Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με αξίες. Οι αξίες δεν είναι τα ήθη και οι ηθικές σου αξίες και δεν εξαρτώνται από την ηθική σου διάσταση. Δεν λαμβάνεται λοιπόν εδώ υπόψη η ηθικά σωστή ή λάθος συμπεριφορά σου, αν και, ίσως μία από τις αξίες που έχεις μπορεί να είναι να ζεις με έναν πολύ ηθικό τρόπο. Με τον ίδιο τρόπο δεν καλείσαι να κρίνεις τις αξίες σου, και ούτε εξάλλου κρίνονται αυτές εδώ. Δεν υπάρχει τίποτε κακό ή καλό στις αξίες σου. Επίσης οι αξίες σου δεν είναι οι αρχές σου, ούτε οι προσωπικοί σου κανόνες ή ένας κώδικας ηθικών προτύπων.

Οι αξίες σου είναι τα κομμάτια της ζωής σου εκείνα που, αν τα αφαιρέσεις, τότε, η ζωή σου δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Δεν μπορείς καν να φανταστείς την ζωή σου χωρίς αυτά, και, αργά ή γρήγορα θα αισθάνεσαι μία μορφή δυστυχίας ή δυσαρμονίας. Τιμάς τις αξίες σου όταν έχεις μία ζωή που είναι εναρμονισμένη με αυτές. Οι αξίες σου αποτελούν λοιπόν οτιδήποτε είναι σημαντικό για σένα, το οποίο, αν το αφαιρέσεις, τότε, αργά ή γρήγορα θα αισθάνεσαι μέχρι και βαθιά δυστυχία.

Να προσθέσω ότι οι αξίες είναι άυλες. Οι αξίες δεν είναι κάτι που έχουμε ή κάνουμε. Έτσι, για παράδειγμα, τα χρήματα δεν είναι αξία. Όμως, οτιδήποτε μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μέσα από τα χρήματα μπορεί να θεωρηθούν αξία. Ίσως να είναι σημαντικό για σένα να αποκτήσεις χρήματα για να νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια. Τότε η αξία σου είναι η ασφάλεια. Μπορεί να θέλεις παραπάνω χρήματα για να αποκτήσεις μεγαλύτερο κύρος ή επιρροή. Ίσως θέλεις παραπάνω χρήματα για να υποστηρίξεις την οικογένεια σου. Τότε λοιπόν, η αξία σου είναι η οικογένεια. Ακόμα, ίσως χρειάζεσαι πιο πολλά χρήματα για παραπάνω διασκέδαση ή για να νιώθεις μία εσωτερική ψυχική γαλήνη, ή, ίσως για να μπορείς να βοηθάς τους άλλους. Το πιο πιθανό όμως είναι να θέλεις παραπάνω χρήματα για να νιώθεις ελεύθερος να ζεις την ζωή που έχεις επιλέξει. Τότε, η αξία σου είναι η ανεξαρτησία και η ελευθερία.

Η αξία δεν είναι μία δραστηριότητα που μας γεμίζει. Έτσι λοιπόν, λόγου χάρη, τα ταξίδια δεν αποτελούν από μόνα τους αξία, αλλά είναι μία αγαπημένη δραστηριότητα που, ως τέτοια, τιμά ορισμένες αξίες, όπως την περιπέτεια, την ανακάλυψη νέων πολιτισμών, την ανάπτυξη γνώσεων κλπ.

Γιατί είναι τελικά τόσο σημαντικό να αναγνωρίσεις, να αποδεχτείς αλλά και να εκτιμάς τις αξίες σου;

–    Η ουσιαστική διερεύνηση των αξιών σου σε βοηθάει να προσδιορίσεις τον σκοπό της ζωής σου.

Αν δεν προσδιορίσεις τις αξίες σου, δεν μπορείς να περιμένεις να βρεις απάντηση στην ερώτηση «τι είναι σημαντικό για μένα?» Αναγνωρίζοντας τις αξίες σου έρχεσαι πιο κοντά στον βαθύτερο σου σκοπό και στις προθέσεις σου.

–    Οι αξίες σου σε βοηθούν να αντιδράσεις με εναρμονισμένο τρόπο σε δύσκολες καταστάσεις.

Οι αξίες σου θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές της συμπεριφοράς σου. Η αναγνώριση των αξιών σου σε βοηθούν να προσαρμόζεις τις συμπεριφορές σου και τις πράξεις σου με τρόπο που να συμβαδίζει με τον πυρήνα σου. Συχνά λειτουργείς στον αυτόματο πιλότο και, σε δύσκολες καταστάσεις, δεν παίρνεις τον απαιτούμενο χρόνο να σκεφτείς αυτό που κάνεις. Έτσι δεν είναι; Χρησιμοποιώντας τις αξίες σου στις δύσκολες καταστάσεις αυτές μπορείς να προσαρμόσεις και τις πράξεις σου, πχ όταν ζητάς συγχώρεση. Οι αξίες λοιπόν μπορούν να γίνουν ένα πολύ βοηθητικό εργαλείο.

–    Οι αξίες σου σε προτρέπουν να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις.

Πολλές φορές παίρνεις μία απόφαση με βάση ένα πρόσκαιρο συναίσθημα. Όμως, αν σταματήσεις και κάτσεις να αναρωτηθείς «Με δεδομένο αυτή μου την αξία (πχ την ασφάλεια) τί πρέπει να κάνω;». Με τον τρόπο αυτό, μπορείς να πάρεις απόφαση που να μην βασίζεται στη δεδομένη στιγμή αλλά να προκύπτει από μία ώριμη σκέψη.

–    Οι αξίες σου μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεφορτωθείς τα βάρη και τις τοξικές επιρροές της ζωής σου.

Αναγνωρίζοντας τις αξίες σου θα σου είναι πιο εύκολο να ελέγχεις τη ζωή σου εστιάζοντας σε αυτό που πραγματικά θέλεις και επιδιώκεις από τη ζωή και να μην αναλώνεσαι σε πράγματα, ασχολίες και ανθρώπους που καταναλώνουν άσκοπα την ενέργεια σου.

–    Εντοπίζοντας τις αξίες σου μπορείς να στραφείς προς μία σωστή απόφαση καριέρας.

Οι αποφάσεις καριέρας έχουν πάντα θετικά και αρνητικά. Αυτό είναι γνωστό. Όταν όμως έχεις ανακαλύψει αυτό που έχει πραγματικά μεγάλη αξία για σένα, τότε, είναι πιο πιθανό να πάρεις σωστή απόφαση και στον τομέα αυτό. Αν για παράδειγμα δίνεις μεγάλη αξία στη σύνδεση με τους ανθρώπους, τότε είναι πιθανό να μην σου ταιριάζει μία σόλο καριέρα από το σπίτι. Αν πάλι σου αρέσει να ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα, τότε ίσως μία καριέρα που εμπεριέχει ταξίδια και νέες γνωριμίες να σου πάει καλύτερα. Ίσως μάλιστα με βάση τις αξίες σου να κληθείς να αρνηθείς μέχρι και μία προαγωγή!

–    Η ουσιαστική γνώση των αξιών σου θα βελτιώσει την αυτό-εκτίμηση σου.

Θα μπορείς πιο εύκολα και άνετα να αναπτύξεις την γνώμη σου σε σχέση με σημαντικά θέματα. Θα σταματήσεις να αποδέχεσαι αυτό που σου εμφυτεύσαν όταν ήσουν παιδί. Θα ξέρεις τί πιστεύεις πραγματικά και θα μπορείς να μοιράζεσαι με ειλικρίνεια και σιγουριά τη γνώμη σου με τον περίγυρο σου. Θα απελευθερωθείς από τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις. Με τον ίδιο τρόπο θα αποκτήσεις μεγαλύτερα επίπεδα εμπιστοσύνης στον εαυτό σου.

Εν κατακλείδι, η αποδοχή των αξιών σου θα σε κάνουν έναν πιο ευτυχισμένο και ισορροπημένο άνθρωπο. Θα έχεις αποκτήσει ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή σου, θα αντιδράς καλύτερα σε δύσκολες καταστάσεις, θα έχεις βρει τη σωστή δουλειά, θα εκφράζεις τις απόψεις ελεύθερα και με αποφασιστικότητα και θα έχεις αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό σου! Με τον κατάλληλο αναστοχασμό και προσέγγιση, μπορείς λοιπόν να ανακαλύψεις τις αξίες σου και να ζήσεις μία εναρμονισμένη ζωή με ροή και πραγματική γαλήνη που θα σε οδεύσει στην ευτυχία.

 

Από την Health Coach, Ιζαμπέλ Ραζή

www.isabellerazis.com

www.instagram.com/isabellerazis

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!