Το γάλα γαϊδούρας χαιρετίστηκε από τους αρχαίους ως ελιξίριο της μακροζωίας, πανάκεια για μια ποικιλία παθήσεων και ένα ισχυρό τονωτικό ικανό να αναζωογονεί το δέρμα. Η Κλεοπάτρα, η βασίλισσα της Αρχαίας Αιγύπτου, σύμφωνα με πληροφορίες βυθίζονταν στο γάλα γαϊδούρας κάθε ημέρα για να διατηρήσει την ομορφιά και τη νεανική εμφάνισή της, ενώ ο Ιπποκράτης έγραψε για τις απίστευτες θεραπευτικές του ιδιότητες. Σήμερα φαίνεται ότι αναφέρονται αξιόλογα αποτελέσματα σε ανθρώπους με ψωρίαση, έκζεμα και άσθμα.

Επιπλέον, το γάλα γαϊδούρας είναι διαποτισμένο με ιδιότητες αποτελώντας εξαιρετικό συστατικό για βάση σε μια σειρά από προϊόντα φροντίδας του δέρματος, όπως σαπούνια, κρέμες σώματος, μάσκες προσώπου.

Η πλούσια σύνθεσή του σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα θα είναι αναγεννητικά για το δέρμα εξαιτίας των υψηλών επιπέδων πρωτεΐνης, φωσφολιπιδίων και κεραμιδίων με αποτέλεσμα να παρέχονται καταπραϋντικές και αναπλαστικές ιδιότητες. Παράλληλα, η πλούσια σύνθεσή του το καθιστά μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα και, ίσως το πιο σημαντικό, μια αποτελεσματική αντιρυτιδική θεραπεία.

Το εν λόγω γάλα έχει επίσης 60 φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από το αγελαδινό γάλα, ενώ αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α, D και Ε, ασβεστίου και φωσφόρου, καθιστώντας το ιδιαίτερα ευεργετικό κατά την περιποίηση του δέρματος.

Αυτές οι ιδιότητες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μελλοντική φυσιογνωμία του γάλακτος της γαϊδούρας στην αγορά των καλλυντικών προϊόντων, ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι η ζήτηση για τα φυσικά συστατικά είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της βιομηχανίας.

Ωστόσο, ένας περιορισμός εντοπίζεται στα χαμηλά ποσοστά απόδοσης σε γάλα. Μία γαϊδούρα δίνει περίπου δύο λίτρα γάλα την ημέρα, πάνω από τρία αρμέγματα, ενώ μια αγελάδα μπορεί να παράγει 40 λίτρα σε ένα μόνο άρμεγμα.

Πηγή: flow magazine.gr