Αρωμάτισε όλο τον κόσμο με το Chanel No 5, έμαθε τις γυναίκες πως το κλειδί της γκαρνταρόμπας τους είναι το μικρό μαύρο φόρεμα, φόρεσε παντελόνι και άλλαξε το ρου της παγκόσμιας μόδας.

Η Coco Chanel ή όπως ήταν το πραγματικό της όνομα Gabrielle Bonheur Chanel έμελλε να είναι η γυναίκα με τα «μαγικά» χέρια που θα δημιουργούσε ένα τουίντ ταγέρ, ένα ζευγάρι δίχρωμες γόβες ή μια καπιτονέ τσάντα που θα έκαναν ένα ολόκληρο σύνολο να έχει άποψη και γούστο.

Σήμερα μέσα από αυτό το άρθρο θέλω να μοιραστώ μαζί σας όλα όσα βρήκα για την Coco Chanel.  

Ασχολήθηκε πολύ με τους άντρες κι αυτό κάποιες φορές της στοίχισε. Κόντεψε να χρεοκοπήσει από τον Πολ Ιρίμπ, τον εθνικιστή διευθυντή κι αρχισυντάκτη του παρισινού περιοδικού, «Τemoin».

Η Coco Chanel δεν ήταν μόνο μία από τις σημαντικότερες σχεδιάστριες μόδας όλων των εποχών, αλλά θεωρήθηκε ότι ήταν πράκτορας των Ναζί.

Συγκεκριμένα μέσα από το βιβλίο «Sleeping with the Enemy: Coco Chanel’s Secret War», ο Αμερικανός δημοσιογράφος, που ζει και εργάζεται στη Γαλλία, Χαλ Βον γράφει ότι το 1940, σε ηλικία 57 ετών, η Coco Chanel στρατολογήθηκε από την Abwehr, (γερμανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών), ως μέλος της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών του Χίτλερ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να γίνει η πράκτορας F-7124, κωδική ονομασία του Γουέστμινστερ, του ονόματος του πρώην εραστή και φίλου της, του δούκα του Γουέστμινστερ.

Οι κατηγορίες ανέφεραν ότι ήταν στρατολογημένη από τον εραστή της, Γερμανό αξιωματούχο της Γκεστάπο, τον βαρόνο, Χανς Γκίντερ φον Ντίνκλατζ. Αυτός θα την φέρει σε επαφή με τον βαρόνο Λουί ντε Βοφρελάν, πρώην πράκτορα της Γκεστάπο στο Μαρόσο κι αυτός θα της επιτρέψει να ζει επί σειρά ετών στον 7ο όροφο του παρισινού ξενοδοχείου Ritz.

Η Coco Chanel όταν αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τους Ναζί, τόνισε ότι ήταν πρόκληση και ευκαιρία να σχετιστεί ερωτικά με έναν τόσο νέο άνδρα και με αυτό το φθηνό επιχείρημα προσπάθησε να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη επιλογή του εραστή της.

Τελικά, η Coco θα ζήσει τα τελευταία 37 χρόνια της ζωής της στο Ritz, όπου και θα πεθάνει, το 1971.

Σύμφωνα με ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ η Chanel είχε αποστολή στη Μαδρίτη. Προσπάθησε να μεταπείσει τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ουίστον Τσώρτσιλ. Του ζήτησε να αποδεχθεί την ανακωχή με τους Γερμανούς, όπως έπραξαν και οι Γάλλοι.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Χαλ Βόγκαν στο βιβλίο του «Στο κρεβάτι με τον εχθρό» επικαλείται και μια εκδοχή της αστυνομίας, σχετικά με το ταξίδι της Coco στη Μαδρίτη. Ήταν μαζί με τον βαρόνο Λουί ντε Βοφρελάν, σε αποστολή κατασκοπείας με στόχο να στρατολογήσουν άνδρες και γυναίκες, ώστε να γίνουν πράκτορες για λογαριασμό της ναζιστικής Γερμανίας. Η Chanel γνώριζε προσωπικά και τον Σερ Σάμιουελ Χορ, πρέσβη της Βρετανίας στην Ισπανία, μέσω του Δούκα του Γουεστμίνστερ. Οι γνωριμίες της ήταν πολύτιμες για τους Ναζί.

Αμέσως μετά η Chanel συνελήφθη από την κυβέρνηση του Ντε Γκωλ με την κατηγορία της συνεργάτιδας των Γερμανών. Αφέθηκε όμως ελεύθερη μέσα σε λίγες ώρες με την παρέμβαση του Ουίνστον Τσώρτσιλ, στον οποίο επίσης την είχε συστήσει ο Δούκας του Γουεστμίνστερ.

Ο Τσώρτσιλ μεσολάβησε μέσω του Βρετανού πρέσβη στη Γαλλία, Νταφ Κούπερ και απελευθερώθηκε. Την έσωσε από ενδεχόμενη καταδίκη, όπως επιθυμούσε η Γαλλική Αντίσταση και τη βοήθησε να φύγει στη Λωζάνη.

Ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο Τσώρτσιλ δεν ήθελε να αποκαλυφθούν τα φιλοναζιστικά σχέδια Βρετανών αξιωματούχων.

Ο Γάλλος προδότης και γκεσταπίτης, Λουί ντε Βοφρελάν ή V-Mann όπως αναφερόταν στα έγγραφα της «Abwehr», αποκάλυψε την Coco ως συνεργό του. Εκδόθηκε επείγον ένταλμα για τη Chanel που επέστρεψε το 1946 στη Γαλλία, για να καταθέσει. Χαρακτήρισε «φαντασιώσεις» τους ισχυρισμούς του Βοφρελάν.

Το 2011, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του Βόγκαν, ο οίκος Chanel προσπάθησε να προστατέψει το ισχυρό brand name του και τη φήμη του διαψεύδοντας κάθε σχέση της ιδρύτριάς του με τους Ναζί.

 Η διαμάχη με τους Εβραίους

H Coco Chanel πούλησε σε Εβραίους επιχειρηματίες, τους αδελφούς Βερτχάιμερ, τα δικαιώματα των αρωμάτων της, μεταξύ αυτών και του «Νο 5» με αντάλλαγμα το 10% επί των πωλήσεων, πολύ πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1924. Τότε, πλαστογράφησε το πιστοποιητικό γέννησης που της ζήτησαν, θέλοντας να έχει ένα επιπλέον κέρδος από αυτή την ιστορία. Έτσι, έγινε δέκα χρόνια πιο νέα, στα χαρτιά. Η Μademoiselle ήλπιζε ότι με τη βοήθεια των Ναζί που δεν επέτρεπαν στους Εβραίους να διατηρούν επιχειρήσεις θα έπαιρνε και πάλι στα χέρια της τα αρώματά της. Ωστόσο, οι Βερτχάιμερ, είχαν προβλέψει σωστά τις εξελίξεις και πρόλαβαν να μεταβιβάσουν την κυριότητα της εταιρείας, σε έναν Γάλλο επιχειρηματία.

 Το 1954, σε ηλικία 71 ετών, επέστρεψε από τη Λωζάνη οριστικά στο Παρίσι. Άνοιξε και πάλι τα μαγαζιά της, τα οποία είχε κλείσει το 1939 απολύοντας 4.000 υπαλλήλους.

 Η Chanel, με την επιστροφή της στη Γαλλία, σχεδίασε ξανά τις σπουδαίες δημιουργίες της και γιγάντωσε τις επιχειρήσεις της. Άφησε την τελευταία της πνοή όταν ήταν 88 χρόνων, στο Ritz, έχοντας σε περίοπτη θέση την εικόνα που της είχε δωρίσει ο Στραβίνσκι. Ενταφιάστηκε στη Λωζάνη, στον τάφο που είχε σχεδιάσει η ίδια χωρίς πέτρα από πάνω. «Για την περίπτωση που θα ήθελα να ξαναβγώ», είχε πει.

Φιλιά, ΚΙΜ.

Instagram Account: kimkilian1981

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!