Οι πανάδες και οι καφέ κηλίδες στο δέρμα στην αρχή μοιάζουν με χαριτωμένες φακίδες, καθώς όμως περνούν τα χρόνια ο αριθμός τους αυξάνεται. Τι προκαλεί τελικά την εμφάνισή τους και ποιο είναι το συστατικό εκείνο που πρέπει να εντάξετε στη ρουτίνα σας για να τις μειώσετε;

Γιατί εμφανίζονται καφέ κηλίδες στο δέρμα;

Οι ακτίνες UV διαπερνούν την επιδερμίδα και διεγείρουν τα μελανοκύτταρα. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στην υπερπαραγωγή μελανίνης, η οποία δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στην επιφάνεια του δέρματος κι έτσι σχηματίζονται καφέ κηλίδες στην επιφάνειά του.

Ο κίνδυνος υπερμελάγχρωσης αυξάνεται με τη γήρανση των κυττάρων, ενώ καφέ κηλίδες στο δέρμα δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και εξαιτίας ορμονικών αλλαγών. Τρανό παράδειγμα, η “μάσκα εγκυμοσύνης”, δηλαδή οι εμφάνιση μελάσματος στην άνω περιοχή του προσώπου, κατά τη διάρκεια της κύησης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη ή έχει ουλές, από εγκαύματα ή ακμή, είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτύξει σημάδια μελάγχρωσης αν εκτίθεται στον ήλιο χωρίς προστασία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις καφέ κηλίδες στο δέρμα;

Αν δεν θέλετε να καταφύγετε στην εύκολη και άκρως αποτελεσματική λύση του λέιζερ, τότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εντάξετε στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σας έναν anti dark-spot ορό ή κρέμα για τον αποχρωματισμό τους και την επίτευξη ενός πιο ομοιόμορφου τόνου στην επιδερμίδα. Το πιο αποτελεσματικό συστατικό για τη δική σας περίπτωση δεν είναι άλλο από τη νιασιναμίδη, δηλαδή τη βιοενεργή μορφή της βιταμίνης Β3

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευεργετικό συστατικό, το οποίο χάρη στο ουδέτερο pH του ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος, ενώ μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με όλα τα άλλα συστατικά, πλην της βιταμίνης C. Δεν είναι φωτοευαίσθητο και μπορεί να ευεργετήσει τόσο τη νεανική, όσο και την ώριμη επιδερμίδα.

Η νιασιναμίδη μειώνει πολύ αποτελεσματικά τις πανάδες και τις καφέ κηλίδες στο δέρμα, αλλά και τα σημάδια ακμής, επιτυγχάνοντας έτσι μια χρωματική ομοιομορφία. Επιπλέον, μειώνει την ερυθρότητα, ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος κι ενισχύει τον επιδερμικό φραγμό περιορίζοντας τη διαδερμική απώλεια νερού και ενισχύοντας τα επίπεδα υγρασίας με αποτέλεσμα να αφήνει την επιδερμίδα καλά ενυδατωμένη.