Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στις 24 Ιουνίου, (απόφαση Dobbs, ελήφθη με 6 ψήφους υπέρ και 3 κατά) επικύρωσε ένα νόμο του Μισισίπι που έχει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων και ο οποίος απαγορεύει τις αμβλώσεις έπειτα από κύηση 15 εβδομάδων.

Η απόφαση Dobbs ήταν αναμενόμενη, καθώς ένα προσχέδιο νομικής γνωμάτευσης είχε διαρρεύσει τον Μάιο.

Λίγο μετά την δημοσίευση της απόφασης, stars, celebrities και πολιτικοί μπήκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τις σκέψεις τους.

Hillary Clinton: «Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η απόφαση για απόκτηση παιδιού είναι μια από τις πιο ιερές που υπάρχουν και θα πρέπει να παραμένουν μεταξύ των ασθενών και των γιατρών τους. Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ένα βήμα προς τα πίσω για τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Viola Davis: «Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή και τη δύναμή μας! ΕΜΕΙΣ οι άνθρωποι».

 

Michelle Obama:

 «Είμαι συντετριμμένη σήμερα για τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα που μόλις έχασαν το θεμελιώδες δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα τους. Είμαι συντετριμμένη που μπορεί τώρα να είμαστε προορισμένοι να μάθουμε τα οδυνηρά μαθήματα μιας εποχής που οι γυναίκες κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους κάνοντας παράνομες αμβλώσεις.»

Sophia Bush: «Δεν θα σταματήσουν ποτέ την άμβλωση. Μόνο την ασφαλή άμβλωση. Αυτό δεν είναι θέμα ζωής. Είναι θέμα ελέγχου».

Lea Thompson: «Τα όπλα έχουν περισσότερα δικαιώματα από ότι οι κόρες μου».

Taylor Swift: «Είμαι απολύτως τρομοκρατημένη που βρισκόμαστε εδώ – που μετά από τόσες δεκαετίες ανθρώπων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών σε σχέση με το σώμα τους, η σημερινή απόφαση μας το έχει απογυμνώσει».

Αξίζει να αναφέρω πως αρκετές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των The Walt Disney Co και Meta Platforms ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα καλύψουν τα έξοδα για τις υπαλλήλους τους που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Ένας εκπρόσωπος της Ropes & Gray είχε δηλώσει ότι οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης της εταιρείας, μπορούν να λάβουν οικονομική βοήθεια προκειμένου να ταξιδέψουν εκτός της πολιτείας για την πραγματοποίηση άμβλωσης.

Παρά το λιγοστό αριθμό των δημοσίων ανακοινώσεων, ένας αριθμός νομικών εταιριών άφησε να εννοηθεί δημοσίως, πριν από την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade ότι θα προσέφεραν νομική υποστήριξη σε γυναίκες που θα ήθελαν να κάνουν άμβλωση.

Στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανατρέπει, μετά από πέντε δεκαετίες, τη συνταγματική ισχύ του δικαιώματος στην άμβλωση, αναφέρεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο Facebook, κάνοντας λόγο για «μια ανοικτή πολιτισμική σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική, με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις».

Ακολουθεί η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Facebook:

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ανατρέπει, μετά από πέντε δεκαετίες, τη νομολογία Roe v. Wade και τη συνταγματική ισχύ του δικαιώματος στην άμβλωση. Εκχωρεί μια εμβληματική κατάκτηση των γυναικών και μια θεμελιώδη έκφανση της προσωπικής τους αυτονομίας στη διακριτική ευχέρεια του νομοθέτη. Ένα ζήτημα που αξιακά και ιστορικά βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων επιστρέφει ανεπίτρεπτα στον συσχετισμό της στιγμής και στην καθαρή δύναμη της πλειοψηφίας, ανάλογα με τις ιδεολογικές και τις ηθικές της προκαταλήψεις.

Η νομολογιακή στροφή του Δικαστηρίου δεν συνιστά μόνο μια ισχυρή ρωγμή για τα δικαιώματα, όπως αυτά τα προσλαμβάνουμε στα σύγχρονα κράτη δικαίου, ως δηλαδή τους πιο ισχυρούς λόγους που κατέχουμε απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Ούτε περιορίζεται στην αναπάντεχη ρήξη των δικαστών με την αξιοπιστία και τη δικαιοπολιτική λειτουργία του θεσμού. Σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, μια ανοικτή πολιτισμική σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική, με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Στις γυναίκες, ιδίως τις ευάλωτες, που δεν θα έχουν την τύχη ή την οικονομική δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε πολιτείες προοδευτικές, δεν απομένει παρά ο σκοτεινός κόσμος των παράνομων ιατρείων και των αμφιλεγόμενων χαπιών και σκευασμάτων, η κρυφή και επώδυνη ζωή χωρίς δικαίωμα, η υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και τη μέθοδο της γραμματικής ή ιστορικής ερμηνείας του αμερικανικού Συντάγματος κρύβεται ο απειλητικός πολιτικός και πολιτισμικός αναθεωρητισμός της εποχής μας, στην πιο συμβολική νομική του διατύπωση».

 

Φιλιά, ΚΙΜ.

Instagram Account: kimkilian1981

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!