Αν θες να έχεις νεανική επιδερμίδα, πρέπει να γνωρίζεις πως το κολλαγόνο είναι επιτακτικής σημασίας για την ανανέωση των κυττάρων. Η έκθεση στον ήλιο, η περιβαλλοντική μόλυνση, οι ελεύθερες ρίζες και το κάπνισμα μπορεί να μειώσουν την παραγωγή του. Bρήκαμε τροφές που ενισχύουν την παραγωγή του:

Ψάρια: δημιουργούν πιο δυνατά κύτταρα. Ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά – το ίδιο και η μεμβράνη που περιβάλλει τα κύτταρά μας.

Κόκκινα λαχανικά: Ενισχύουν την προστασία του δέρματος έναντι στην ηλιακή ακτινοβολία. Δοκίμασε ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και παντζάρια που είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα φυσικό «αντι-ηλιακό».

Σκούρα πράσινα λαχανικά: Λαχανικά όπως το σπανάκι, είναι πλούσια σε βιταμίνη C και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Πράσινα λαχανικά: Βλέπε καρότα και γλυκοπατάτες – είναι πλούσια σε βιταμίνη Α που βοηθά να αποκατασταθεί και να αναγεννηθεί το κατεστραμμένο κολλαγόνο.

Μούρα: Μαχητές. Τα βατόμουρα και τα σμέουρα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το κολλαγόνο.

Λευκό τσάι: Έρευνες απέδειξαν ότι το λευκό τσάι μπορεί να προστατεύσει τις δομικές πρωτεΐνες του δέρματος και πιο συγκεκριμένα το κολλαγόνο. Πιστεύεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία τσαγιού, προλαμβάνει την δραστικότητα ενζύμου που διασπά το κολλαγόνο, μειώνοντας έτσι τη δημιουργία ρυτίδων.

Ακτινίδια: πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου. Όσο μεγαλώνουμε η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται. Η βιταμίνη C όχι μόνο διατηρεί την επιδερμίδα σφριγηλή, αλλά την «διορθώνει» κιόλας. Εκείνο που πιθανόν δεν ήξερες είναι ότι τα ακτινίδια περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με τα πορτοκάλια.