Το 2020 σε δίδαξε ότι δεν παίζεις με την υγεία σου. Έμαθες ότι αποτελεί καθήκον προς τον εαυτό σου να φροντίζεις το σώμα σου, το νου σου και το πνεύμα σου και ότι αν τα εγκαταλείψεις τότε γίνεσαι ευάλωτη (ος) σε ασθένειες.

Το 2020, απέκτησες πολλές νέες συνήθειες και άλλαξε δραματικά ο τρόπος που ζεις και, άρα, και ο τρόπος που γυμνάζεσαι, τρως, ξεκουράζεσαι, διαλογίζεσαι, φροντίζεις τον εαυτό σου και σχετίζεσαι με τον περίγυρο σου.

Σε γενικές γραμμές αυτό που παρατηρείται διεθνώς είναι μία ολιστική προσέγγιση της υγείας. Ο άνθρωπος λειτουργεί σαν σύνολο όπου το σώμα, ο νους και το συναίσθημα είναι τρία συγκοινωνούντα δοχεία που το ένα επιδρά άμεσα το άλλο.  Αυτό έχει γίνει πλέον αποδεκτό από το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας. Και πλέον βλέπουμε έντονα την ανάγκη να εντοπίζεται η αιτία της ασθένειας αντί να θέλουμε απλά να εξαφανίσουμε το σύμπτωμα με την υπερ-χορήγηση φαρμάκων. Δηλαδή με απλά λόγια, όχι απλά να ξεμπουκώνεις ότι μπούκωσε, να καλύπτεις ότι σε ενοχλεί ή να ανακουφίζεις ότι σε πονάει. Αλλά να μάθεις να πηγαίνεις στη ρίζα του προβλήματος και να δρας επάνω στην πραγματική αιτία. Είναι ίσως πιο πολύπλοκο και χρονοβόρο και δεν είναι πάντα εφικτό αλλά μόνο έτσι υπάρχει πραγματική γιατρειά με την ευρύτερη έννοια του όρου.

–    Ειδικότερα στον τομέα του fitness, οι αλλαγές είναι προφανής. Τα γυμναστήρια έκλεισαν και μπήκαν οι εναλλακτικές μορφές γύμνασης στα σπίτια μας. Και εδώ παρατηρούμε μία πιο ολιστική και φιλική αντιμετώπιση της σωματικής δραστηριότητας. Φαίνεται λοιπόν ότι έχει παρέλθει η περίοδος της γενικευμένης σωματικής εξάντλησης και πιάνει παραπάνω τόπο η προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου, στο χαρακτήρα σου και στους εν γένει βιολογικούς σου ρυθμούς άσκηση. Αν και στην Ελλάδα φαίνεται να εξακολουθούν να είναι ελκυστικοί και επίκαιροι οι παραδοσιακοί τρόποι άσκησης (βλ. «National Survey of Fitness Trends in Greece 2021» δημοσίευση στο «International Journal of Human Movement and Sports Sciences»), παρατηρούμε ακόμα και στη χώρα μας μία διαφορετική προσέγγιση. Εκτός λοιπόν ότι πιθανώς να εξοικειώθηκες με τα μαθήματα yoga ή pilates στο Zoom με την δασκάλα που είχες και πριν την πανδημία η οποία μπόρεσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα (βλ. π.χ. το «Zen Lab Yoga» με την Αθηνά Τζίκα), σου δόθηκε και η δυνατότητα να παρακολουθήσεις μαθήματα σε διεθνείς πλατφόρμες και εφαρμογές και να γυμνάζεσαι με κορυφαίους δασκάλους από όλο τον κόσμο με σχετικά χαμηλό κόστος (βλ. «Pilates any time», «Akt Motion», «Asanarebel» κλπ.). Επίσης βλέπουμε την ολοένα αύξηση στη χρήση των λεγόμενων «wearable devices» στον τομέα της άσκησης που, χάρη στη παιχνιδιάρικη διάθεση που αναπτύσσουν αλλά και στην αίσθηση ανταγωνιστικότητας που δημιουργούν μεταξύ των χρηστών τους, αποκτούν όλο και παραπάνω δημοτικότητα. Επίσης, το 2020, μεγάλη μερίδα ανθρώπων προτίμησε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους για ευνόητους λόγους … έτσι λοιπόν βλέπουμε όλο και παραπάνω κόσμο να τρέχει, να περπατάει, να ανεβαίνει βουνοκορυφές, να κάνει ποδήλατο τόσο στη πόλη όσο και στην εξοχή και να αποκτά συνήθειες χειμερινού κολυμβητή. Η αλήθεια είναι το κλίμα στην Ελλάδα βοηθά για τέτοιες εξορμήσεις αλλά επιπλέον είναι γνωστό ότι η άσκηση στη φύση εκτός του ότι κάνει καλό στο σώμα σου έχει ιδιαίτερες ευεργετικές ιδιότητες στο νου σου χάρη στις μοναδικές αισθήσεις που προκαλεί η επαφή και η σύνδεση με την φύση!

–    Στο τομέα της διατροφής οι αλλαγές που έγιναν και που θα συνεχιστούν είναι επίσης σημαντικές. Η σχέση σου με την κουζίνα αλλάζει σιγά σιγά και επιτέλους έχεις περισσότερο χρόνο και διάθεση να εξερευνήσεις νέες τροφές και υγιεινές συνταγές. Επιπλέον, έχεις την τάση να ακούς το σώμα σου και να αντιλαμβάνεσαι ότι δεν υπάρχουν διατροφικές επιλογές που να ταιριάζουν με τον ίδιο τρόπο σε όλους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα -σε σένα μπορεί ένα γιαούρτι να είναι το ιδανικό κολατσιό αλλά σε κάποιον άλλον να δημιουργούν μέχρι και κράμπες στην κοιλιά ή ναυτία λόγω της δυσανεξίας στη λακτόζη. Το ίδιο παρατηρείται με την πρωτεΐνη της γλουτένης. Εσένα, ίσως σου είναι εντελώς αδιάφορη αλλά κάποιος άλλος μπορεί να είναι αλλεργικός ή, έστω, να έχει κάποια ευαισθησία σε αυτή. Φαίνεται λοιπόν ότι πλέον έχεις μάθει να παρατηρείς το σώμα σου και τις αντιδράσεις των οργάνων σου σε κάποιες συγκεκριμένες τροφές ή τουλάχιστον να γίνεσαι πιο συνειδητοποιημένη (ος) σε σχέση με αυτές. Ειδικότερα, η τάση είναι να προωθούνται επιλογές που να σέβονται την έννοια της προστασίας του πλανήτη και θα υπάρξει μία γενικευμένη προτίμηση στα προϊόντα και τις μάρκες που εξασφαλίζουν αυθεντικότητα και αξιοπιστία. Επίσης, παρατηρείται μία αυξανόμενη προτίμηση στην ευέλικτες και νέες μορφές συσκευασίας που και αυτές αποδεικνύονται πιο φιλικές στο περιβάλλον. Γενικότερα, θεωρείται ότι η κατανάλωση θα στραφεί παραπάνω σε τροφές που προσφέρουν μία αίσθηση ευεξίας και που είναι χρήσιμες στον οργανισμό σου και το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Για τον ίδιο λόγο, οι έννοιες του «local food» και «grow your own food» θα γίνονται πιο δημοφιλή.

–    Η σημασία του ενός καλού ύπνου είναι πλέον αναγνωρισμένη. Η διαφορά που νιώθεις μετά από 7-9 ώρες ευεργετικού ύπνου είναι τεράστια και πλέον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο κακός ύπνος και η έλλειψη ξεκούρασης είναι από τις πρώτες αιτίες ασθενειών. Ο καλός ύπνος είναι αυτός που βοηθάει τον εγκέφαλο σου να αποβάλλει όλες τις τοξίνες που έχουν συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια της ημέρας και να ξεκινήσεις το πρωϊνό σου αποτελεσματικά και εποικοδομητικά. Η επαναφορά στην ηρεμία, η αποφυγή του άγχους, της κακής διάθεσης και της εξάντλησης είναι τα ζητούμενα και αυτά μπορείς να τα πετύχεις βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου σου και εφαρμόζοντας φυσικές συνήθειες. Επιπλέον όταν είσαι ξεκούραστη (ος) κάνεις σωστές επιλογές στη διατροφή σου, το σώμα σου είναι σε καλύτερη κατάσταση για να ασκηθείς, μπορείς να ελέγξεις καλύτερα τις επιλογές σου και να έχεις πιο ειρηνικές σχέσεις με τον περίγυρο σου. Όλα αυτά αποτελούν εν τέλει τα συστατικά για μία ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή. Θα βλέπουμε λοιπόν να προτείνονται φυσικές μέθοδοι για την ανάκτηση ενός καλού ύπνου και να συστήνονται απλοί καθημερινοί τρόποι που να σε διευκολύνουν προς την κατεύθυνση αυτή όπως είναι οι αναπνοές, ο λιγόλεπτος διαλογισμός ή και η χρήση αιθέριων ελαίων.

–    Η αποδοχή του εαυτού σου και το να μάθεις να είσαι καλή (ος) με αυτόν είναι επίσης ένα trend που θα βλέπουμε να παίρνει την πρωτιά τον επόμενο καιρό. Το 2020, οι πηγές πίεσης και άγχους ήταν πάρα πολλές και ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε και να αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχει τελειότητα. Το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να παρατηρείς τα όποια ελαττώματα έχεις χωρίς να μπαίνεις στην διαδικασία να τα κρίνεις είναι το νούμερο ένα κλειδί για να νιώθεις ευεξία. Για τον ίδιο λόγο τα μεγάλα σχέδια και οι άσκοποι στόχοι που πολλές φορές δεν μοιάζουν να είναι ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι αλλά ούτε καν χρήσιμοι για την αυτό-βελτίωση σου θα μείνουν στην άκρη για κάποιο διάστημα. Αντί αυτού, προσπάθησε να βελτιωθείς λίγο λίγο στους τομείς που νιώθεις ότι τα καταφέρνεις καλύτερα δίνοντας τον καλό σου εαυτό και προσφέροντας στον εαυτό σου μικρές ικανοποιήσεις αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό και την αυτοπεποίθηση σου.

Το 2021 θα είναι λοιπόν μία χρονιά καλοσύνης και ευγένειας προς τον εαυτό σου με την πεποίθηση ότι χάρη σε απλές καθημερινές αλλαγές αλλά και με την σωστή υποστήριξη και πίστη θα καταφέρεις να ανέβεις μερικά σκαλοπάτια που θα σε οδηγήσουν προς μία ευτυχισμένη ζωή γεμάτη υγεία και ισορροπία!

 

Από την Health Coach, Ιζαμπέλ Ραζή

www.isabellerazis.com

www.instagram.com/isabellerazis

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!