Τα χημικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούμε για να βάψουμε τα μαλλιά μας έχουν ουκ ολίγες παρενέργειες και ίσως εγκυμονούν κινδύνους που δεν θέλουμε να φανταστούμε.

Οι φυσικές βαφές που πωλούνται πλέον στα φαρμακεία έχουν και αυτές ένα ποσοστό χημικών, το οποίο εάν δεν θέλουμε γρήγορες και μεγάλες αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών μας, μπορούμε να το αποφύγουμε.

Έχεις ξέμεινει από χρήματα ή θέλεις μια πιο φυσική λύση;

Μπορείς να φτιάξεις ακριβώς το χρώμα μαλλιών που ονειρεύτηκες με εναλλακτικούς τρόπους, αρκεί να διαλέξεις την απόχρωση που επιθυμείς.

 

ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

·        Κόκκινα φρούτα

      Πάρε ό,τι κόκκινο φρούτο έχεις εύκαιρο, όπως βατόμουρα, κεράσια, μούρα, ακόμη και παντζάρια και βάλε τα σε ένα μπρίκι ή κατσαρόλα με νερό. Όσο πιο κόκκινο το νερό τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα. Χρησιμοποίησε το εκχύλισμα αυτό μετά το λούσιμο για να ξεπλένεις τα μαλλιά σου. Όχι, δεν θέλει ήλιο, ούτε ξέβγαλμα. Σιγά-σιγά, θα παρατηρήσεις ότι τα μαλλιά σου έχουν αποκτήσει κατακόκκινες λαμπερές ανταύγειες.

·        Λουλούδια

Γέμισε ένα κατσαρολάκι με νερό και ρίξε μέσα μια χούφτα κόκκινα ροδοπέταλα ή πέταλα από κόκκινα γαρύφαλλα. Αφού βράσουν, άφησέ τα δύο περίπου ώρες στο νερό για να το χρωματίσουν αρκετά και ξέβγαζε με αυτό το μίγμα τα μαλλιά σου μετά από κάθε λούσιμο. Σύντομα θα σου δώσει έντονες κόκκινες ανταύγειες.

ΚΑΣΤΑΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΧΡΩΜΑ 

·       Καφές ή μαύρο τσάι

      Ανακάτεψε μισή κούπα μάσκα μαλλιών ή μαλακτική κρέμα με μισή κούπα δυνατό καφέ στιγμής. Άφησε το μείγμα μία περίπου ώρα στα μαλλιά σου και έπειτα μπορείς να λουστείς. Όσο περισσότερο διάστημα βάζεις καφέ τόσο πιο σκούρα θα γίνονται τα μαλλιά σου. Εάν σταματήσεις να βάζεις, θα παρατηρήσεις ότι το χρώμα θα επανέρχεται στο αρχικό.

·        Κακάο

Κάθε φορά που λούζεσαι, αναμιγνύεις ½ κουταλάκι του γλυκού κακάο με τη δόση σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσεις. Τρίβεις καλά και ξεβγάζεις. Σύντομα, θα δεις λαμπερές καστανές ανταύγειες ενώ όσο το χρησιμοποιείς τόσο πιο σκούρο θα γίνεται.

·         Ξύδι και σάλτσα σόγιας

Χρειάζεσαι μισή κούπα από το καθένα και αφού τα ανακατέψεις καλά, ξεβγάζεις με αυτό το μείγμα τα μαλλιά σου, μετά από κάθε λούσιμο. Η έντονη μυρωδιά δεν μένει στα μαλλιά αφού στεγνώσουν, ενώ το αποτέλεσμα είναι αθροιστικό. Όσο το χρησιμοποιείς τόσο σκουραίνουν.

·         Φασκόμηλο

Πρόκειται για τον πιο «απαλό» τρόπο να σκουρύνεις μερικούς τόνους τα μαλλιά σου σε περίπτωση που δεν θέλεις έντονα μαύρο χρώμα. Βράσε αρκετό φασκόμηλο σε λίγο νερό και ψέκαζε με αυτό το μείγμα τα μαλλιά σου καθημερινά. Τις ημέρες που λούζεσαι, ψέκασέ τα μετά το λούσιμο και μην τα ξεβγάλεις. Θα δεις υπέροχο χρώμα αλλά και λαμπερότερα τα μαλλιά σου.

ΞΑΝΘΑ -ΞΑΝΟΙΓΜΑ

Οι απόλυτα φυσικές λύσεις για το ξάνοιγμα του χρώματος των μαλλιών μας είναι πολλές και εύκολες:

·         Λεμόνι

Ο χυμός λεμονιού με τα οξέα που περιέχει, μπορεί να ανοίξει δύο και τρεις τόνους το χρώμα των μαλλιών μας, ειδικά εάν συνδυαστεί με ήλιο. Ακόμη και το χειμώνα μπορεί να κάνει θαύματα αρκεί τα μαλλιά μας να μην είναι μαύρα και να μην βιαζόμαστε για άμεσο αποτέλεσμα. Κάθε φορά πριν το λούσιμο απλώστε φυσικό χυμό λεμονιού στα μαλλιά σας για μία περίπου ώρα. Σταδιακά, θα δείτε το χρώμα τους να ανοίγει. Ενδέχεται προτού τα ξανθύνει να βγάλει ένα ελαφρύ πυρόξανθο ή πορτοκαλί χρώμα. Συνεχίστε κανονικά για μερικά ακόμη λουσίματα και θα δείτε ότι θα φύγει φέρνοντας λαμπερές ξανθές αποχρώσεις.

·         Ξύδι

Ένα φυσικό προϊόν που όχι μόνο ξανοίγει το χρώμα των μαλλιών αλλά δίνει και λάμψη και δύναμη στα μαλλιά. Μία μεγάλη κούπα (άσπρο κατά προτίμηση) ξύδι πριν το λούσιμο για μία ώρα ή για λίγο, πριν δηλαδή το τελευταίο ξέβγαλμα και σύντομα θα δείτε τις πρώτες ανοιχτές ανταύγειες στα μαλλιά σας. Και αυτό, σε συνδυασμό με ήλιο δίνει γρηγορότερα αποτελέσματα. Μην φοβάστε την μυρωδιά του ξυδιού. Με ένα καλό ξέβγαλμα δεν θα πάρει κανείς μυρωδιά.

 Κανέλα

      Ανοίγει το χρώμα των μαλλιών, δίνει όμορφες κόκκινες κυρίως ανταύγειες ενώ αφήνει ένα υπέροχο άρωμα. Αναμιγνύετε ίση ποσότητα κανέλας με μαλακτικό μαλλιών, λούζεστε και στη συνέχεια σε βρεγμένα μαλλιά απλώνετε το μείγμα. Τρίβετε καλά τα μαλλιά και τα βουρτσίζετε για να πάει παντού και το αφήνετε δύο – τρεις ώρες. Μπορείτε εναλλακτικά να το απλώσετε βράδυ και να λουστείτε το πρωί, καθώς η κανέλα όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο έντονο αποτέλεσμα έχει. Επαναλάβετε ανάλογα το ξάνοιγμα που θέλετε στο χρώμα.

·         Χαμομήλι

Είναι γνωστό από τις γιαγιάδες μας ότι το χαμομήλι βοηθά πολύ στο ξάνοιγμα των μαλλιών. Μόνο που και αυτό, ως φυσική μέθοδος, θέλει τον χρόνο του. Δοκιμάστε αμέσως μετά το λούσιμο και αφού ταμπονάρετε λιγάκι τα μαλλιά σας, να ρίχνετε κάθε φορά μια κούπα χαμομήλι σε όλο τους το μήκος. Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο και το χρώμα φαίνεται φυσικό, ενώ βοηθά πολύ και στην υγεία των μαλλιών.

·