Η ιστορία της 22χρονης κοπέλας στο Ιράν, σόκαρε όλο τον πλανήτη και ήταν η αφορμή, για ένα μεγάλο ξέσπασμα.

Ο θάνατος της Mahsa Amini και πολλών άλλων γυναικών κάθε ηλικίας, στάθηκαν η αφορμή για ένα τεράστιο ξέσπασμα, με τους Ιρανούς να εκφράζουν την οργή τους για όσα συμβαίνουν στη χώρα. Μία νεαρή κοπέλα, έχασε τη ζωή της όταν συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών», επειδή το hijab της δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της. Ακολούθησαν πολλά και τελικά, το κορίτσι άφησε την τελευταία του πνοή, με τον κόσμο να ξεσπά.

Να θυμίσω κάπου εδώ τι συνέβη στην άτυχη Mahsa Amini.

Συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα. Μεταφέρθηκε αρχικά σε κέντρο κράτησης και άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, ο θάνατός της σχετίζεται με εγκεφαλική πάθηση. Ωστόσο, η οικογένειά της υποστηρίζει ότι η κοπέλα πέθανε εξαιτίας ενός θανατηφόρου χτυπήματος στο κεφάλι.

 

Ένας μήνας και κάτι μετά τον θάνατο της Mahsa Amini (16/9) και οι μαζικές διαδηλώσεις εξακολουθούν να συγκλονίζουν το Ιράν. Ο θάνατος της Mahsa Amini πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Ιράν, φέρνοντας τις Αρχές αντιμέτωπες με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από το ιρανικό Κουρδιστάν, τη γενέτειρα της Mahsa Amini, εξαπλώθηκε σε όλο το Ιράν: σε σχολεία, πανεπιστήμια ακόμη και διυλιστήρια πετρελαίου.

Σε όλη η χώρα, περιλαμβανομένων των πανεπιστημίων και των λυκείων, ακούγεται το ενωτικό σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία».

Η δύναμη των social media

Ζούμε ευτυχώς θα έλεγα για κάτι τέτοια γεγονότα ιστορικά στην εποχή των social media, τα οποία δείχνουν τη δύναμή τους την πιο κατάλληλη στιγμή κι όλοι αντιδρούν μέσα από αυτά, θέλοντας να στείλουν το πιο ηχηρό μήνυμα: «Καμία άλλη γυναίκα δεν πρέπει να χάσει τη ζωή της, καμία άλλη γυναίκα δεν πρέπει να φοβάται.»

Το hashtag #MahsaAmini είναι τον τελευταίο καιρό το κορυφαίο trend.

Στο πλευρό των γυναικών του Ιράν που μάχονται για τα δικαιώματά τους στέκονται πολλές διάσημες γυναίκες. Το μεγαλύτερο, φωτεινό παράδειγμα, ήρθε από τη Γαλλία. Περισσότερες από 50 διάσημες Γαλλίδες έκοψαν τα μαλλιά τους, σε μία συμβολική κίνηση και το μαγνητοσκόπησαν, θέλοντας να συμπαρασταθούν στις γυναίκες του Ιράν.

Γυναίκες με ισχυρή προσωπικότητα, με φωνή, με δύναμη, με ισχύ. Μεταξύ άλλων, η Juliette Binoche, η Marion Cotillard, η Isabelle Adjani, η Isabelle Huppert, η Jane Birkin, η Charlotte Rampling κι η Julie Gayet έκοψαν τα μαλλιά τους, στέλνοντας το δικό τους, ηχηρό μήνυμα.

«Για τις θαρραλέες γυναίκες και άνδρες του Ιράν που αλλάζουν τον κόσμο αυτή τη στιγμή, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία. Είμαστε δίπλα σας», έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησής της η Marion Cotillard, παραθέτοντας παράλληλα την ιστορία της Mahsa Amini.

 

 Η Bella Hadid σε ανάρτησή της στο Instagram είχε γράψει: «Απλά ουάου… Αναπαύσου εν ειρήνη #mahsaamini. Δεν σου άξιζε αυτό. Στέλνω ευλογίες στην οικογένεια και τους αγαπημένους της. #Repost @amandadecadenet・・Αυτή είναι μια καταστροφική και συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας που φέρεται ότι ξυλοκοπήθηκε και σκοτώθηκε επειδή φορούσε ”λανθασμένα” το hijab της. Η Mahsa Amini οδηγήθηκε από την «αστυνομία ηθικής» για να εκπαιδευτεί σχετικά με το hijab και δεν επέστρεψε ποτέ ζωντανή. #mahsaamini»

Για το θέμα πήρε θέση και η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα του ΟΗΕ, Angelina Jolie, η οποία δήλωσε την συμπαράστασή της στις γυναίκες του Ιράν με μία ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο Ιnstagram δημοσιεύοντας εικόνες από την οργή που προκάλεσε ο θάνατος της MahsaAmini.

«Σεβασμός στις τολμηρές, ασυμβίβαστες, ατρόμητες γυναίκες του Ιράν. Σε όλες εκείνες που επιβίωσαν και αντιστάθηκαν για δεκαετίες. Σε εκείνες που σήμερα καταλαμβάνουν τους δρόμους, στην Μαχσά Αμινί και σε όλες τις νέες Ιρανές όπως αυτή» και συνεχίζει: «Οι γυναίκες δεν χρειάζονται αστυνόμευση της ηθικής τους, επανεκπαίδευση του μυαλού τους, έλεγχο του σώματός τους. Χρειάζονται ελευθερία να ζήσουν και να αναπνεύσουν χωρίς βία και απειλές», σημειώνει η ηθοποιός και καταλήγει: «προς όλες τις γυναίκες του Ιράν, είμαστε μαζί σας» έγραψε.

 

Η Dua Lipa είχε δημοσιεύσει σε Insta Story μια σειρά από ειδήσεις με όσα συμβαίνουν στο Ιράν και τη δολοφονία της 22χρονης κοπέλας, σχολιάζοντας: «Είναι απίστευτα βάναυσο και αποκαρδιωτικό. Rip #MahsaAmini».

Το Bella Ciao μάλιστα είναι το τραγούδι -με μεγάλο συμβολισμό- που κυκλοφόρησε στο Instagram με τα hashtags #soutienfemmesiran και #HairforFreedom.

Μία ακόμη γυναίκα που βγήκε μπροστά κι έστειλε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα, είναι η Abir Al-Sahlani, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από τη Σουηδία, με καταγωγή από το Ιράκ. Η ευρωβουλευτής, έδειξε την αλληλεγγύη της στις γυναίκες του Ιράν, που παλεύουν σκληρά, κόβοντας τα μαλλιά της κατά τη διάρκεια ομιλίας της κι όντας αρκετά φορτισμένη, θέλησε να μιλήσει για όλα όσα συμβαίνουν στο Ιράν.

Πριν λίγες μέρες η Meghan Markle μέσω του νέου της podcast στο Spotify μίλησε για την επανάσταση που καθοδηγείται από γυναίκες και νεαρά κορίτσια στο Ιράν, το κουράγιο και τη γενναιότητα που δείχνουν κάθε μέρα και την ηγετική ικανότητα και την υποστήριξη των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων: γυναίκες, ζωή, ελευθερία.

Η Meghan Markle μάλιστα προκειμένου να δείξει την υποστήριξή της στις γυναίκες του Ιράν, επέλεξε να φορέσει μια μαύρη μπλούζα, η οποία έγραφε στη γλώσσα Φαρσί: Γυναίκες, ζωή, ελευθερία.

Και αρκετές Ελληνίδες θέλησαν να δείξουν την ευαισθητοποίησή τους πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά και να δείξουν και την στήριξή τους στις γυναίκες του Ιράν. Μεταξύ αυτών, ήταν και η Καίτη Φίνου, η έκοψε τα μαλλιά της και το μοιράστηκε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, γράφοντας στην ανάρτησή της: «Γυναίκες ενωμένες».

 

Πριν λίγες μέρες στα βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στην Κύπρο η Παυλίνα Βουλγαράκη η οποία βρέθηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει, λίγο πριν αποχωρήσει, αναφέρθηκε στην άγρια δολοφονία της Mahsa στο Ιράν και στους αγώνες που δίνουν οι γυναίκες στην χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η ίδια κρατώντας ένα ψαλίδι στα χέρια της έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της και δήλωσε: «Έχει έρθει λοιπόν η εποχή που οι γυναίκες σιγά σιγά διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τα απολύτως ανθρώπινα και αυτονόητα δικαιώματα. Είναι χρέος όλων των γυναικών να στηρίζουμε η μια την άλλη».

 

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη στη χώρα κι ο κόσμος μάχεται μέχρι και σήμερα για την ελευθερία του. Για τη ζωή του, για όλα, αυτονόητα ή μη.

Κανείς δεν πρέπει να μένει με σταυρωμένα χέρια!

Φιλιά, ΚΙΜ.

Instagram Account: kimkilian1981

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!