Έχει υπολογιστεί ότι ο καθένας από εμάς χάνει γύρω στις 100 τρίχες την ημέρα. Ο πραγματικός αριθμός των τριχών που χάνουμε οποιαδήποτε μέρα, έχει να κάνει με το πόσο πολυάριθμοι και υγιείς είναι οι θήλακές μας, το αν ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική θεραπεία, και πολλοί άλλοι παράγοντες κάποιοι από τους οποίους δεν είναι στον έλεγχό μας.
 
Όσο μεγαλώνουμε, όλο και περισσότερα από τα μαλλιά μας περνάνε στην φάση της ξεκούρασης, και αυτό σημαίνει ότι χάνουμε περισσότερες τρίχες από ό,τι συνήθως και οι καινούργιες φυτρώνουν πολύ πιο δύσκολα και αργά.
 
Για πιο γενικά προβλήματα απώλειας, υπάρχουν αυτές οι αιτίες:
 
Ορμονικές διαταραχές:
Και οι γυναικείες και οι ανδρικές ορμόνες επηρεάζουν τα μαλλιά. Οι ανδρικές ορμόνες, γνωστές ως ανδρογόνα – σε αυτή την κατηγορία είναι και η τεστοστερόνη – δίνουν το ερέθισμα για την ανάπτυξη τριχών σε πρόσωπο και σώμα, και κάνουν πιο πυκνές και δυνατές τις τρίχες στο κεφάλι.
 
Στις γυναίκες οι ωοθήκες και τα επινεφρίδια παράγουν ανδρογόνα αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Αν μια γυναίκα ξαφνικά αρχίσει να βγάζει τρίχες στο πρόσωπο, θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό γιατί μπορεί να είναι ένα σημάδι ορμονικών προβλημάτων υγείας.
 
Και στις γυναίκες και στους άνδρες, τα επίπεδα των ανδρογόνων μειώνονται στην ηλικία των 40, και αυτό οδηγεί στην πιο αδύνατη, αργή και λιγότερη λαμπερή ανάπτυξη των τριχών. Σε αντίθεση με τα ανδρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες που ονομάζονται οιστρογόνα, καθυστερούν την ανάπτυξη, και δημιουργούν λεπτές και αδύναμες τρίχες, και για αυτό το λόγο γενικότερα οι γυναίκες βγάζουν λιγότερες τρίχες από τους άνδρες.
 
Μετά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν δραματικά, και οδηγούν κάποιες γυναίκες με κληρονομική τάση στο να χάσουν ένα μεγάλο ποσοστό των μαλλιών τους.
 
 
Στρες
Το στρες είναι από τους πιο κοινούς λόγους απώλειας μαλλιών. Ατυχήματα, μεγάλες ασθένειες, σοβαρό ψυχικό άγχος, ή άλλα τραυματικά γεγονότα, μπορούν να βάλουν τους θήλακες σε φάση ξεκούρασης νωρίτερα από ό,τι πρέπει.

Περίπου 3 μήνες μετά, όταν οι τρίχες από τους θήλακες αρχίζουν πέφτουν, μπορεί να χάσουμε πολλές τρίχες μαζί, και χωρίς προφανή λόγο αφού θα έχουν περάσει 3 μήνες από το συμβάν που προκάλεσε το στρες. Και πάλι, το να το ξεπεράσουμε είναι απλώς θέμα χρόνου, να περιμένουμε δηλαδή να κάνει τον κύκλο του. Τα μαλλιά μας μετά από αυτό θα αρχίσουν να φυτρώνουν πολύ γρήγορα.

‘Έλλειψη πρωτεϊνών

Τα μαλλιά μας είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνη. Όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά μας βοηθάνε γενικότερα να είμαστε υγιείς, αλλά οι πρωτεΐνες είναι αυτές που χτίζουν τα θεμέλια, και επιτρέπουν την ανάπτυξη, ανάπλαση και επισκευή των οστών, των μαλλιών και των μυών μας.

Αν και μπορεί να θεωρούμε ότι οι πρωτεΐνες υπάρχουν μόνο σε ζωικές τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και άλλα, υπάρχουν επίσης και στα όσπρια (όπως οι γίγαντες και οι φακές), προϊόντα σόγιας κ.ά., και μπορούμε να πάρουμε και μικροποσότητες από προϊόντα ολικής άλεσης και λαχανικά.

 
Στους ανθρώπους που δεν παίρνουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, όπως αυτοί με νευρική ανορεξία, ή αυτοί που κάνουν σκληρές δίαιτες για γρήγορη απώλεια κιλών, η ταχύτητα ανάπτυξης των μαλλιών τους θα ελαττωθεί σημαντικά. Καθώς τα μαλλιά πέφτουν από τη φύση τους, δεν θα ξαναβγούν νέα τόσο εύκολα και γρήγορα.

Φαρμακευτική Αγωγή και Συμπληρώματα

Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδυάσει την χημειοθεραπεία, και τις θεραπείες για τον καρκίνο, με την απώλεια των μαλλιών, όμως υπάρχουν και άλλες θεραπείες που την προκαλούν. Τέτοιες θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα που είναι αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά, και φάρμακα για την πίεση και την αρθρίτιδα. Επιπροσθέτως, μεγαλύτερες από τις κανονικές ποσότητες βιταμίνης Α και σελήνιου είναι τοξικές και μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια των μαλλιών. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε περίπτωση που παίρνουμε κάποιο συμπλήρωμα που τα περιέχει.

Η υγεία του θυρεοειδή και κάποιες ασθένειες

 
Οι θυροειδικές ορμόνες επηρεάζουν τον μεταβολισμό όλων των κυττάρων, όπως και αυτών στους θήλακες των τριχών. Ο υπερθυροειδισμός ο υποθυροειδισμός μπορούν να οδηγήσουν στην απόκτηση θαμπών και αδύναμων μαλλιών.
 
Αυτές οι επιπλοκές, καθώς και ο ανεξέλεγκτος διαβήτης, ο ερυθηματώδης λύκος και πολλές ακόμα, όπως η κοιλιόκακη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κολίτιδα, και η νόσος του Crohn, μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια των μαλλιών, με το να αλλάζουν την κυτταρική δομή και τον μεταβολισμό των κυττάρων.

Μόλις η υποβόσκουσα ασθένεια θεραπευτεί, η ανάπτυξη των μαλλιών θα επιστρέψει στα φυσιολογικά. Όλες οι αιτίες της ανεξήγητης απώλειας των μαλλιών θα πρέπει να εξετασθούν από γιατρό, για να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας σοβαρής ασθένειας.

 
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!