βυζαντινά χειρόγραφα, τα ελληνικά παραδοσιακά ξυλόγλυπτα και έργα ζωγραφικής, τα αφρικάνικα, τα κινέζικα, τα ινδονησιακά, τα ρώσικα και τα ισπανικά έργα τέχνης. Αντλούσε θέματα από τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Από νωρίς είχε ξεχωρίσει για τη μοναδική του ταυτότητα, με τις δημιουργίες του να αγαπιούνται εντός και εκτός συνόρων.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ο Γιάννης Τσεκλένης συνέβαλε με πάθος στην οργάνωση επιδείξεων μόδας στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό, προέβαλε στον διεθνή τύπο τους Έλληνες σχεδιαστές με μεγάλη επιτυχία. Το 1971, άνοιξε Βoutique TSEKLENIS στη Βηρυτό, το Κουβέιτ και το Ριάντ, καθώς και showrooms στην Οσάκα. Αργότερα την ίδια χρονιά, του ανατέθηκε από τον Αριστοτέλη Ωνάση να σχεδιάσει τις στολές για τα πληρώματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Ο Γιάννης Τσεκλένης είχε επίσης σχεδιάσει τους εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων, αεροσκαφών και ξενοδοχείων. Το έργο του εγκωμιάστηκε παγκοσμίως από κορυφαίους συντάκτες μόδας της εποχής. Είχε δωρίσει το σύνολο των συλλογών του στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου».

Τo 1979, η εταιρεία αυτοκινήτων FIAT του ανέθεσε να σχεδιάσει τους εσωτερικούς χώρους και την ανακαίνιση του επιβατικού αυτοκινήτου της, Fiat 126.

Για το έργο του είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας και το βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.

Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε αποκλειστικά με τον σχεδιασμό και την ανακαίνιση ξενοδοχείων, πολυτελών κατοικιών και μέσων μαζικής μεταφοράς. Μάλιστα ο σπουδαίος Έλληνας σχεδιαστής ετοίμαζε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο τέλος του χρόνου, η οποία και θα γίνει προς τιμήν του από τους φορείς που την είχαν αναλάβει.

Γιάννης Τσεκλένης, ο άνθρωπος που σχεδίασε τις σχολικές ποδιές.

Ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε τις σχολικές ποδιές, τις οποίες φορούσαν τα παιδιά στα σχολεία κατά τις περασμένες δεκαετίες. Πολλοί θα θυμούνται την αφίσα Μινιόν, που έδειχνε παιδιά με ποδιές δια χειρός Γιάννη Τσεκλένη.

Προσωπική ζωή:

Η σύζυγός του ήταν διάσημο μοντέλο και Μις Ελλάς το 1954, μάλιστα την αποκαλούσαν «Μπριζίτ Μπαρντό της ελληνικής µόδας».

«Η Έφη Μελά υπήρξε ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου αλλά και ο σκληρός κριτής σε όσα έκανα στο χώρο της μόδας». Αυτά ήταν λίγα από τα λόγια που είπε στην εκπομπή «Μονόγραμμα» πριν ένα χρόνο, ο Γιάννης Τσεκλένης. Το 1960 ο σχεδιαστής παντρεύτηκε την Άσπα Πεσμαζόγλου και το 1963 απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο Τσεκλένη, εννοιολογικό καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή. Χώρισαν το 1965 και το 1976 παντρεύτηκε την Έφη Μελά.

Ζούσαν στην παρανομία -και τον πρώτο χρόνο σε χωριστά σπίτια- γιατί εκείνη την εποχή η μοιχεία σε οδηγούσε κατευθείαν στο αστυνομικό τμήμα. Ο Τύπος, όπως είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του ο σχεδιαστής, τον είχε ξεσκίσει. Η τότε σύζυγος του Τσεκλένη όμως δεν του το συγχώρησε εύκολα. Το διαζύγιο του με την Άσπα χρειάστηκε 11 χρόνια για να βγει.

 Ο Γιάννης Τσεκλένης με τη σύζυγό του το Έφη, το 2018. Τη φωτογραφία την ανάρτησε ο ίδιος στο προφίλ του στο facebook, γράφοντας:«ME THN ΕΦΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΣ ΜΑΖΙ …ΣΗΜΕΡΑ 53 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ».

Η μάχη με τον καρκίνο

Όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει το 1977 μπήκε ο καρκίνος στη ζωή του αλλά κατάφερε να τον νικήσει.  Την στιγμή που χτίζει ένα εργοστάσιο στο Μαρκόπουλο, «ο Θεός μου στέλνει ένα μήνυμα, ένα μελάνωμα στο αριστερό μου χέρι. Αναγκάζομαι το 1977 να φύγω από την Ελλάδα, να κλείσω το εργοστάσιο. Έκανα έναν ακρωτηριασμό στο αριστερό μου χέρι για να μπορέσω να επιβιώσω… Με είχαν ξεγραμμένο αλλά 44 χρόνια μετά είμαι εδώ και αυτοί που με θεωρούσαν ξεγραμμένο χάθηκαν και εγώ έζησα» είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!