Το pH του δέρματός σου μπορεί να επηρεαστεί από τα προϊόντα που βάζεις πάνω του. Σύμφωνα με μια έρευνα, όταν ένα σαμπουάν έχει pΗ ίσο ή μικρότερο από 5,5, τότε μειώνει το φριζάρισμα. Καθώς και την τριβή των ινών της τρίχας. Αυτό σημαίνει μικρότερη ζημιά συνολικά και διατήρηση του φυσικού pH. Στην περίπτωση που το pΗ είναι υψηλότερο από 5,5, μπορεί να αυξήσει το αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο στην επιφάνεια των ινών. Κατά συνέπεια, να μεγαλώσει την τριβή μεταξύ τους και να βλάψει το δέρμα. Επίσης, να οδηγήσει σε σπάσιμο της τρίχας. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να προσέχεις πολύ το pH, όσον αφορά τα μαλλιά και το δέρμα σου.

Στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τις μάρκες του εμπορίου το 66% των σαμπουάν είχε αλκαλικό pH. Οι επαγγελματικές μάρκες βαθμολογήθηκαν καλύτερα με μόλις το 25% να έχει αλκαλικό pH. Τα σαμπουάν πιτυρίδας σημείωσαν το χειρότερο ποσοστό με το 81% να έχει υψηλότερο pH απ’ όσο συνίσταται.

Πώς θα ξέρεις, εάν το pH του σαμπουάν σου κάνει κακό;

Θα παρατηρήσεις, αν το τριχωτό της κεφαλής σου είναι ξηρό και ερεθισμένο. Επίσης, αν τα μαλλιά σου, φριζάρουν περισσότερο.

Τι μπορείς να κάνεις, αν υποψιάζεσαι πως υπάρχει πρόβλημα;

Το πρώτο βήμα είναι να μειώσεις τα θειικά άλατα στα σαμπουάν σου. Τα θειικά άλατα ή αλλιώς ανιονικά επιφανειοδραστικά, δημιουργούν ξηρότητα. Κι αυτό, γιατί προκαλώντας αφρό και διώχνοντας τη λιπαρότητα και τα έλαια από τις ίνες των τριχών, παράλληλα απομακρύνουν και τα θρεπτικά συστατικά της τρίχας. Στη θέση τους αφήνουν ένα αλκαλικό υπόλειμμα.

Αναζήτησε, λοιπόν, σαμπουάν που περιέχουν εξισορροπητικές επιφανειοδραστικές ουσίες προερχόμενες από λιπαρά οξέα. Τέτοιες είναι το sodium cocoyl isethionate και το sodium methyl cocoyl taurate. Αν και για ένα διάστημα οι επιφανειοδραστικές ουσίες θεωρούνταν κακές για τα μαλλιά και δεν τις χρησιμοποιούσαν, όσες προέρχονται από καρύδα (όπως οι παραπάνω) ωφελούν τα μαλλιά και δεν εξασθενούν το χρώμα.

Πρέπει όμως να έχεις και κάτι άλλο στο μυαλό σου. Ακόμα κι αν προσέξεις όσα είπαμε, το pH σου μπορεί να αλλάξει φυσικά εξαιτίας του νερού ή άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων. Το pH του νερού μπορεί να ποικίλλει, αλλά συνήθως είναι περίπου 7. Επομένως, όταν λούζεσαι, φέρνεις το pH της τρίχας σου μέχρι το 6 (αυτό είναι pH ίδιο με μια ημιμόνιμη βαφή).

Φαντάσου ότι αυτό συμβαίνει κάθε φορά που πλένεις τα μαλλιά σου. Για να το αντιμετωπίσεις, δοκίμασε ένα θεραπευτικό διάλυμα από μηλόξυδο. Θα εξισορροπήσει το pH του τριχωτού της κεφαλής και θα θωρακίσει τα μαλλιά, ώστε να είναι λεία και πιο λαμπερά. Ποτέ, όμως, μη δοκιμάσεις να βάλεις κατευθείαν ξύδι στα μαλλιά σου. θα πας στο άλλο άκρο του φάσματος του pH.

Αν και μερικά brands το κάνουν ήδη, πολλά σαμπουάν και άλλα προϊόντα για τα μαλλιά δεν αναγράφουν το pH τους στις ετικέτες. Έτσι, δεν υπάρχει τρόπος να δεις πόσο αλκαλικό είναι το σαμπουάν σου. Τουλάχιστον, με αυτές τις γενικές οδηγίες, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένη, για να το καταλάβεις μόνη σου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!