Οι εικόνες που βλέπουμε σε καθημερινή βάση από την Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, μαρτυρούν πως ακόμη και σήμερα, η μοναδική λύση για τις άμαχες οικογένειες είναι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, για να σώσουν αγαπημένα πρόσωπα αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους. Ο πόλεμος δεν αφήνει καμία επιλογή γι’αυτό και χιλιάδες ανυπεράσπιστοι άνθρωποι παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Η κινητοποίηση του κόσμου, για την οικονομική και όχι μόνο βοήθεια, είναι η τελευταία ελπίδα για τα θύματα του πολέμου. Εκτός από τις πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, που δημιουργούνται ανά τον κόσμο, για αποστολή βοήθειας σε εκείνους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη, δεν είναι λίγοι και οι διάσημοι, που έχουν διαγράψει μεγάλη πορεία σε φιλανθρωπικές δράσεις.

Κάποιοι από αυτούς δεν στέκονται απλά στην οικονομική βοήθεια. Οι επισκέψεις των διασημοτήτων σε προσφυγικούς καταυλισμούς και συσσίτια, είναι η απόδειξη, ότι η φήμη και η επιτυχία δεν αλλοιώνουν πάντα το αίσθημα της αλληλεγγύης.

Σήμερα θα δούμε μαζί ποια διάσημα και πολύ αγαπημένα μας πρόσωπα κατά καιρούς έδωσαν τον δικό τους αγώνα με τη φυσική τους παρουσία και στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων.

Angelina Jolie

Η Angelina Jolie είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως έχει έντονη ακτιβιστική δράση και το φιλανθρωπικό έργο είναι άξιον λόγους. Η σταρ του Χόλιγουντ ανήκει στις πιο ευαισθητοποιημένες γυναίκες στο χώρο του θεάματος.
Ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), εκτός από τη μεγάλη οικονομική συνεισφορά, έδωσε το «παρών» κατά καιρούς στα πεδία μάχης. Την 31η Μαρτίου του 2003, η σταρ βρέθηκε στο πλευρό των Κογκολέζων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται καθ’ οδόν από την Κιγκόμα προς το στρατόπεδο Λούγκουφου της Τανζανίας.

Η Angelina Jolie έχει παραστεί, μεταξύ άλλων και σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στο Ιράκ, τον Αύγουστο του 2007, ενώ τώρα βοηθάει και στην Ουκρανία.
 

Brad Pitt

Ο Brad Pitt φαίνεται να ακολούθησε το παράδειγμα της πρώην συζύγου του, όντας εξίσου ευαισθητοποιημένος με ζητήματα, γύρω από πληγέντες πολέμου. Η φωτογραφία του Pitt με μία οικογένεια Ιρακινών προσφύγων τον Οκτώβριο του 2009 στη Δαμασκό, έδειξε, ότι ένας star του βεληνεκούς του, μπορεί να βρει τη θέληση και τον χρόνο να προσφέρει, αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Scarlett Johansson

Η Scarlett Johansson έχει υπάρξει και πρέσβειρα της Oxfam, διαγράφοντας σημαντικό ανθρωπιστικό έργο.

Οι φωτογραφίες της από την επίσκεψή της στον καταυλισμό Ντανταάμπ της Κένυας, όπου ζούσαν πρόσφυγες από τη Σομαλία, είχαν κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Η Johansson είναι ακόμη μία γυναίκα που απέδειξε, ότι η προσφυγιά αποτελεί ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αποτελεί, πρόβλημα όλων.

Orlando Bloom

Ο Βρετανός ηθοποιός, εκτός από τις γνώριμες επαγγελματικές του ασχολίες, τελεί παράλληλα και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF. Απόδειξη του φιλανθρωπικού του έργου αποτελεί το φωτογραφικό υλικό, κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό καταγραφής προσφύγων κοντά στη Γευγελή, τον Σεπτέμβριο του 2015. Πρόσφατα μάλιστα, ο ηθοποιός ταξίδεψε μέχρι τη Μολδαβία, για να βρεθεί στο πλευρό των παιδιών από την Ουκρανία.

Richard Gere

Ακόμη ένας χολιγουντιανός ηθοποιός, ο οποίος έχει αποδείξει την έμπρακτη συμπαράστασή του σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα ο Richard Gere έχει επισκεφθεί Αλβανούς πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο στον προσφυγικό καταυλισμό Μπράζντα κοντά στα Σκόπια, στις 28 Απριλίου 1999.

Jane Fonda

Η Jane Fonda έχει μείνει γνωστή για τη συστηματική προάσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας στον καλλιτεχνικό χώρο. Οι δράσεις της ωστόσο, ξεπέρασαν τα σύνορα του Χόλιγουντ. Στο πρόσωπο της ηθοποιού συγκεντρώνεται ένα πλήθος δράσεων και προσπαθειών στην εξάλειψη της υπονόμευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Diana, Πριγκίπισσα της Ουαλίας

Ο θρύλος της πριγκίπισσας DIana είναι γνωστός περισσότερο από κάθε άλλον. Η ίδια έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλούς, μιας και σύμφωνα με τη σύγχρονη ιστορία, θεωρείται μία από τις πιο αγαπημένες προσωπικότητες βασιλικής οικογένειας. Ο προβληματισμός της για τα ζητήματα των λαών του τρίτου κόσμου, αποτυπωνόταν σε κάθε ακτιβιστική της δράση.

Η έμπρακτη συνεισφορά της, ακολουθεί μέχρι και σήμερα το προφίλ της αείμνηστης πριγκίπισσας της Ουαλίας, που έφυγε αρκετά νέα από τη ζωή. Εικόνες με την ίδια να ταξιδεύει στο πλευρό προσφύγων αλλά και να μαγειρεύει σε κέντρα σίτισης, ήταν μόνο μερικά από τα στιγμιότυπα, που σύστησαν το προφίλ της πιο αγαπητής πριγκίπισσας της σύγχρονης ιστορίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!