Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε οδοντόκρεμα στην επιδερμίδα μας;

Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε οδοντόκρεμα στην επιδερμίδα μας;

 

Σίγουρα έχετε ακούσει ή έχετε διαβάσει έστω και μια φορά στη ζωή σας ότι για να απαλλαγείτε από ένα ενοχλητικό σπυράκι, θα πρέπει να βάλετε πάνω οδοντόκρεμα για να εξαφανιστεί.

Όμως, πολλοί δερματολόγοι διαφωνούν με την ασφάλεια αυτού του trick.

Για ποιους λόγους:

Θα κοκκινίσει το δέρμα σου

Τα συστατικά της οδοντόκρεμας που είναι αποτελεσματικά για τη διατήρηση υγιών και καθαρά δοντιών δεν είναι σχεδιασμένα για τοπική χρήση, απευθείας στο δέρμα. Η οδοντόκρεμα μπορεί να σου αφήσει έντονα κόκκινα σημάδια. Μάλιστα η εφαρμογή της οδοντόκρεμας πάνω σε ένα σπυράκι μπορεί να δημιουργήσει μικροέγκαυμα, εάν την αφήσεις στο δέρμα για πολλή ώρα ή εάν έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα. Το δέρμα μπορεί επίσης να εμφανίσει ερεθισμό εάν η επιδερμίδα σου είναι ανοιχτόχρωμη.

Η οδοντόκρεμα μπορεί να στεγνώσει το δέρμα

Οι περισσότερες οδοντόκρεμες έχουν ένα συνδυασμό αντιβακτηριδιακών παραγόντων όπως άλατα ψευδαργυρου και τρικλοζάνη (triclosan) και χημικών συστατικών, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου (το γνωστό οξυζενέ, μπαίνει στις λευκαντικές οδοντόπαστες) και η μαγερική σόδα.

Καθένα από αυτά λειτουργούν καλά ως παράγοντες ξήρανσης, αλλά μαζί, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα σου. Η υπερβολική ξηρότητα μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, ερεθισμό και απολέπιση. Οι απορρυπαντικοί παράγοντες, που περιλαμβάνονται σε κάθε οδοντόκρεμα, τραυματίζουν το ευαίσθητο προστατευτικό φιλμ της ακνεϊκής επιδερμίδας.

Δεν είναι αποτελεσματική για όλα τα σπυράκια

Ορισμένα συστατικά καταστρέφουν τα βακτήρια και μπορεί να εξαφανίσουν ένα σπυράκι. Υπάρχει, ωστόσο, ένα μειονέκτημα: ενώ το ανθρακικό ασβέστιο (χρησιμοποιείται σαν μια αποτριπτική ουσία στις οδοντόκρεμες, οι οποίες προσφέρουν καθαριστική δράση απομακρύνοντας οδοντική πλάκα και αρκετές από τις επιφανειακές χρωστικές που επηρεάζουν το λευκό χρώμα των δοντιών) μπορεί να στεγνώσει ένα σπυράκι, δεν εξαφανίζει και την αρχική αιτία που προκάλεσε συσσώρευση υπερβολικού σμήγματος. Έτσι, το σπυράκι θα επιστρέψει.

Μόνο ορισμένες οδοντόκρεμες έχουν αποτέλεσμα

Για να απαλλαγείς από ένα σπυράκι, το προϊόν πρέπει να έχει συστατικά όπως τρικλοζάνη ή ανθρακικό ασβέστιο. Είναι επίσης σημαντικό η οδοντόπαστα να είναι λευκή. Οι χρωματιστές οδοντόκρεμες και οι λευκαντικές οδοντόκρεμες, περιέχουν περισσότερες χημικές ουσίες και μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και φλεγμονή στο πρόσωπό σου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

 

Scroll To Top