Θυμάσαι αυτή την σωματική αίσθηση της αγάπης όταν ήσουν 20 ή και 30 χρονών; Αυτό το διαπεραστικό ρίγος, οι ιδρωμένες παλάμες, το στομάχι σου που γίνεται κόμπος, η καρδιά σου που φτερουγίζει, η αϋπνία, η απώλεια της όρεξης, η έντονη επιθυμία να αγγίξεις τον σύντροφο σου, η απελπισμένη ανάγκη να του μιλήσεις κάθε στιγμή, η αίσθηση ευφορίας, η αναζήτηση του βλέμματος του και η λίστα συνεχίζεται … Θυμόμαστε όλοι αυτή την αίσθηση του έρωτα. Όμως όσο μεγαλώνουμε και προστίθενται τα χρόνια κοινού βίου, η ένταση αυτή μειώνεται. Πολλά ζευγάρια την χάνουν εντελώς, ενώ μερικά καταφέρνουν να κρατήσουν (έστω) κάτι. Τα καλά νέα εδώ είναι ότι, εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη πρόθεση, είναι εφικτό να διατηρηθεί η αίσθηση του έρωτα και η επιθυμία για σεξ!

Άρχισε με το να έχεις επίγνωση της αλλαγής προς την απώλεια της επιθυμίας και της αιτίας της. Παρατήρησε τα σημάδια και ανέλυσε την αιτία. Ίσως η αιτία να είναι σωματική. Με την ηλικία επέρχονται διάφορες ορμονικές διαταραχές και τα επίπεδα της ενέργειας σου μειώνονται. Επιπλέον νιώθεις πιο εύκολα κουρασμένη, ακόμα και εξαντλημένη. Η αιτία μπορεί να προέρχεται όμως και από τον κόσμο των συναισθημάτων σου. Αν έχεις κάποια μορφή κατάθλιψης, αν είσαι λυπημένη ή αγχωμένη, απογοητευμένη από την ζωή ή ακόμα και από το ζευγάρι σου, θα είσαι λιγότερο ανοικτή στον έρωτα και το σεξ. Θα έχεις τάση απομόνωσης, και εστίασης σε αρνητικά συναισθήματα. Αν δεν δείχνεις καλοσύνη στον εαυτό σου τότε πως να διοχετεύσεις καλοσύνη, αγάπη και έρωτα στον σύντροφο σου;

Αφού τα αίτια γίνουν πιο σαφή, άνοιξε έναν δίαυλο επικοινωνίας και σύνδεσης με τον σύντροφο σου. Μίλησε του. Ακόμα και ο λιγότερος επικοινωνιακός χαρακτήρας, θα εισπράξει κάποιο μήνυμα. Πλησίασε τον, πάρε το χέρι του, πες του ότι τον αγαπάς, στείλε του ένα μήνυμα. Σκέψου ποιες ήταν οι πράξεις αγάπης που ανταλλάσσατε όταν πρωτογνωριστήκατε και προσπάθησε με κάποιον τρόπο να τις επαναλάβεις. Όμως ίσως πιο σημαντικό ακόμα, είναι να αναρωτηθείς: μήπως, ναι μεν εκφράζεις συχνά την αγάπη σου αλλά, δεν την επικοινωνείς με τον τρόπο αυτόν που ταιριάζει στον σύντροφο σου και που αναζητεί εκείνος να εισπράξει ως ένδειξη αγάπης; Όπως αποκαλύπτει ο Dr. Gary Chapman, Ph.D, στο παγκόσμιο best-seller του «Οι Πέντε Γλώσσες της Αγάπης: το Μυστικό για μία Αγάπη που Διαρκεί», υπάρχουν πέντε διακριτές γλώσσες που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε την αγάπη μας. Αυτές είναι: τα «Λόγια Επιβεβαίωσης», ο «Ποιοτικός Χρόνος», τα «Δώρα», οι «Πράξεις Φροντίδας, η «Σωματική Επαφή». Όταν ένα ζευγάρι έχει διαφορετικό τρόπο να εκφράζει και να επικοινωνεί την αγάπη του, τότε η τελευταία χάνεται στη μετάφραση. Αν αποφασίσεις όμως να μάθεις την γλώσσα του συντρόφου σου και να αποκαλύψεις την δική σου, είσαι στη σωστή κατεύθυνση. Μπες λοιπόν σε αυτή τη δράση και μην αφήνεις την απραξία και την αδεξιότητα να σε τραβά προς τα κάτω.

Σε κάθε περίπτωση, τις πιο πολλές φορές, η σχέση σου δεν μπορεί παρά να βελτιωθεί με την γλώσσα του σώματος. Θυμάσαι όταν δεν μπορούσες να βγάλεις τα χέρια σου από πάνω του ..; Κάνε ένα νέο ξεκίνημα με μικρές κινήσεις, πιάσε το χέρι του στο δρόμο, ένα χάδι από εδώ και από εκεί, μία αγκαλιά στον καναπέ, και στην πορεία βάλε και παραπάνω ερωτισμό .. με διάφορα φιλιά, χάδια και .. σεξ. Κάθε σωματική επαφή είναι ένα δοχείο συναισθηματικής σύνδεσης. «Οι άνθρωποι … νιώθουν αναγνώριση όταν τους παίρνεις αγκαλιά και τους φιλάς. Διοχετεύεται η αξία της ζεστασιάς και της παρηγοριάς μέσω του αγγίγματος», λέει η Fariha Mahmud-Syed, MFT, CFLE, ψυχοθεραπεύτρια ζευγαριών στις ΗΠΑ. Και αυτό προέρχεται από τις γλυκές παιδικές αναμνήσεις. Πράγματι μερικοί άνθρωποι έχουν νιώσει αυτή την αίσθηση θαλπωρής και βαθιάς αγάπης μόνο μέσω των γονιών τους όταν αυτοί τους κρατούσαν ακόμα στα χέρια τους, τους φιλούσαν και τους άγγιζαν και το άγγιγμα του συντρόφου τους παραπέμπει σε αυτή την όμορφη μνήμη του παρελθόντος. Αγγίξτε λοιπόν ο ένας τον άλλον πιο συχνά και κάντε το με ποικίλους τρόπους. Το πρωί, μετά την δουλειά, το βράδυ πριν τον ύπνο. Το καλό είναι ότι όταν ξαναρχίζεις τις αγκαλιές και τα φιλιά, σου ξαναγίνονται εύκολα μία γλυκιά συνήθεια και το πάθος έχει σίγουρα περισσότερες πιθανότητες να ξαναγεννηθεί.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η σεξουαλική επαφή είναι, αν όχι το πιο σημαντικό, τουλάχιστον εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο σύνδεσης και υγείας του ζευγαριού. Κάποιες φορές κατά την διάρκεια των ετών και για πολλούς διαφορετικούς λόγους, τα ζευγάρια χάνουν αυτή τη σύνδεση και την σεξουαλική επαφή. Μπορεί να είναι σωματικοί ή ψυχικοί οι λόγοι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ή μία αντιπαράθεση ή ένα κακό προηγούμενο ανάμεσα στο ζευγάρι ή απλά η πλήξη ή μία έλλειψη ενθουσιασμού και πάθους.

Πώς μπορείς να διορθώσεις αυτή τη χαμένη σύνδεση;

–    Άλλαξε την αντιμετώπιση σου απέναντι στο σεξ. Το σεξ είναι υγεία. Αν έχεις αρνητικές σκέψεις ψάξε την αιτία. Εκπαιδεύσου και επανατοποθετήσου.

–    Μίλα για σεξ με τον σύντροφο σου. Μοιραστείτε τις προτιμήσεις σας. Αυτή η ανταλλαγή είναι πολύ σημαντική. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να μαντεύεις την (πιο κρυφή ίσως) σκέψη του. Αυτή η συζήτηση και μόνο θα σας φέρει πιο κοντά. Παραδέξου ότι ίσως αυτό που αρέσει σε εσένα ή η συχνότητα που χρειάζεσαι να κάνεις σεξ μπορεί να μην ταιριάζει με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του συντρόφου σου. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα και η λύση του συμβιβασμού και της χρυσής τομής είναι πάντα η καλύτερη!

–    Η συνουσία δεν είναι ο απόλυτος σκοπός. Δεν υπάρχει καμία πίεση για την σεξουαλική ολοκληρωμένη επαφή. Αν δεν γίνει σήμερα, θα γίνει αύριο. Και, σε κάθε περίπτωση, η αγάπη διοχετεύεται και εκφράζεται σωματικά με διάφορους τρόπους και δεν είναι μόνο το μέσο για το τελικό σκοπό. Καμία πίεση λοιπόν για την πράξη του σεξ.

–    Να φροντίζεις την εμφάνιση σου και τον εαυτό σου. Να σ’ενδιαφέρει χωρίς όμως να γίνει και εμμονή. Αν παραμείνεις σωματικά δραστήρια και περιποιημένη θα βοηθήσει όχι μόνο την υγεία σου, την διάθεση σου και την αυτοπεποίθηση σου αλλά θα είναι και ένα σημάδι προς τον σύντροφο σου ότι σ’ενδιαφέρει η εικόνα που του δείχνεις.

–    Να είσαι δημιουργική και περίεργη αλλά να βγαίνεις και εκτός της ζώνης ελέγχου σου. Εφόσον υπάρχει συμφωνία, υπάρχουν πολλοί τρόποι (και μέρη) για να νιώσεις επιθυμία και να απολαύσεις το σεξ. Μην παραμένεις κολλημένη σε παλιές συνήθειες.

–    Να μην διστάσεις να ζητήσεις επαγγελματική ή και ιατρική συμβουλή, αν χρειαστεί. Υπάρχουν πολύ τρόποι εκεί έξω που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα γύρω από το σεξ και την αγάπη.

Και όπως αναφέρει η Dr. Sue Johnson, κλινική ψυχολόγος, ερευνήτρια και συγγραφέας του συγγράμματος «Κράτα με Σφιχτά», η επανασύνδεση δεν αφορά μόνο εσένα, σαν άτομο. Είναι μία συλλογική υπόθεση καθώς “Η Αγάπη έχει μία άπειρη ικανότητα να συνδράμει στην θεραπεία των ολέθριων σημαδιών που κάποιες φορές η ζωή αφήνει. Η Αγάπη όμως επιτρέπει τη σύνδεση μας και με τον κόσμο με την ευρεία έννοια. Η διάδραση που βασίζεται στην αγάπη αποτελεί το θεμέλιο για μία κοινωνία συμπόνοιας, για τη κοινωνική σύνδεση και ευημερία»

Από την Health Coach, Ιζαμπέλ Ραζή

www.isabellerazis.com

www.instagram.com/isabellerazis

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!