Επιμέλεια: Αγγελική Στόγια
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο γεγονός στον χώρο της μόδας, το Met Gala που πολλοί το χαρακτηρίζουν ως τα «Όσκαρ της Μόδας».
Το Met Gala συγκεντρώνει τα πιο σημαντικά και ισχυρά ονόματα από το χώρο της μόδας, του θεάματος, της μουσικής και της τέχνης, με σκοπό να μαζέψουν χρήματα προς όφελος του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, καθώς και να γιορτάσουν τη νέα του έκθεση.
Η ιστορία του Met Gala
Ιδρύθηκε από την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και ειδικό στη μόδα Έλενορ Λάμπερτ. To event πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1948 για να ενθαρρύνει τις δωρεές από την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης. Στη σύγχρονη εποχή, τα πιο γνωστά πρόσωπα από το χώρο της μόδας, του κινηματογράφου, της μουσικής και της τέχνης συναντώνται για να συγκεντρώσουν χρήματα για το Ινστιτούτο κοστουμιών του Met και να γιορτάσουν το μεγάλο άνοιγμα της τελευταίας έκθεσής του.
Η διοργάνωση από το 1995 πέρασε στα χέρια της διευθύντριας της Vogue, Anna Wintour ενώ λαμπερές προσωπικότητες, όπως η Beyonce και ο Marc Jacobs έχουν διατελέσει διοργανωτές και οικοδεσπότες του λαμπερού γκαλά.
Το φετινό θέμα του gala
Φέτος το θέμα του Met Gala είναι το «Camp: Notes on Fashion». Είναι εμπνευσμένο από το άρθρο της συγγραφέως, σκηνοθέτριας και ακτιβίστριας Susan Sontag, που γράφτηκε το 1964 και ορίζει το camp ως αγάπη για το αφύσικο, για την ένταση και την υπερβολή.
Ο Andrew Bolton, curator του The Costume Institute (oυσιαστικά αυτός που διοργανώνει το Met Gala μαζί με την Anna Wintour) εξήγησε λίγο περισσότερο το φετινό θέμα σε μία συνέντευξη με τους New York Times: “Ζούμε μία ακραία camp στιγμή και ήταν πολύ επίκαιρο στην πολιτιστική συζήτηση να εξετάσουμε αυτό που συχνά απορρίπτεται ως κενή επιδεξιότητα αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει ένα πολύ εξελιγμένο και ισχυρό πολιτικό εργαλείο, ειδικά για περιθωριοποιημένους πολιτισμούς. Είτε είναι pop camp, queer camp, high camp, political camp – ο Trump είναι μία πολύ camp φιγούρα – πιστεύω πως είναι πολύ επίκαιρο”.
Πότε πραγματοποιείται

Το Met Gala πραγματοποιείται κάθε πρώτη Δευτέρα του Μαίου,  άρα φέτος στις 6 Μαίου.

Παρουσιαστές της βραδιάς θα είναι η Lady Gaga, o Harry Styles, η Serena Williams και ο Alessandro Michele. H camp fashion μπορεί να κρύβει χιούμορ, ειρωνεία, extreme καθώς και κιτς στοιχεία.


Ποια θα είναι τα εκθέματα;

Σύμφωνα με τη Vogue, θα υπάρχουν 200 κομμάτια σε έκθεση, τα οποία θα περιλαμβάνουν ανδρικά και γυναικεία ρούχα, γλυπτά, πίνακες και ζωγραφιές, μερικά από τον 17ο αιώνα. Επίσης, εκεί θα βρίσκεται και το διαβόητο φόρεμα, κύκνος της Bjork που είχε φορέσει στα Oscars 2001.

Λίγο πριν το μεγάλο fashion event ας θυμηθούμε μερικά looks που άφησαν εποχή στο κόκκινο χαλί του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης:

Η Sarah Jessica Parker το 2018 με Dolce & Gabbana
Η Blake Lively το 2018 με Atelier Versace
H Rihanna το 2015 με κίτρινη δημιουργία Guo Pei.
Η Katy Perry το 2017 με outfit Maison Margiela.
Η Cara Delevingne με Christian Dior Couture
H Beyonce το 2016 με ένα naked dress που μαγνήτισε τα βλέμματα όλων!
H Solange το 2015 με φόρεμα Giles. Προτίμησε ένα φόρεμα, φτιαγμένο με την τεχνική οριγκάμι και οι γνώμες ήταν διφορούμενες. Άλλοι υποστήριξαν την ανατροπή και το σχέδιο του φορέματος, άλλοι είπαν ότι είναι σαν θαλάσσιο σαλάχι.
Το 2004 η Amber Valetta εμφανίστηκε σαν άλλη Μαρία Αντουανέτα.
Η Cher ίσως ήταν η πρώτη που φόρεσε την τάση της διαφάνειας σε βραδινή τουαλέτα. Για το 1974 ήταν σχεδόν σκάνδαλο αυτή η εμφάνιση, αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει υπάρξει σχεδόν γυμνή με ένα δερμάτινο πάνω σε μία ναυτική βάση για ένα κλιπ της τότε λύνονται πολλές απορίες. Το ρούχο σχεδιασμένο από τον Μπόμπ Μάκι άφησε εποχή και ξεκίνησε μία καινούργια τάση που επικρατεί μέχρι και σήμερα.
Η Madonna το 2016 ήταν ο εαυτός της περισσότερο από ποτέ μέσα στην δημιουργία του οίκου Givenchy. Το δαντελένιο της φόρεμα ήταν ένα όχημα για ένα ηχηρό μήνυμα στη μόδα και την πολιτική με την ίδια να δηλώνει πως «στον τομέα των γυναικείων δικαιωμάτων βρισκόμαστε σε σκοτεινούς καιρούς ακόμα. Το φόρεμα μου στο Μet ήταν μία πολιτική δήλωση και μία ενδυματολογική θέση. Το γεγονός πως οι άνθρωποι πιστεύουν, ακόμα, πως μία γυναίκα δεν επιτρέπεται να εκφράσει την σεξουαλικότητα της και να γίνει περιπετειώδης μετά από μία συγκεκριμένη ηλικία είναι η απόδειξη πως ζούμε σε μία κοινωνία σεξιστική και ρατσιστική στο θέμα της ηλικίας».
To 2015 η τραγουδίστρια Lady Gaga αποφάσισε να μην μείνει απέξω από το χορό των εκκεντρικών κοστουμιών εκείνης της χρονιάς. Με ένα χειροποίητο κιμονό με φτερά, ένα φόρεμα Alexander Wang και μία διαμαντένια τιάρα φάνταζε σαν Γιαπωνέζα αυτοκράτειρα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!