Kάθε φορά που στεκόμαστε μπροστά από ράφια με αρώματα, μας πιάνει πανικός. Το πιθανότερο είναι σε κάθε μία να αρέσουν συγκεκριμένες νότες, αυτό όμως δεν σημαίνει απόλυτα ότι μας ταιριάζουν. Ίσως αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δεν είναι τοποθετημένα ανά τύπο έτσι ώστε να μας διευκολύνει και να μην επιλέγουμε να μυρίσουμε κάποιο ενστικτωδώς ή επειδή μας αρέσει το μπουκάλι.

Ακολουθείστε τον οδηγό επιλογής την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να επιλέξετε άρωμα έχοντας πάντα στο μυαλό σας τον τύπο σας, τις συνήθειες, τους χώρους που κινείστε αλλά και την αίσθηση που θέλετε να αφήνετε:

Δροσερά: Αν σας αρέσει στην καθημερινότητα σας οι δροσερές μυρωδιές, ο τρόπος που μυρίζει το γρασίδι μετά την βροχή και παράλληλα είστε αθλητικός και casual τύπος επιλέξτε άρωμα που περιέχει βασιλικό, γιασεμί, ορχιδέα, γκρέιπφρουτ και περγαμόντο.

Σοφιστικέ: Θα πρέπει το άρωμα σας να περιέχει ξυλώδης ή “σκληρές” νότες όπως μαύρη σοκολάτα, μαύρη τρούφα, πατσουλί, musk ή μαύρη ορχιδέα.

Σέξι: Αν είστε εξωστρεφής και προκλητική και αυτό που σας ενδιαφέρει είναι το άρωμα σας να αρέσει κυρίως στον σύντροφο σας τα αρώματα με πικάντικες και δυνατές νότες θα σας εντυπωσιάσουν. Μανόλια, musk, βανίλια και κανέλα πρέπει να συνθέτουν την εσάνς που θα επιλέξετε.

Θηλυκά: Αν είστε ρομαντική και προτιμάτε τις μπαλαρίνες από τα ψηλά τακούνια τότε είστε ο τύπος γυναίκας που το άρωμα σας πρέπει να αναδύει νότες λουλουδιών και φρούτων. Τριαντάφυλλα, πεόνια, γαρδένια ή αρώματα με σύνθεση φυσικών εκχυλισμάτων είναι αυτά που σας ταιριάζουν.

Πώς θα το επιλέξετε

  • Αν το αγοράζετε για σας, ζητήστε να το δοκιμάσετε για να δείτε ακριβώς πώς μυρίζει πάνω στο δέρμα σας. Έχει μεγάλη σημασία να πειραματιστείτε πριν καταλήξετε. Ψεκάστε στον καρπό σας, αφήστε τη θερμοκρασία του σώματος σας να το επηρεάσει και ύστερα μυρίστε το.
  • Κάντε τη δοκιμή του δεύτερου αρώματος στον άλλο καρπό. Το τρίτο άρωμα θα το δοκιμάσετε στο μέσα μέρος του αγκώνα. Τέταρτο δεν θα δοκιμάσετε – θα χάσετε την ικανότητα να διακρίνετε τη διαφορά.
  • Μην αποφασίσετε να αγοράσετε άρωμα αν δεν περάσουν τουλάχιστον δέκα λεπτά από τη στιγμή που το δοκιμάσατε, ώστε να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία και στη «χημεία» σας και να σας δώσει τον αληθινό του τόνο.
  • Αν είναι για δώρο, εκείνο που παίζει πρωτεύοντα ρόλο είναι να το ταιριάξετε με το χαρακτήρα του ατόμου για το οποίο το επιλέγετε.
  • Το άρωμα επηρεάζει τη διάθεση, ακριβώς όπως και τα ρούχα. Με την ίδια λογική δεν θα επιλέγατε ένα Τ-shirt αν σκοπεύατε να το φορέσετε σε επίσημη, βραδινή έξοδο.
  • Το lifestyle και ο τρόπος που ντύνεστε (ή που ντύνεται το άτομο για το οποίο επιλέγετε το άρωμα) θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε στην κατάλληλη κατηγορία: βαθύ και μυστηριώδες, ελαφρύ και δροσερό ή δυναμικό και γεμάτο κίνηση;

Πώς θα το φορέσετε

  • Θα μυρίζετε όμορφα όλη τη μέρα αν αγοράσετε όλο το σετ: Αφρόλουτρο ή σαπούνι, λοσιόν και άρωμα. Αρχικά, θα σας φανεί ότι η λύση κοστίζει ακριβά, θα διαπιστώσετε, όμως, ότι θα κάνετε οικονομία από την πολύ μικρότερη ποσότητα αρώματος που θα χρειάζεστε καθημερινά…
  • Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το άρωμα διαρκεί περισσότερο αν το φορέσετε σε ελαφρώς υγρό δέρμα. Δοκιμάστε μετά το ντους.
  • Μην βάζετε ποτέ την κολόνια σας πάνω στα ρούχα σας, αφού οι νότες του αρώματος αναπτύσσονται ιδανικά μόνο πάνω στο δέρμα.
  •  Κρατήστε τα αρώματα σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από ακραίες θερμοκρασίες (ζέστης ή κρύου).
  •  Χρησιμοποιήστε συχνά το άρωμα που ανοίξατε, γιατί με τον καιρό θα αλλοιωθεί η μυρωδιά του και δεν θα είναι πια το άρωμα που διαλέξατε.
  • Μην ψεκάζετε με άρωμα τα ρούχα σας, πιθανότατα θα κάνουν λεκέδες.

Οι διαφορετικοί τύποι αρωμάτων

  • Το Άρωμα (perfume) αναδύει την πιο έντονη μυρωδιά αφού περιέχει 15 με 30 % αρωματικά έλαια, το υπόλοιπο αλκοόλ. Διαρκεί τέσσερις με έξι ώρες
  • Το Εau de Parfum περιέχει 8 με 15% αρωματικά έλαια, το υπόλοιπο αλκοόλ και είναι πιο διαδεδομένο στα γυναικεία αρώματα. Διαρκεί τέσσερις με πέντε ώρες
  • Η Κολόνια ( Εau de Cologne) εμπεριέχει 4 με 8% αρωματικά έλαια, το υπόλοιπο κυρίως νερό, και είναι η καλύτερη επιλογή για το σώμα! Διαρκεί δύο ώρες. Η κολόνια δεν ενδείκνυται για το πρόσωπο αφού προκαλεί αίσθηση καψίματος και φαγούρα.
  • Το Εau de Toilette έχει χαμηλότερη αναλογία αρωματικών ελαίων από την κολόνια, περίπου 2-5 %, το υπόλοιπο κυρίως νερό και είναι πολύ διαδεδομένο στη Ευρώπη. Διαρκεί δύο με τέσσερις ώρες.