Η γνωστή και επιτυχημένη fashion stylish Αλεξάνδρα Κατσαΐτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, μιλάει αποκλειστικά στο govastiletto.gr για την ημέρα αυτή και τι σημαίνει για εκείνη, αποκαλύπτοντας παράλληλα ποια γυναίκα είναι η δική της πηγή έμπνευσης ενώ μεταξύ άλλων στέλνει σε όλες τις νέες κοπέλες ένα όμορφο μήνυμα!

1. Ας συστηθούμε: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Από πού αντλείτε έμπνευση και τι σας κάνει υπερήφανη;

Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω για την φιλοξενία αυτή την ημέρα αλλά και όλο τον Μάρτιο που είναι αφιερωμένος σε εμάς τις γυναίκες!

Όσο για τις συστάσεις, εκτός από την επαγγελματική μου ταυτότητα που την ορίζει η αγάπη μου για την μόδα και το styling, η ελευθερία της έκφρασης και της προσωπικότητας είναι αυτό που με οδηγεί σε ότι δημιουργώ από την συλλογή μου, μέχρι το styling μίας νυφούλας, το concept ενός χώρου αλλά και το στήσιμο ενός brand.
Εμπνέομαι από όλες τις γυναίκες που τολμούν και εμπιστεύονται το μικρό, χαρούμενο και γεμάτο αυτοπεποίθηση κορίτσι που κρύβουμε μέσα μας και χαράζει με αισιοδοξία, χαρά και πάθος την διαδρομή του.

Με κάνουν υπερήφανη και θαυμάζω τα κορίτσια και τις γυναίκες που εκφράζουν αυτό που πραγματικά είναι μέσα από την εικόνα τους, που τολμούν την αλλαγή, επαναπροσδιορίζουν τα θέλω τους και κυνηγούν τα όνειρά τους! Είμαι πολύ περήφανη για όλες αυτές τις γυναίκες που συμμετέχουν και στα σεμινάρια μου, που με εμπιστεύονται, αλλάζουν εικόνα και στάση ζωής ανακαλύπτοντας τον πραγματικό τους εαυτό και την δύναμη που κρύβουν μέσα τους!

2. Τι σημαίνει για εσάς σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ευκαιρία να επικοινωνηθεί παντού στον κόσμο και σε όλες τις ηλικίες η διαδρομή των γυναικών που αγωνίστηκαν για να μην ξεχνάμε πώς εμείς σήμερα απολαμβάνουμε τα κεκτημένα μας δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Η τεχνολογία είναι με το μέρος μας και η ενημέρωση, η μετάδοση ενός μηνύματος, η ελεύθερη επικοινωνία, η άμεση αντίδραση και η αρωγή μας όπου χρειάζεται είναι η συνταγή της επιτυχίας για να καταργηθεί η όποια ανισότητα και εκμετάλλευση και σε όποιο βαθμό και μορφή παρατηρείται.

3. Το θέμα της φετινής εκστρατείας IWD 2023 είναι #EmbraceEquity; Τι πιστεύετε για την Ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες;

Στο μεγαλύτερο ποσοστό του δυτικού κόσμου αυτές οι αξίες ίσως να θεωρούνται δεδομένες αλλά σε πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη μας είναι άπιαστο όνειρο για πολλές γυναίκες και αιτία πολλών δυσμενών καταστάσεων. Πιστεύω ότι η ισότητα και οι ίσες ευκαιρίες είναι δικαίωμα όλων ανεξαρτήτως φύλου όπως και ο σεβασμός προς κάθε μορφή ζωής και η αποδοχή της διαφορετικότητας.

4. Υπάρχει κάποια γυναίκα που υπήρξε πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τη ζωή σας;

Οι γυναίκες στην οικογένεια μου ήταν και είναι δυναμικές και ανεξάρτητες προσωπικότητες και αυτό υπήρξε σημαντικό παράδειγμα και πρότυπο. Η γιαγιά μου ήταν μία γυναίκα που δεν είχε τελειώσει καν το σχολείο, δούλεψε σαν μοδίστρα και μου έδωσε και τα πρώτα ερεθίσματα μέσα από τις κλωστές και τα πολύχρωμα μασούρια, τα υφάσματα και τα σχέδια με τα φιγουρίνια από τα τεύχη του περιοδικού “Modes et Travaux”. Έζησε τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις, έμαθε να οδηγεί σε μεγάλη ηλικία, μίλησε και στο κινητό. Δεν την θυμάμαι ποτέ με μαύρα ρούχα, αγαπούσε το χρώμα και έραβε η ίδια τα περισσότερα ρούχα της, είχε πάντα βαμμένα τα νύχια της στο κλασικό «περλέ» της εποχής της και έβαφε και έφτιαχνε τα μαλλιά της κάθε εβδομάδα. Έκανε ταξίδια, μπήκε σε αεροπλάνα, αγαπούσε την ζωή και την έζησε με τόλμη. Κοκέτα, λάτρης του ωραίου και της μόδας, πεισματάρα, αυτάρκης και ανεξάρτητη μέχρι την ηλικία των 102 χρονών είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου και πολύτιμη κληρονομιά.

5. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της δικής σας γενιάς σήμερα;

Η δική μου γενιά… είναι μια «vintage» γενιά!! Είμαι από τις γυναίκες των late 60’s – early 70’s δυναμικές και ιστορικές δεκαετίες, όπου αγόρια – κορίτσια έχουμε ζήσει αξέχαστα παιδικά χρόνια με παιχνίδια, γέλια, μουσική, χορό, πάρτι, φλερτ, ταξίδια, όνειρα και στόχους που πολλοί από εμάς τα κάναμε πραγματικότητα. Το χτες τώρα, είναι σαν 10 χρόνια τότε και αν δεν μιλάς την ίδια γλώσσα δεν επικοινωνείς, δεν έχεις φίλους και σχέσεις και θα μείνεις μόνη σου μέσα σε εκατομμύρια κόσμου. Θα μείνεις αόρατη; Θα βρεις τρόπο να ξεχωρίσεις όποιο και αν είναι το κόστος; Θα δώσεις αντάλλαγμα τον πραγματικό σου εαυτό σαν σύγχρονος Ντόριαν Γκρέυ;

Και κάπως έτσι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και ο φόβος της απόρριψης γίνεται η βασική πηγή ανασφάλειας για τις γυναίκες της γενιάς μου. Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω λοιπόν να δούμε τα πράγματα με άλλο μάτι, να ανασυγκροτηθούμε και να το πιάσουμε αλλιώς γιατί μπορούμε! Κάτι που δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τα κορίτσια της Gen Z & Cen A που το βιώνουν χωρίς να ξέρουν να το διαχειριστούν.

6. Αν γυρίζατε πίσω τον χρόνο και ξεκινούσατε τώρα την ενήλικη ζωή σας, τι θα κάνατε διαφορετικά;

Η αλήθεια είναι ότι δεν αναγνωρίζω και πολλά κοινά στην πραγματικότητα του σήμερα με το χτες.. Είναι ένας άλλος καινούργιος κόσμος με τεράστια άλματα στην τεχνολογία και την επιστήμη και τεράστιες συνέπειες στις ανθρώπινες σχέσεις και την προστασία του περιβάλλοντος. Φαντάζομαι την ζωή μου να κυλάει σε μία φάρμα μακριά από την πόλη ή σε έναν άλλο πλανήτη στο σύμπαν να σχεδιάζω την εικονα και τα outfits για τους ανθρώπους και τα ανθρωποειδή μας! Η ζωή, οι συνθήκες κι οι απαιτήσεις του σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με παλαιότερα και αυτό ισχύει και στις αυριανές επιλογές των νέων σήμερα!

7. Ποιο μήνυμα θεωρείτε σημαντικό να μοιραστείτε με τις νεαρές γυναίκες που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία;

Όλα ξεκινούν από ένα στόχο και ένα όνειρο! Να τολμήσουν λοιπόν να κυνηγήσουν τα δικά τους όνειρά και όχι κάποιου άλλου! Να χαράξουν δική τους διαδρομή και να μην ακολουθήσουν μια υπάρχουσα. Να πιστέψουν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους και τις δικές τους επιλογές! Να ζήσουν την ζωή “at full speed” και να την χαρούν στο 100%.

Ευχαριστούμε πολύ την κα Αλεξάνδρα Κατσαΐτη  (FASHION – Style Expert, Fashion Stylist, Designer & Image Maker)