Μετρώντας πλέον αντίστροφα τις ημέρες για τα Χριστούγεννα, δεν γίνεται να παραλείψουμε την αγαπημένη μας συνήθεια, που δεν είναι άλλη από το να παρακολουθούμε all-time favourite χριστουγεννιάτικες ταινίες.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων βρίσκουν τους περισσότερους σε οικογενειακά τραπέζια, πάρτι και εορταστικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που προτιμούν να μείνουν σπίτι, να χαλαρώσουν μόνοι ή με αγαπημένα πρόσωπα και να δουν μια ή και περισσότερες ταινίες μπαίνοντας στο κλίμα των γιορτών.

Διάλεξα μερικές αγαπημένες και all-time classic χριστουγεννιάτικες ταινίες που άφησαν εποχή και σήμερα προσφέρουν ωραία μηνύματα, έργα που βλέπουμε ευχάριστα και τα απολαμβάνουμε.

Οι ταινίες αυτές εκτός από την ευαισθησία και την αθωότητα που τις διακρίνει έχουν και δίνουν ωραία παραδείγματα κάτι που χρειαζόμαστε στη σημερινή εποχή που είναι γεμάτη κυνικότητα.

1. «It’s a wonderful life» (Η ζωή είναι υπέροχη).

Η ταινία αυτή γυρίστηκε το 1946 και είναι βασισμένη στο βιβλίο του Φίλιπ Βαν Ντόρεν Στέρν με τίτλο « The greatest gift» (Το μεγαλύτερο δώρο). Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Φρανκ Κάπρα ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στο Χόλιγουντ. Πρωταγωνιστούν ο James Stewart (Τζέιμς Στούαρτ), η Donna Reed ( Ντόνα Ριντ), ο Lionel Barrymore (Λάιονελ  Μπάριμορ), o Henry Travers (Χένρυ Τράβερς) ο Thomas Mitchell (Τόμας Μίτσελ) η Beulah Bandi (Μπιόυλα Μπάντι)και πολλοί άλλοι γνωστοί ηθοποιοί της εποχής. Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή του Τζώρτζ Μπέιλυ, ενός τίμιου μεσοαστού, ο οποίος παρά τα κτυπήματα και τις δυσκολίες που δέχεται τα ξεπερνά όλα με την πίστη του και τη βοήθεια που του προσφέρει ένας Άγγελος.

2. Miracle on 34th street, (Θάυμα στην 34η λεωφόρο).

Η ταινία γυρίστηκε το 1947 με σκηνοθέτη τον Τζώρτζ Σήτον (George Seaton), πρωταγωνιστούν  η Μωρήν Ο Χάρα ( Maureen O’ Hara), ο Έντμοντ Γγουέν (Edmund Gwenn),  ο Τζών Πέιν (John Payne), και στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση η Nάταλι Γούντ (Natalie Wood) μεταξύ άλλων.  Το θέμα της ταινίας έχει να κάνει με την ύπαρξη ή όχι του Αγίου Βασίλη και πως ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τις γιορτές.

Η ταινία αυτή ξανά γυρίστηκε το 1994 αλλά προτείνω την πρώτη του 1947.

3. White Christmas (Λευκά Χριστούγεννα)

Η ταινία είναι του 1954, σκηνοθετήθηκε από τον Μάικλ Κέρτις (Michael Curtiz) και πρωταγωνιστούν οι Μπινγκ Κρόσμπυ (Bing Crosby), Ντάνυ Κέυ(Danny Kaye), Ρόζμαρη Κλούνευ (Rosemary Clooney) που είναι η θεία του George Clooney και αυτή που τον βοήθησε στην κινηματογραφική του καριέρα, Βέρα Έλεν (Vera Ellen), Ντην Τζάγκερ (Dean Jagger),  Μαίρη Γουίκς (Mary Wickes). Η υπόθεση αφορά δύο επιτυχημένους καλλιτέχνες, οι οποίοι μετά τον Β´παγκόσμιο πόλεμο μαζί με δύο καλλιτέχνιδες για τις οποίες έχουν ρομαντικό ενδιαφέρον προσπαθούν να σώσουν την ξενοδοχειακή επιχείρηση του πρώην διοικητού τους. Στην ταινία αυτή ακούγεται και το γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι με τον τίτλο της ταινίας (White Christmas).

4. The Bishop ’s Wife (Η σύζυγος του Επισκόπου).

Η ταινία αυτή είναι του 1947, σκηνοθετήθηκε από τον Χένρυ Κόστερ (Henry Koster),  με πρωταγωνιστές τους Κάρυ Γκράντ (Cary Grand),  Ντέιβιντ Νίβεν (David Niven), και μία από τις ωραιότερες ηθοποιούς του κινηματογράφου όλων των εποχών, την Λωρέτα Γιάνγκ (Loretta Young).  Έχει σαν υπόθεση την επίσκεψη ενός πολύ μοντέρνου Αγγέλου ο οποίος βοηθά έναν (επισκοπέλιαν) Επίσκοπο και τη γυναίκα του να μαζέψουν χρήματα για να βοηθήσουν την εκκλησία τους.

5. Love Actually
Ιστορίες αγάπης στο μαγευτικό Λονδίνο και μια σειρά συναρπαστικών γεγονότων που μας κρατούν το ενδιαφέρον από το 2003. Ποια υπόσχεση πρέπει να δώσει ένας ξεπεσμένος τραγουδιστής προκειμένου να πετύχει ένα Χριστουγεννιάτικο Νο1 στα charts; Πώς μπορεί μια γυναίκα να επηρεάσει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών; Πώς ένα μικρό αγόρι μπορεί να τραβήξει την προσοχή της πιο δημοφιλούς κοπέλας στο σχολείο; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντώνται στις δέκα διαφορετικές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων με θέμα την αγάπη και τον έρωτα. Στο γιορτινό αυτό παιχνίδι της αγάπης υπό τα φώτα του Λονδίνου, συμμετέχουν πρωθυπουργοί, rock stars, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, συγγραφείς και αλλοδαποί, αποδεικνύοντας πως η αγάπη βρίσκεται παντού. Πρωταγωνιστούν: Hugh Grant, Martine McCutcheon, Liam Neeson κ.ά.

6.You got Got Mail

Mια αμερικανική ρομαντική κωμωδία σε σκηνοθεσία της Nora Ephrot. Όλα ξεκινούν όταν η Kathleen Kelly (Meg Ryan) ξεκινά να συνομιλεί μέσω email -και με το ψευδώνυμο Shopgirl- με τον άγνωστο NY152 ή αλλιώς Joe Fox (Tom Hanks). Οι δύο τους ανακαλύπτουν τα όρια μιας διαδικτυακής σχέσης χωρίς λεπτομέρειες, χωρίς ονόματα, χωρίς πληροφορίες καριέρας ή κοινωνικής τάξης μέχρι που κάποια στιγμή όλα αλλάζουν. Ο Joe, χωρίς να το γνωρίζει, γίνεται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της και προσπαθεί να βρει τρόπο να της αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα.

9.The Holidays

Δύο γυναίκες, η μία στο Λος Άντζελες και η άλλη στο Λονδίνο, δύο διαφορετικές καθημερινότητες και πολλές ζωές που πρόκειται να αλλάξουν. Όταν μια διάσημη σταρ, την οποία υποδύεται η Cameron Diaz αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες ερωτικές απογοητεύσεις της, αποφασίζει να αλλάξει για μερικές μέρες διαμέρισμα με μια πιο συντηρητική γυναίκα, που ενσαρκώνει η Kate Winslet. Πολλά ανορθόδοξα γεγονότα μετά και φυσικά, ένας καινούργιος έρωτας, θα φέρουν τα πάνω-κάτω στη ζωή των δύο πρωταγωνιστριών και θα τους διδάξουν πως η ζωή μπορεί να είναι γεμάτη εκπλήξεις. Μια ρομαντική κομεντί που θα γεμίσει τα Χριστούγεννα σας με αρκετό χιόνι και φυσικά πολύ έρωτα. Συμμετέχουν επίσης: Jude Law και Jack Black.

10. Home Alone (1990)

To “Home Alone” είναι μια από τις πιο κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες των 90s. Ο Kevin (Macaulay Culkin) ένα ατίθασο οχτάχρονο αγόρι, μένει μόνος στο σπίτι και καλείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε δύο διαρρήκτες. Χάος, γέλιο και αδρεναλίνη στα ύψη! Το “Home Alone” του Chris Columbus είναι μια διαχρονική κωμωδία που μας βάζει σε εορταστικό κλίμα και είναι κατάλληλη για όλες τα ηλικίες.

11. Gremlins (1984)

Το δώρο του νεαρού Μπίλι για τα Χριστούγεννα είναι ένα μανγκουάι, ένα παράξενο κατοικίδιο που παραμένει άκακο όσο ο ιδιοκτήτης του τηρεί τρεις βασικούς κανόνες: όχι νερό, όχι δυνατό φως και ποτέ φαγητό μετά τα μεσάνυχτα. Ο Μπίλι θα αποδειχθεί απρόσεκτος, με ολέθριες συνέπειες για τον ίδιο, την οικογένειά του και ολόκληρη την πόλη.

12.Elf (2003)

Ο Μπάντι ήταν ακόμη μωρό στο ορφανοτροφείο όταν είχε καταφέρει να… χωθεί στο σάκο του Άγιου Βασίλη και να ταξιδέψει μαζί του μέχρι τον Βόρειο Πόλο! Μεγαλωμένος ανάμεσα στα ξωτικά, ο Μπάντι, όταν ενηλικιώνεται, παίρνει άδεια από τον Άγιο Βασίλη να ταξιδέψει μέχρι τη μακρινή Νέα Υόρκη για να ανακαλύψει εκεί τον βιολογικό του πατέρα.

13. The Polar Express (2004)

Ένα αγόρι, που δεν είναι σίγουρο για την ύπαρξη ή όχι του Αϊ-Βασίλη, επιβιβάζεται στο μαγικό Πολικό Εξπρές και ταξιδεύει την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τη χώρα του ήρωα όλων των παιδιών. Πιστή εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου του Κρις Βαν Όλσμπεργκ με χρησιμοποίηση αληθινών ηθοποιών, όπως ο Tom Hanks, που στη συνέχεια υπέστησαν ψηφιακή επεξεργασία.

Όποια κι αν επιλέξετε να δείτε, ένα είναι το μόνο σίγουρο θα μπείτε σε χριστουγεννιάτικο κλίμα και mood! Καλή προβολή!

Φιλιά, ΚΙΜ.

Instagram Account: kimkilian1981