Η βιωσιμότητα όπως φαίνεται είναι μία από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες τάσεις σε κάθε τομέα της ζωής μας και κάνει δυναμική είσοδο και στο κομμάτι του ταξιδιού! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν παράγοντες όπως τον eco-friendly χαρακτήρα ενός προορισμού και γενικότερα όλα εκείνα που κάνουν την εμπειρία φιλική προς το περιβάλλον.

Διάβασα πρόσφατα μία έρευνα σχετική και τη βρήκα άκρως ενδιαφέρουσα για να τη μοιραστώ μαζί σας, δεδομένου ότι από πέρυσι πολλά έχουν αλλάξει στη ζωή μας και σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της πανδημίας.

Η ολλανδική εταιρεία TravelBird, η οποία δημιούργησε το Green City Index, όπου αξιολογεί τις πιο πράσινες πόλεις του κόσμου, λαμβάνοντας υπόψιν τα πάρκα, την απόσταση από το πλησιέστερο δάσος καθώς και μια σειρά από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Παρακάτω θα δείτε ποιες πόλεις από τις 50 κατάφεραν να μπούνε στην τελική 10άδα, με απώτερο σκοπό να ανοίξει ο διάλογος του eco-τουρισμού.


 

10. Ρίγα, Λετονία

Το Παρίσι του Βορρά αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη της Βαλτικής. Κάτι που οικολογικά μεταφράζεται σε 113,04 τμ πρασίνου ανά κάτοικο. Εκτός από αυτό, είναι και ένας από τους πιο value for money προορισμούς της Ευρώπης, με ένα θαυμάσιο ιστορικό κέντρο.

9. Αμβούργο, Γερμανία

Το δημοφιλέστερο λιμάνι της Γερμανίας φημίζεται για ένα σωρό πράγματα όπως την συνοικία του Sankt Pauli, την ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή, την μεγάλη λίμνη στην καρδιά του, το Δημαρχείο του κ.α. Τυγχάνει να είναι και μία από τις πιο πράσινες πόλεις της χώρας, με 114 τμ βλάστησης ανά κάτοικο.

8. Βέρνη, Ελβετία

Η πρωτεύουσα της Ελβετίας συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος είναι και μία από τις ακριβότερες πόλεις της Γης για να ζήσει κάποιος. Εκτός αυτών, στην Βέρνη αντιστοιχούν 132 τμ πράσινο ανά κάτοικο.

7. Ρώμη, Ιταλία

Κι όμως η Αιώνια Πόλη ανήκει στην λίστα με τις πιο πράσινες του κόσμου, με 166 τμ/ κάτοικο, με την Villa Borghese να είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.

6. Πράγα, Τσεχία

220 τετραγωνικά μέτρα γεμάτα πράσινο αντιστοιχούν για κάθε έναν από τους κατοίκους της πρωτεύουσας και ενδεχομένως σημαντικότερης πόλης της Τσεχίας. Η Γέφυρα του Καρόλου, η παλιά πόλη Stare Mesto, η περιοχή Malá Strana, το Αστρονομικό Ρολόι και τα υπόλοιπα αξιοθέατα βρίσκονται σε μία από τις πιο eco-friendly πόλεις της Ευρώπης.

5. Σίδνεϊ, Αυστραλία

Αφήνουμε για λίγο την Ευρώπη και μεταφερόμαστε στην άλλη άκρη του πλανήτη. Για κάθε έναν από 5.000.000 κατοίκους υπάρχουν 235 τμ πρασίνου, με πάρκα, άλση και σημεία σχεδόν σε κάθε σημείο, με τους Royal Botanic Gardens να είναι ένα από τα highlights.

4. Γκέτεμποργκ, Σουηδία

ο Γκέτεμποργκ διαθέτει 314 πράσινα τμ ανά άτομο, αξιοσημείωτο αν σκεφτεί κάποιος πως πρόκειται για μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Σκανδιναβίας.

3. Μπρατισλάβα, Σλοβακία
 

Κανείς δεν περίμενε όμως την πρωτεύουσα της Σλοβακίας στην 3η θέση. Κι όμως, διαθέτει 333 τετραγωνικά μέτρα πράσινου ανά κάτοικο. Η Παλιά Πόλη, το Κάστρο, ο Καθεδρικός του Αγίου Μαρτίνου και τα υπόλοιπα αξιοθέατα συναντούν εδώ το Δασικό Πάρκο και αρκετές ακόμη πηγές βλάστησης.

2. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

Ξανά πίσω στην Ωκεανία και μάλιστα ακόμη πιο μακριά από την Αυστραλία και το Σίδνεϊ. Το εμπορικό λιμάνι της νησιωτικής χώρας που περιβάλλεται από 48 ηφαίστεια, προσφέρει 357 τμ πρασίνου σε κάθε κάτοικο και είναι εξαιρετικά γοητευτικός τουριστικός προορισμός.
 

1. Ρέικιαβικ, Ισλανδία
 

Μακριά από όλους τους υπόλοιπους στην Ευρώπη, η Ισλανδία ζει στους δικούς της διαφορετικούς ρυθμούς, κάτι που ισχύει στο 100% και για την πρωτεύουσά της. 411 τμ πρασίνου ανά κάτοικο, φέρνουν δικαιολογημένα το Ρέικιαβικ στην πρώτη θέση αυτής της λίστας.

Φιλιά, ΚΙΜ.

Instagram Account: kimkilian1981

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!