#MeToo, το κίνημα που προέκυψε κυρίως μετά το σκάνδαλο Weinstein, το τελευταίο διάστημα αποκτά ισχυρή φωνή και στη χώρα μας, καθώς δίνει τη δύναμη σε πολλές γυναίκες να μιλήσουν για τις δικές τους ιστορίες κακοποίησης, ακριβώς όπως τις βίωσαν, λύνοντας τη σιωπή χρόνων!

Πώς γεννήθηκε και πώς αναπτύχθηκε

Το κίνημα #MeToo θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει το 2007, τότε που η ακτιβίστρια Tarana Burke δημιούργησε το συγκεκριμένο hashtag για να πυροδοτήσει μία συζήτηση στο διαδίκτυο γύρω από τη σεξουαλική παρενόχληση. Τότε όμως, δεν κρίθηκε ως ένα δυνατό ξεκίνημα. Η έκρηξη του #MeToo έγινε στις 5 Οκτωβρίου του 2017, όταν ο Ron Farrow, δημοσιογράφος και ο μοναδικός βιολογικός γιος της Mia Farrow και του Woody Allen, με τη βοήθεια των συναδέλφων του, Jodi Kantor και Megan Twohey των New York Times, ξεσκέπασε τον Harvey Weinstein, τον άλλοτε ισχυρόάντρα του Hollywood.

Αποκάλυψε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης δεκαετιών με δράστη τον πολυεκατομμυριούχο Αμερικανό παραγωγό, συνιδρυτή της Miramax, αλλά και της The Weinstein Company.

Μία από τις γυναίκες που μίλησε επώνυμα στον Farrow, κατηγορώντας δημόσια τον Weinstein, ήταν η Asia Argento, Ιταλίδα ηθοποιός και σύντροφος του αείμνηστου Anthony Bourdain. Του εξομολογήθηκε ότι τη βίασε και ότι η ντροπή και ο φόβος που ακολουθεί σχεδόν πάντα τις γυναίκες που βιώνουν σεξουαλική κακοποίηση την αποθάρρυναν από την καταγγελία του συμβάντος. Στον μακρύ κατάλογο των επιθέσεων και παρενοχλήσεων βρέθηκε και το όνομα της Annabella Sciorra, μίας ακόμα Ιταλίδας ηθοποιού που βιάστηκε από τον Weinstein στην κρεβατοκάμαρά της και όπως η ίδια υπογράμμισε το περιστατικό αυτό την σημάδεψε προσωπικά και επαγγελματικά, στερώντας της το δικαίωμα για μία φυσιολογική ζωή.

Λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα των αποκαλύψεων, στις 10 Οκτωβρίου 2017, δύο άντρες ηθοποιοί αυτή τη φορά όρθωσαν ανάστημα και ένωσαν τη φωνή τους με τις γυναίκες συναδέλφους τους – θύματα του διάσημου παραγωγού, αναρτώντας στο Twitter την προσωπική τους ιστορία. Ο James Van Der Beek εξομολογήθηκε ότι όταν ήταν πιο μικρός τον παρενοχλούσαν “μεγαλύτεροι, ισχυροί άντρες” ενώ παρόμοια ήταν και η περίπτωση του Terry Crews, που εξιστόρησε την σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχθεί από έναν “υψηλά ιστάμενο” παραγωγό του Hollywood σε εκδήλωση.

Πριν το #metoo, το #quellavoltache

Το ιντερνετικό κύμα συμπαράστασης στα θύματα του σκανδάλου που ξέσπασε στα social media δεν ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αλλά από την Ιταλία. Το hashtag #quellavoltache (quella volta che σημαίνει “εκείνη την ώρα”) γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 2017 ως απάντηση στο bullying και στις άγριες επιθέσεις που δέχθηκε η Asia Argento από μερίδα χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δυσφημώντας την ηθική της και επιρρίπτοντας ευθύνες στην ίδια για το βιασμό της.

Η 12η Οκτωβρίου ήταν επίσης η ημέρα που η Rose McGowan έσπασε τη σιωπή της σχετικά με την κακοποίησή της από τον Weinstein και έκλεισε τον προσωπικό της λογαριασμός στο Twitter λόγω «παραβίασης των προσωπικών δεδομένων».

Δύο ημέρες αργότερα, Γάλλοι ακτιβιστές λάνσαραν το #balancetonporc (balance ton porc σημαίνει “κάρφωσε το δικό σου γουρούνι”) με επικεφαλής τη δημοσιογράφο Sandra Muller, που ήταν η πρώτη που το χρησιμοποίησε για να εξιστορήσει την παρενόχληση που είχε υποστεί από τον Eric Brion, πρώην ιδιοκτήτη της Équidia -ιστοσελίδας για ιππόδρομο και ιππασία. Ο Brion την κατήγγειλε για δυσφήμιση και η υπόθεση βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει.

Κι ενώ το #quellavoltache μετρούσε τότε μόλις τρεις ημέρες ζωής, η Αμερικανίδα ηθοποιός Alyssa Milano -θύμα του Weinstein- έγραψε το hashtag #MeToo στο προφίλ της στο Twitter και κάπως έτσι, ξεκίνησε η αμερικάνικη εκστρατεία κατά της σεξουαλικής κακοποίησης που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έκρηξη του #MeToo

Λίγες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Weinstein, που πυροδότησε την έκρηξη του #MeToo στα social media, νέες αποκαλύψεις παλιών υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο επικεφαλής προγράμματος του Amazon Roy Price παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίες της τηλεοπτικής παραγωγού Isa Hackett.

Ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει για την ένοχη σιωπή του Hollywood με τον ηθοποιό Anthony Rapp -πρωταγωνιστεί στη σειρά Star Trek Discovery- να εξομολογείται στο Buzzfeed News τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από τον Kevin Spacey στα 14 του χρόνια και πέντε γυναίκες -Dana Min Goodman, Julia Wolov, Abby Schachner, Rebecca Corry και μία ανώνυμη- να κατηγορούν τον stand up comedian Louis C.K. για σεξουαλική παρενόχληση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είχε αυνανιστεί μπροστά τους εν ώρα εργασίας, παρά τη θέλησή τους.

Οι Dustin Hoffman, Morgan Freeman, Matt Lauer (διευθυντής του NBC) και Jeffrey Tambor (πρωταγωνιστής της σειράς Transparent) είναι μερικά ακόμα λαμπερά ονόματα που μπήκαν στη λίστα των θυτών.

Το #MeToo πέρασε γρήγορα στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης εξακολουθούσε και εξακολουθεί να παραμένει σιωπηλή. Προκειμένου να σπάσει αυτή την αλυσίδα σιωπής, το περιοδικό Time ανακήρυξε «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2017 τις γυναίκες που ξεκίνησαν την επανάσταση ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση, με τις Taylor Swift (τραγουδίστρια), Ashley Judd (ηθοποιός – θύμα του Weinstein), Susan Fowler (πρώην μηχανικός στο Uber), Isabel Pascual (αγρότισσα) και Adama Iwu (λομπίστρια) να φιγουράρουν στο εξώφυλλο.

Ο τίτλος ήταν «Silence Breakers» και απευθυνόταν σε όλους εκείνους που είχαν τολμήσει τους τελευταίους μήνες να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στους κόλπους της showbiz και όχι μόνο.

Αυτή η απελευθέρωση του λόγου στρέφεται σήμερα στο αντίθετό της: μας διατάσσουν να μιλάμε καθώς πρέπει, να αποσιωπούμε αυτό που προκαλεί θυμό.

Και στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας έχουν δει καταγγελίες σοκ σε βάρος πολύ γνωστών και άλλοτε αγαπημένων ηθοποιών από πασίγνωστες Ελληνίδες ηθοποιούς ενώ ταυτόχρονα όλο το πανελλήνιο συγκλονίστηκε με την υπόθεση Λιγνάδη, ο οποίος πλέον βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της σύλληψης του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη και του κατηγορητηρίου εναντίον του, κάνοντας αναφορές τόσο στο θέμα όσο και στο «ελληνικό #Metoo».

Γαλλικό πρακτορείο, BBC, New York Times είναι κάποια από τα διεθνή μέσα που κάνουν λεπτομερή αναφορά στις κατηγορίες που τον βαραίνουν αλλά και την απόρριψή τους από μέρους του καλλιτέχνη.

Αυτό που μένει είναι ότι το σκάνδαλο Weinstein και το ντόμινο αποκαλύψεων σεξουαλικής παρενόχλησης που ακολούθησε, άφησε ένα ίχνος στη συλλογική μας συνείδηση. Ίχνος που άλλαξε τον τρόπο που μιλάμε πλέον γι’ αυτό το ευαίσθητο θέμα, πρόσφερε κουράγιο στα θύματα, μας υπενθύμισε τις συνέπειες της σιωπής και της συγκάλυψης ενώ δημιούργησε ένα κλίμα ανασφάλειας για τον τρόπο συμπεριφοράς αντρών και γυναικών στις μεταξύ τους σχέσεις. Από την άλλη βέβαια, όλοι δεν καταλαβαίνουμε πότε ξεπερνάμε τα όρια;

Μ’ αυτή τη συνειδητοποίηση το κίνημα του #MeToo μάλλον καλείται σήμερα να επανεφεύρει τον εαυτό του.

Αξίζει να σημειώσω πως στον «αέρα» βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ιστοσελίδα metoogreece.gr, η οποία αποτελεί την διαδικτυακή πύλη σε όσους αντιμετωπίζουν ή θέλουν να ενημερωθούν για  θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας.

Στη σελίδα υπάρχουν τηλέφωνα, στα οποία μπορεί να καλέσει κάποιος για βοήθεια ή να καταγγείλει ένα γεγονός.

 

Φιλιά, ΚΙΜ.

Instagram Account: kimkilian1981

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!