Επιμέλεια: Αγγελική Στόγια
Τη θλίψη στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο χώρο σκόρπισε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου ηθοποιού, Κώστα Ευριπιώτη.
Ο Κώστας Ευρυπιώτης άφησε την τελευταία του πνοή στα 56 του χρόνια στο Σπηλιωπούλειο νοσοκομείο  όπου και νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες, δίνοντας σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
Στο πλευρό του αγαπημένου ηθοποιού όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν τόσο η σύντροφός του Λίλιαν Μπότση όσο και η αδελφή του καθώς και τα δυο του παιδιά, Αδαμάντιος και Ίωνας από τον προηγούμενο γάμο του με τη Βάλια Κωστοπούλου.

Στο άκουσμα της δυσάρεστης είδησης η πρώην σύζυγός του, Βάλια Κωστοπούλου και τα δυο τους παιδιά θέλησαν να αποχαιρετήσουν τον Κώστα Ευρυπιώτη, μέσα από τα social media. Έτσι ανήρτησαν μία φωτογραφία στον προσωπικό λογαριασμό του Κώστα Ευρυπιώτη στο Facebook, που έγραφε: «Πατέρα μας, Κώστα μου… Θα είσαι πάντα το φως στη ζωή μας…».

Για του λόγου το αληθές…
Λίλιαν Μπότση και Κώστας Ευριπιώτης
Οι δυο τους ήταν ζευγάρι τα τελευταία χρόνια αλλά ο έρωτάς τους είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του ΄80, όταν η Λίλιαν δίδασκε κλασσικό μπαλέτο και κινησιολογία στη δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη και ο Κώστας είχε πάει εκεί για να σπουδάσει υποκριτική. Τότε έζησαν ένα μεγάλο έρωτα ο οποίος όμως έληξε και οι δυο τους τράβηξαν ξεχωριστούς δρόμους. Η μοίρα τους ένωσε ξανά πριν λίγα χρόνια και από τότε ήταν αχώριστοι, με τη Λίλιαν να μην έχει φύγει ούτε στιγμή από το πλευρό του τις δύσκολες μέρες της ασθένειάς του.
Ο έρωτας με τη Ρίτα Σακελλαρίου
Ο Κώστας Ευρυπιώτης ήταν ένας αγαπημένος ηθοποιός του κοινού και πολλοί τον θυμούνται ως «Γεώργιο Βλάχο» στη σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά». Λίγοι, όμως, είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι ήταν ο παίδαρος της Ρίτας Σακελλαρίου, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Το τραγούδι της Ρίτας Σακελλαρίου «Εγώ δεν πάω Μέγαρο» τραγουδήθηκε και τραγουδιέται, ωστόσο, οι περισσότεροι δεν ξέρουν πως η ντίβα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού το αφιέρωνε στον Κώστα Ευριπιώτη.
Ο ίδιος σε συνέντευξή του το 2015 είχε μιλήσει για τη γνωριμία του με την Ρίτα αλλά και για το πώς ένιωθε που του αφιέρωνε το τραγούδι «Δεν πάω Μέγαρο θα πάω με τον παίδαρο»: «Ξεχωριστή χαρά.» είχε σχολιάσει. Όμως, η πιο ξεχωριστή ήταν η δήλωση της “μεγάλης κυρίας” του λαϊκού τραγουδιού όταν τη ρώτησαν σε μια συνέντευξη: «Μα είναι δυνατόν ο Ευριπιώτης να είναι παίδαρος; Γιατί γι’ αυτόν δεν μιλάμε; Γιατί παίδαροι είναι οι “τετράγωνοι” έτσι δεν είναι;». Και τότε εκείνη τους απάντησε: «Ο Ευριπιώτης είναι παίδαρος στην ψυχή!».

Τα πρώτα χρόνια του Κώστα Ευριπιώτη

Ο Κώστας Ευριπιώτης γεννήθηκε στην Ηλιούπολη το 1963. Ήταν ο μικρότερος από τα τέσσερα αδέλφια του και ο πατέρας του ήταν εργάτης. Σε ηλικία των 17 ετών έχασε τον μεγαλύτερο αδελφό του, γεγονός που τον σημάδεψε.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του, είχε δηλώσει για την απώλεια του αδελφού του: «Η μεγαλύτερη συναισθηματική δυσκολία είναι όταν χάνεις ένα δικό σου άνθρωπο, ιδιαίτερα μέσα στην οικογένεια. Αυτό μπορεί να μην ξεπεραστεί ποτέ ή να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να το ξεπεράσεις. Πριν από χρόνια όταν ξεκινούσα στη δουλειά, έχασα το μεγάλο μου αδελφό από καρκίνο. Μπροστά στην απώλεια, τι να μετρήσεις;».

Είχε εξηγήσει μάλιστα πώς διαχειρίστηκε αυτή την απώλεια μέσα από τη δουλειά του: «Τον σκέφτομαι. Για να απαλύνεις τον πόνο σου, όμως, πρέπει να αφήσεις έτσι κι αλλιώς όσους έφυγαν να ξεκουραστούν. Ήταν τρομερά δύσκολο, αλλά από την άλλη μια θεμελιώδης αντίδραση με έκανε να οπλιστώ και να βγω σ’ αυτή την δουλειά για να μπορώ να μιλάω, να εκφράζομαι».

Η καριέρα του
Ο Κώστας Ευριπιώτης έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του σε δεκάδες τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές όπως είναι οι εξής: «Τα λιονταράκια του κυρ Ηλία», «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του», «Οι επικίνδυνοι» (μια διαμαρτυρία), «Μπαμ μπαμπάς και μπέμπα», «Μια γυναικάρα στα μπουζούκια», «Μπίζνες στα βαλκάνια», «SafeSex», «Εργαζόμενη γυναίκα», «Σεσουάρ για δολοφόνους», «Άντρες έτοιμοι για όλα», «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα Νο1», «Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι τσούχτρες», «Έλα να… γυμνωθούμε ντάρλινγκ», «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», «Μαζί τα φάγαμε» και άλλες.

Αναμφίβολα όμως ο ρόλος που τον καθιέρωσε ήταν αυτός στην τηλεοπτική σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά» όπου υποδυόταν τον «παλιό» σμηνίτη, Γιώργο Βλάχο.


Άνθρωποι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καριέρα του ήταν ο Χρόνης Εξαρχάκος, ο Κώστας Βουτσάς, ο Θύμιος Καρακατσάνης και ο Νίκος Κούρκουλος – μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου, με τους οποίους ο Ευριπιώτης είχε την τύχη να συνεργαστεί.





Η ιδιαίτερη σχέση του με τον Θεό

Για όσους δεν το γνωρίζετε ο Κώστας Ευριπιώτης είχε πολύ καλή σχέση με τον Θεό. Μάλιστα είχε δηλώσει σχετικά, σε συνέντευξή του:  «Αφοσιώθηκα στον Θεό. Πίστεψα ακόμα περισσότερο σε Εκείνον. Πλέον βάζω πρώτα τον άνθρωπο Κώστα και μετά όλα τα άλλα…Πάντα πίστευα ότι υπάρχει Θεός. Όμως μετά το θέμα της υγείας μου πίστεψα ακόμα περισσότερο. Δε γίνεται να μην πιστέψεις ότι υπάρχει Θεός, όταν φτάνεις ένα βήμα πριν από τον θάνατο. Ίσως να ήταν ένα δυνατό μήνυμα όλο αυτό που έζησα

Η μάχη με τον καρκίνο
Η περιπέτεια της υγείας του Κώστα Ευριπιώτη ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, ενώ ετοιμαζόταν να ανέβει στη σκηνή του θεάτρου Αθηνά, με την παράσταση «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης», διαπίστωσε ότι ξεχνούσε τα λόγια του και είχε έντονους πονοκεφάλους.

Ο ηθοποιός βρέθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις όπου και υποβλήθηκε σε μία δύσκολη και πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

«Για εφτά ώρες δεν ήμουν στη Γη. Τόσο κράτησε το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκα για να αφαιρεθεί η φλεγμονή που είχα στο κεφάλι μου. Ήταν μια πολύ σοβαρή εγχείρηση, που δεν θέλω να ζήσει κανένας. Δοξάζω τον Θεό, γιατί τώρα νιώθω καλά. Είμαι κουρασμένος και το μόνο που πρέπει να κάνω τώρα είναι να έχω ηρεμία. Για όσο χρειαστεί, θα απέχω. Με την υγεία μας δεν παίζουμε», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Espresso το 2018.

Και συνέχισε: «Πήγαινα να πω τα λόγια του κειμένου και σταματούσα απότομα. Εγώ δεν αντιλαμβανόμουν τίποτα στις πρόβες. Νόμιζα ότι όλα βαίνουν καλώς. Πήγαινα να κάνω φινάλε και ξαφνικά έλεγα άλλα πράγματα που δεν είχαν σχέση με το κείμενο. Ωστόσο οι συνάδελφοί μου διαπίστωσαν το πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό που πέρασα ήταν μια πολύ μεγάλη περιπέτεια με την υγεία μου, η οποία μου παρουσιάστηκε εντελώς ξαφνικά. Πήγα έκανα μια μαγνητική και διαπίστωσα ότι κάτι δεν πάει καλά. Κατόπιν έκανα εγκεφαλογραφήματα για να δω τι τρέχει ακριβώς. Υποβλήθηκα σε δύσκολη επέμβαση η οποία είχε επιτυχία. Το τηλέφωνο δεν το ανοίγω πλέον και αποφεύγω κάθε είδους συνομιλία. Θέλω ηρεμία, ένα βιβλίο και να βρίσκομαι στη θάλασσα».

Η κατάστασή του όμως, επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες ενώ την Πέμπτη ο Κώστας Ευριπιώτης άφησε την τελευταία του πνοή ηττημένος από την επάρατη νόσο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κηδεία του Κώστα Ευριπιώτη θα γίνει τη Δευτέρα.
Καλό ταξίδι…
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!