Από σήμερα και κάθε εβδομάδα στο www.govastileto.gr θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε ένα άρθρο της διακεκριμένης Health Coach, Ιζαμπέλ Ραζή, η οποία θα μοιράζεται μαζί σας διάφορα tips υγείας που όλοι και όλες έχουμε ανάγκη -σε αυτούς τους καιρούς που διανύουμε- να διαβάσουμε.

Στο πρώτο της άρθρο η Ιζαμπέλ Ραζή επέλεξε να μας απαντήσει στο ερώτημα: «Πώς να αντιμετωπίσουμε τον φόβο του καρκίνου του μαστού;».

Καλή ανάγνωση…

«Ποιος δεν έχει τουλάχιστον μία φίλη, μία συγγενή ή συνάδελφο που να έχει νοσήσει ή να νοσεί με καρκίνο μαστού; Ότι και να ανοίξεις, όπου και να κοιτάξεις, όποια ιατρική εκπομπή να παρακολουθήσεις, πάντα κάτι θα λένε για τον καρκίνο στο μαστό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φορά που πηγαίνεις να κάνεις τις ετήσιες εξετάσεις να τρέμεις από την στιγμή του «καλά αποτελέσματα» μέχρι το «οι εξετάσεις σας είναι πολύ καλές».

Στη δε περίπτωση που έχει υπάρξει καρκίνος στο παρελθόν, τότε πιθανόν η κάθε εξέταση να είναι μία πραγματική δοκιμασία και ο φόβος να επανέλθει ο καρκίνος να επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχολογία σου και, εν τέλει την υγεία σου.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο φόβος είναι κατανοητός. Όμως δεν πρέπει να τον αφήνεις να σε κυριεύει και να επηρεάζει την ποιότητα ζωής σου. Πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον φόβο σου και όχι να σε διαχειρίζεται ο φόβος.

Ο φόβος αυτός μπορεί να πάρει πολλές μορφές.

Αν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα και πιστεύεις ότι είναι πιθανό να έχεις καρκίνο του μαστού, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις άμεσα είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου και να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες του. Μην αφήσεις να σε κυριεύσει ο φόβος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζεις μέσα στην αγωνία αυτή ούτε μία μέρα. Πολλές φορές ο φόβος αυτός μπορεί να σε κάνει να καθυστερήσεις να κλείσεις ραντεβού με τον ιατρό σου ή ακόμα να το αναβάλλεις συνεχώς. Να ξέρεις ότι όσο πιο γρήγορα μάθεις, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσεις να διαχειριστείς τον φόβο σου. Μην αφήνεις ποτέ τον φόβο να σε εμποδίζει να κάνεις την σωστή επιλογή όταν αυτό αφορά την υγεία σου. Το συντομότερο είναι πάντα το καλύτερο.

Πολλές φορές, νομίζεις ότι διατρέχεις κάποιον κίνδυνο και ότι έχεις αυξημένο ρίσκο να νοσήσεις ενώ αντικειμενικά δεν υπάρχει λόγος. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να λάβεις την σωστή πληροφορία από τον ιατρό σου αν είσαι ή όχι στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Να ενημερώνεσαι για τους επιβαρυντικούς παράγοντες κινδύνου αλλά να μην θεωρείς ότι επειδή έχεις έναν απ’αυτούς, θα πάθεις οπωσδήποτε καρκίνο του μαστού. Απλά σημαίνει ότι πρέπει να μάθεις να προστατεύεσαι, να κάνεις ακόμα πιο σωστή και έγκαιρη διάγνωση και να τηρείς τους κανόνες διατροφής και σωστού τρόπου ζωής για να μειώσεις τους όποιους κινδύνους.

Είναι σημαντικό να ξέρεις ως γυναίκα το προσωπικό σου ρίσκο να νοσήσεις από καρκίνο του μαστού. Για να σταθμιστεί το ρίσκο αυτό, πρέπει κάποιος ειδικός μαστολόγος να ασχοληθεί λεπτομερώς με το ιστορικό σου, να εκτιμηθεί αν επιβάλλεται γονιδιακός έλεγχος και γενικότερα ποια είναι τα προληπτικά εκείνα μέτρα που αρμόζουν στην περίπτωση σου.

Μην ξεχνάς να συζητάς τους φόβους σου αυτούς, με μία φίλη ή με την μητέρα σου ή και με τον σύντροφο σου. Με όποιον νιώθεις ότι μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει. Ακόμα μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από έναν επαγγελματία που θα μπορέσει να σε ακούσει και να σου δώσει κάποιες σωστές συμβουλές για το πώς να διαχειριστείς αυτή σου την αγωνία.

Ένας άλλος τρόπος είναι ο διαλογισμός. Θα σε βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να απελευθερωθείς από κάθε φόβο που τυχόν έχεις, συμπεριλαμβανομένου και του φόβου του καρκίνου του μαστού. Θα σου δώσει μία μεγάλη αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου. Προσπάθησε να συνδυάσεις τον διαλογισμό με τεχνικές αναπνοής και μερικές απλές ασκήσεις γιόγκα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις να ελαφρύνεις το άγχος που σε κυριεύει και να αποκτήσεις μία πιο δυνατή σχέση με τις εσωτερικές πραγματικές σου δυνάμεις διώχνοντας αρνητικές σκέψεις.

Απέκτησε λοιπόν την σωστή γνώση, ακολούθα τους κανόνες πρόσληψης και έχε πάντα θετική σκέψη!»

Από την Health Coach, Ιζαμπέλ Ραζή

Λίγα λόγια για την Ιζαμπέλ Ραζή:

Η Ιζαμπελ Ραζή δημιουργεί συμμαχίες στο ταξίδι των πελατών της προς την ολοκλήρωση των στόχων τους στο τομέα της Υγείας τους με σκοπό μία Ισορροπημένη, Ευτυχισμένη και Ποιοτική Ζωή. Ως Health Coach, μοιράζεται με πάθος τη μέθοδο που βασίζεται στο τρίπτυχο Ισορροπία-Σύνδεση-Πράξη (BalanceConnectAct) μέσω «one-to-one» συνεδρίων, ομαδικών προγραμμάτων και «retreats» Ευεξίας που φιλοξενεί.

Η Ιζαμπέλ έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί ως Coach Υγείας από τον κορυφαίο οργανισμό των ΗΠΑ, the Institute of Integrative Nutrition. Ήταν αποτέλεσμα πραγματικής ανάγκης, αυθεντικής σύνδεσης με τον εαυτό της, έπειτα από ενδιαφέρουσες αλλαγές καριέρας, Νομική σε πολυεθνικές εταιρείες και Real Estate. Ζει μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, με την οικογένειά της και τα 3 της παιδιά.

www.isabellerazis.com

www.instagram/com/isabellerazis

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!