Η περίοδο της νηστείας έχει ξεκινήσει και για εσάς που έχετε ξεκινήσει να νηστεύετε ή πρόκειται να το κάνετε, έψαξα και βρήκα μερικές λαχταριστές συνταγές που ξεφεύγουν από τις κλασσικές.

Η νηστεία είναι η αποχή από κάποιες τροφές για μία συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου και ενώ κανονικά οφείλεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις μας, τελευταία πολλοί την ακολουθούν προκειμένου να χάσουν κιλά ή να αποτοξινωθούν. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που νηστεύετε, οι παρακάτω συνταγές θα σας γεμίσουν το μάτι και την κοιλιά!

Νηστίσιμες γεμιστές γλυκοπατάτες

Υλικά

    1 1/2 κιλό γλυκοπατάτες
    5 κ.σ. ελαιόλαδο
    Αλάτι
    Πιπέρι
    600 γρ. φασόλια
    1/4 ματσάκι δυόσμο
    1 κ.σ. δεντρολίβανο
    1 κ.σ. κάππαρη
    2 φρέσκα κρεμμυδάκια
    1 σκ. σκόρδο
    Ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
    Χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
    1 πιπεριά Φλωρίνης, ψημένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση και χαράσσουμε χιαστί τη σάρκα τους με ένα μαχαίρι. Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές και βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα με τη φλούδα προς τα πάνω. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τις χάντρες και βράζουμε για 40 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα 2/3 από τη σάρκα της γλυκοπατάτας και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τα φασόλια, τον δυόσμο, το δεντρολίβανο και το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένα, την κάππαρη, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, την πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε τη γέμιση στις γλυκοπατάτες και σερβίρουμε με ρόκα, ελαιόλαδο, πιπέρι, δυόσμο, ρίγανη και ντοματίνια. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε νηστίσιμο τριμμένο τυρί πάνω από τις γλυκοπατάτες και να ψήσουμε για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να λιώσει και πάρει χρώμα.

Μακαρονάδα με πέστο βασιλικού

Υλικά:

    1 πακέτο μακαρόνια λιγκουίνι
    10 λιαστές ντομάτες
    1 σκελίδα σκόρδο
    μερικά φύλλα βασιλικού
    5 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
    1/2 κούπα ελαιόλαδο
    αλάτι/ πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά, θα πρέπει να φτιάξετε τη σος πέστο σας. Σε ένα μπλέντερ, ρίξτε μέσα τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι, τις λιαστές ντομάτες, το σκόρδο. Χτυπήστε τα όλα μαζί και στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ξαναχτυπήστε τα και μόλις ομογενοποιηθούν είναι έτοιμη η σάλτσα σας. Έπειτα, βράστε τα μακαρόνια σας όπως εσείς επιθυμείτε και μόλις είναι έτοιμα σουρώστε τα και ρίξτε τα μέσα στη σος πέστο.

Αλμυρά muffins με ντοματίνια και πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά:

    150 γρ. αλεύρι
    90 γρ. αλεύρι σκληρό
    60 γρ. σιμιγδάλι
    5 γρ. νωπή μαγιά μπύρας (το 1/3 της συσκευασίας)
    160 ml χλιαρό νερό
    1 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
    2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
    αλάτι ανάλογα με τα γούστα

Για τη γέμιση:

    10 ντοματίνια
    2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε κομματάκια
    2-3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κομματάκια
    μερικές ελιές

Εκτέλεση:

Αρχικά, ανακατέψτε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για να φτιάξετε τη ζύμη για τα muffins σας. Στη συνέχεια, κόψτε τα λαχανικά σας σε μικρά κομμάτια και ρίξτε τα μέσα στο μείγμα. Ανακατέψτε πολύ καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέστε σε ειδικές θήκες για muffins ζύμη μέχρι τη μέση. Ψήστε τα για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς και μόλις περάσει αυτό το διάστημα, βάλτε μια οδοντογλυφίδα για να δείτε εάν είναι έτοιμα. Εάν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμα. Αφαιρέστε τα από τον φούρνο και αφήστε τα για 2-3 λεπτά να ηρεμήσουν.

Νηστίσιμα brownies

Υλικά

    100 γρ. κουβερτούρα
    150 γρ. φιστικοβούτυρο, ή ταχίνι
    150 ml χυμό πορτοκαλιού
    50 ml ρούμι, ή μπράντυ
    Ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
    150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    150 γρ. ζάχαρη άχνη
    1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1/2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
    Αλάτι
    150 γρ. κουβερτούρα
    40 γρ. φιστίκια, για πασπάλισμα
    120 ml γάλα σόγιας
    50 γρ. ζάχαρη άχνη
    1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
    150 γρ. κουβερτούρα
    100 γρ. φιστικοβούτυρο, ή ταχίνι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βάζουμε ένα μεταλλικό μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά. Σπάμε μέσα τη σοκολάτα και μόλις λιώσει προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και αφαιρούμε το μπολ από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το μπράντυ ή κάποιο ρούμι και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει για 15-20 λεπτά. Σε ένα άλλο μπολ, θα προσθέσουμε τα στερεά μας. Προσθέτουμε το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την τριμμένη κανέλα και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη και ψιλοκόβουμε 150 γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Είναι σημαντικό να καλύψουμε τη σοκολάτα με το αλεύρι για να μην πάει στον πάτο της φόρμας μας. Ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί 20×30 εκ. που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα ή σε μία στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28 εκ. Αφήνουμε τις άκρες της λαδόκολλας να εξέχουν από τη φόρμα για να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε πιο εύκολα το μπάρουνι. Ψήνουμε για 20-22 λεπτά.

Για την γκανάζ: Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα σόγιας, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Σπάμε 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια και μόλις πάρει βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Χωρίς να ανακατέψουμε αφήνουμε στην άκρη για 1 λεπτό μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Με το που μαλακώσει, ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε 100 γρ. φιστικοβούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάζ μας.

Νηστίσιμα μπισκότα με ρόδι και ταχίνι


Υλικά

    200 γρ. ταχίνι
    200 γρ. αλεύρι, αμυγδάλου
    170 γρ. σιρόπι σφενδάμου
    50 γρ. ρόδι
    ½ κγ. εκχύλισμα αμυγδάλου
    ½ κγ. κανέλα, τριμμένη
    ¼ κγ. κάρδαμο, τριμμένο
    ¼ κγ. τζιντζερ, τριμμένο
    ½ κγ. μπέικιν πάουντερ
    ½ κγ. Αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε το ταχίνι, το σιρόπι σφενδάμου, το εκχύλισμα αμυγδάλου και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, την κανέλα, το κάρδαμο, το τζίντζερ, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε εκ νέου. Κατόπιν, παίρνουμε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα και πλάθουμε σε μπαλάκια με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης. Κάθε μπαλάκι που ετοιμάζουμε το τοποθετούμε σε ένα ταψί φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Μόλις ολοκληρωθεί το μείγμα, πιέζουμε κάθε μπαλάκι με το χέρι, ώστε να πλατιάσουν ελαφρώς, πιέζουμε μερικούς σπόρους ροδιού στην επιφάνεια του κάθε μπισκότου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 15-17 λεπτά. Κλείνοντας, η νηστεία δεν χρειάζεται να σας αγχώνει και να σας καταπιέζει. Το καθημερινό σας διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να καταστεί πολύ θρεπτικό, υγιεινό και απολαυστικό και σίγουρα θα καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες.

Καλή επιτυχία και καλή νηστεία!

Φιλιά, ΚΙΜ.

Instagram Account: kimkilian1981

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!