Με το που φτάνουμε στην ηλικία των 30, έχουμε 10 με 20% πιθανότητα να εμφανίσουμε γκρίζες τρίχες στα μαλλιά μας, οι οποίες θα αυξάνονται με κάθε δεκαετία που περνάει. Είναι ένα δεδομένο της φυσικής εξέλιξης, και πρέπει να αποδεχτούμε ότι όλοι θα γκριζάρουμε κάποια στιγμή.

Το χρώμα των μαλλιών μας δημιουργείται από την χρωματική ουσία που λέγεται μελανίνη. Κάθε τρίχα μπορεί να περιέχει σκούρα μελανίνη ή ανοιχτή, και αυτές οι δύο συνδυάζονται και δημιουργούν τα αναρίθμητα διαφορετικά χρώματα στα μαλλιά που έχει ο κάθε άνθρωπος.

Όταν είμαστε μικροί, ειδικά χρωματικά κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα, εγχέουν το χρώμα σε κύτταρα που περιέχουν κερατίνη στους θύλακες της τρίχας. Η κερατίνη, ένα είδος πρωτεΐνης, είναι αυτή που δίνει στα μαλλιά μας το χρώμα τους. Όσο περνάνε τα χρόνια, η ποσότητα της μελανίνης στις τρίχες μειώνεται, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τρίχες να γκριζάρουν έως ότου σιγά-σιγά ασπρίσουν εντελώς (αυτό σημαίνει ότι δεν έχει μείνει καθόλου μελανίνη).

 
Το τι ακριβώς προκαλεί την μείωση της μελανίνης που έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να γκριζάρουν, παραμένει ένα μυστήριο ακόμα και σήμερα. 
 
Τι άλλο μπορεί να συμβάλει στο γκριζάρισμα των μαλλιών;

Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο γκριζάρισμα στα μαλλιά:

Το Κάπνισμα: Υπάρχει μια συγκεκριμένη συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και του γκριζαρίσματος στα μαλλιά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κάπνισμα συνδέεται και με το πρώιμο γκριζάρισμα των μαλλιών, με τις πρώτες εμφανίσεις να γίνονται πριν τα 30.

 
Το Οξειδωτικό άγχος: Το οξειδωτικό άγχος μπορεί να περιγραφεί, ως η κατάσταση κατά την οποία οι ελεύθερες ρίζες από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την κακή διατροφή, το στρες, είναι περισσότερες από τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού (από την καλή διατροφή). Τα γκρίζα μαλλιά, είναι μια ένδειξη ότι το οξειδωτικό άγχος έχει προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα άτομα που γκριζάρουν νωρίτερα από άλλα έχουν τάση για αυξημένες ελεύθερες ρίζες, και μειωμένα ποσοστά αντιοξειδωτικών, σε σχέση με αυτούς που έχουν σκούρα μαλλιά.
 
Η Έλλειψη βιταμίνης Β12: Αυτή η αιτία είναι και αυτή συνδεδεμένη με το πρώιμο γκριζάρισμα, και υπάρχει σίγουρα πάνω από μια περιπτώσεις που το χρώμα έχει επανέλθει με την χορήγηση της βιταμίνης, σε αυτούς που είχαν έλλειψη.
 
Το Υπεροξείδιο του υδρογόνου: Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι πολύ γνωστό για την χρήση του στον αποχρωματισμό των μαλλιών μας (ντεκαπάζ), αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι και τα μαλλιά μας το παράγουν από μόνα τους, επίσης. Όσο μεγαλώνουμε, η ποσότητα που παράγεται αυξάνεται, και αυτή η ουσία οδηγεί στο γκριζάρισμα και τελικά στο άσπρισμα των μαλλιών.

Εκτός των παραπάνω, πιστεύεται ότι η πρόωρη εμφάνιση γκρίζων τριχών έχει σε μεγάλο βαθμό γενετικά αίτια. Αν έχουμε μέλη της οικογένειας που άσπρισαν νωρίς, υπάρχει μια πιθανότητα να ασπρίσουμε κι εμείς.

 
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!