Η Marilyn Monroe είναι το απόλυτο θηλυκό, μια γυναίκα είδωλο που άφησε το στίγμα της και έγραψε τη δική της ιστορία στο Hollywood τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Μέχρι και σήμερα η Αμερικανίδα ηθοποιός παραμένει εκείνο το σαγηνευτικό θηλυκό που έκανε τους άντρες να παραμιλούν ενώ η επιρροή της ήταν και είναι τεράστια. Η Marilyn Monroe κατάφερε να χαρακτηριστεί παγκόσμιο sex symbol, σε μία εποχή, που αυτό φάνταζε αδύνατο! Η επιρροή της ήταν και είναι τεράστια κι είναι σίγουρο, πως δύσκολα θα υπάρξει άλλη γυναίκα με τη δική της δυναμική και αύρα.

Πρόσφατα, η Kim Kardashian φόρεσε ένα δικό της, θρυλικό φόρεμα στο Met Gala και μας γύρισε όλους αρκετά χρόνια πίσω.

Early life

Για να γνωρίσει κανείς την ιστορία της Monroe, θα πρέπει να γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω και να πάει στο 1926. Γεννήθηκε την 1η του Ιούνη στο Λος Άντζελες και το πραγματικό της όνομα ήταν Norma Jeane Mortenson. Λίγο πριν από τη γέννησή της, ο πατέρας της εγκατέλειψε τη μητέρα της και πήρε την απόφαση να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο. Η Marilyn δε γνώριζε τίποτα. Η μητέρα της, Gladys Pearl Baker, άλλαζε διαρκώς συντρόφους κι η ίδια, βίωνε μία ιδιαίτερη καθημερινότητα. Ήταν όμως σίγουρο ότι δεν ήταν ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα. Μεγαλώνοντας κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολύ σκληρές καταστάσεις. Η μητέρα της ταλαιπωρήθηκε από πολλά ψυχολογικά προβλήματα κι ουσιαστικά, πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της σε ιδρύματα, ενώ κάτι αντίστοιχο ίσχυε και για τη γιαγιά της. Κάπως έτσι, κατέληξε στο ορφανοτροφείο μόλις στα 9 της χρόνια και δύο χρόνια αργότερα, έφτασε η στιγμή της υιοθεσίας.

Γινόταν συνεχώς όλο και πιο εντυπωσιακή κι ένας φωτογράφος, ο David Conover, ήταν αυτός που της πρότεινε για πρώτη φορά να γίνει μοντέλο. Συμφώνησε με το γνωστό πρακτορείο «Blue Book Modeling Agency» και σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα του. Για το όνομα, Marilyn Monroe, ευθύνεται ο Ben Lyon, ο επικεφαλής νέων ταλέντων της Fox Studios. Εμπνευσμένος από τη Marilyn Miller, μίας διάσημης star στις δεκαετίες του 1920 και 1930, της πρότεινε το συγκεκριμένο όνομα, με την ίδια να κρατάει το επώνυμο της γιαγιάς της.

Η λαμπερή της εμφάνιση ήταν το απόλυτο ticket για μία λαμπερή καριέρα στο modeling. Το «20th Century Fox» μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών των Ηνωμένων Πολιτειών της έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία κι η Marilyn την άρπαξε. Πρωταγωνίστησε σε πολλές μεγάλες παραγωγές και συνεργάστηκε με τους πιο επιτυχημένους ηθοποιούς της εποχής, ενώ μία από τις κορυφαίες της στιγμές, ήταν όταν έπαιξε στο «All about Eve» μαζί με τον Bette Davis. Ακολούθησε ο γάμος της με τον πασίγνωστο παίκτη του baseball, Joe DiMaggio, που -όμως- δεν κράτησε πολύ, ενώ στη ζωή της μπήκε κι η τηλεόραση.

Παρακολούθησε μία σειρά από μαθήματα, θέλοντας να βελτιωθεί σε συγκεκριμένους τομείς και λίγο αργότερα, ακολούθησε ένας ακόμη γάμος, με τον θεατρικό συγγραφέα, Arthur Miller. Μάλιστα, έμεινε κι έγκυος, όμως έχασε το μωρό της στην έκτη εβδομάδα, λόγω εξωμήτριας κύησης. Ήταν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή της, που την οδήγησε στα άκρα. Ο σύζυγός της, τη βρήκε αναίσθητη, έχοντας πάρει πολλά βαρβιτουρικά και κάπως έτσι, η δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας της, ήταν γεγονός. Η πρώτη φορά, ήταν μετά τον θάνατο του Johnny Hyde τον Δεκέμβριο του 1950. Ακολούθησαν κι άλλες, αλλά ο Miller ήταν πάντα εκεί γι’ αυτήν. Έμεινε ξανά έγκυος στη διάρκεια των γυρισμάτων του «Some Like It Hot», όμως, η κατάληξη ήταν ξανά η ίδια και τελικά, το ζευγάρι αποφάσισε να ακολουθήσει χωριστούς δρόμους πέντε χρόνια μετά. Στην προσωπική της ζωή βίωνε τρομερά πράγματα, την ίδια στιγμή ωστόσο, συνέδεσε το όνομά της με μεγάλες παραγωγές, όπως το «How to Marry a Millionaire», το «Seven Year Itch», και το «Showgirl».

Έπαιξε σε τεράστιες επιτυχίες, πραγματοποίησε μία σειρά από εντυπωσιακές εμφανίσεις, διέγραψε μία σπουδαία πορεία, αλλά αν υπάρχει μία μόνο δική της στιγμή, που δεν έχει ξεχάσει κανείς και μνημονεύεται μέχρι και σήμερα, ήταν το «Happy Birthday to You», που τραγούδησε στον Πρόεδρο, John F. Kennedy τον Μάιο του 1962. Εμφανίστηκε σε μία πλατεία με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους κι ήταν απλά εκθαμβωτική. Με το μοναδικό της στιλ, το σαγηνευτικό χαμόγελό της και την εντυπωσιακή της φιγούρα, η Marilyn μας χάρισε μία σπουδαία στιγμή, που αποτελεί μέχρι και σήμερα highlight. Έλαμπε μέσα στο λευκό εμβληματικό φόρεμα αξίας 5 εκατ. δολαρίων κι όπως φάνηκε πρόσφατα και στο Met Gala, η iconic αυτή εμφάνισή της αποτελεί πηγή έμπνευσης ακόμη και σήμερα για πολλές stars.

Η Marilyn αγόρασε το συγκεκριμένο φόρεμα έναντι 1.440 δολαρίων, ωστόσο, η τιμή του εκτοξεύτηκε μετά τον θάνατό της και το 1999, ξεπέρασε το 1 εκατ. δολάρια, ενώ το 2016 σχεδόν πενταπλασιάστηκε, αγγίζοντας τα 4.8 εκατ. δολάρια. Πλέον, το φόρεμα βρίσκεται το μουσείο «Ripley’s Believe It Or Not» και φυλάσσεται μέσα σε μία ειδική θήκη από μουσελίνα. Η Κim Kardashian, που έχει μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για τη μεγάλη της αγάπη για την Αμερικανίδα, ήρθε σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του μουσείου και το εξασφάλισε για μία και μοναδική εμφάνιση, στο Met Gala. «Αυτό είναι το φόρεμα της Marilyn Monroe. Είναι εξήντα ετών. Είχα την ιδέα να το φορέσω και να το δοκιμάσω. Έφτασε σε μένα συνοδευόμενο από ένοπλους φρουρούς. Το δοκίμασα και δεν μου ταίριαζε. Έπρεπε να χάσω 7 κιλά. Ήμουν αποφασισμένη να το φορέσω… Τα κατάφερα…», εξήγησε η Kim.

Το άδοξο φινάλε

Φαινομενικά, η Marilyn Monroe τα είχε όλα. Δόξα, χρήματα, επιτυχίες, μία λαμπερή καριέρα, αμέτρητους fans…

Όσο κι αν χαμογελούσε όμως πάντα ήταν φανερό ότι κάτι την απασχολούσε. Δεν αισθανόταν καλά, όταν έσβηναν τα φώτα, βυθιζόταν στο σκοτάδι και στις σκέψεις της. Κάπως έτσι, ήρθε και το τέλος της. Βρέθηκε νεκρή στις 5 Αυγούστου του 1962. Η αιτιολογία ήταν ότι πέθανε από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, ωστόσο, μέχρι και σήμερα κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφή κι ασφαλή απάντηση για το τι έγινε. Υπάρχουν αυτοί που κάνουν λόγο για αυτοκτονία, ενώ άλλοι, μιλούν για δολοφονία. Ένα είναι σίγουρο… Η είδηση του θανάτου της έκανε αμέσως το γύρω του κόσμου, βυθίζοντας στο πένθος όλους εκείνους τους ανθρώπους που τη λάτρευαν, που την θαύμαζαν. Μέσα σε μία στιγμή, έχασαν το είδωλό τους, το χρυσό αστέρι που τους γέμιζε φως!

Η Marilyn έζησε μία ζωή γεμάτη με στιγμές και μπορεί να μεσολάβησαν πολλές δεκαετίες από το θάνατό της, ωστόσο, ακόμη και σήμερα όσοι δεν τη γνωρίζουν ήδη, θέλουν να μάθουν την ιστορία της. Πρόσφατα έκανε πρεμιέρα στο Netflix ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή της κι ίσως μας βοηθήσει όλους να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα.

Το «The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes», με πρωταγωνίστρια την Ana de Armas, αποτελεί σίγουρα must-see και δεν είναι τυχαίο ότι μετράει ήδη εκατομμύρια προβολές σε όλο τον κόσμο.  Η Marilyn Monroe ζούσε στα άκρα, έκανε πολλά όνειρά της πραγματικότητα κι έφυγε από τη ζωή άδοξα.

Φιλιά, ΚΙΜ.

Instagram Account: kimkilian1981

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!