Το πώς και πότε τρώμε έχει σημασία: το να τρώμε πολύ οδηγεί προφανώς σε αύξηση βάρους και με το να τρώμε πολύ λίγο ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Η ισορροπία είναι το κλειδί.

Ένας γρήγορος μεταβολισμός καίει θερμίδες γρήγορα ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Ένας πιο αργός μεταβολισμός σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερες θερμίδες και επομένως λιγότερες θερμίδες καταναλώνονται για να κρατήσει το σώμα σε λειτουργία.

8 συμβουλές για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό

Πίνετε περισσότερο νερό

Είναι απαραίτητο να πίνετε πολύ νερό (τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα), ειδικά το πρωί με άδειο στομάχι και μεταξύ των γευμάτων.

Το να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πλήρης (συχνά συγχέουμε την πείνα με την αφυδάτωση), ενώ η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση του μεταβολισμού σας.

Γυμναστική

Μόλις δέκα αρκετά επίπονα λεπτά (αρκετά για να ανεβάσουν τον καρδιακό σας ρυθμό) τρεις φορές την ημέρα θα αλλάξουν την υγεία σας. Επίσης, ενσωματώστε την προπόνηση με βάρη στη ρουτίνα σας για να χτίσετε μυϊκή μάζα, η οποία θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν χαλαρώνετε.

Φάτε πρωτεΐνες

Η κατανάλωση πρωτεΐνης βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας, όχι μόνο επειδή υποστηρίζει τους μύες σας, αλλά η ίδια η πράξη της κατανάλωσης απαιτεί από το σώμα σας να εργαστεί σκληρότερα.

Αντικαταστήστε τον καφέ με πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ (και επομένως ίσως πρέπει να πίνουμε περισσότερη), αλλά φέρνει μια πληθώρα οφελών για τον οργανισμό μας: είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της επιγαλλοκατεχίνης, μιας πολυφαινόλης που βοηθά στην επιτάχυνση του μεταβολισμού.

Συμπεριλάβετε περισσότερες «ωμές» τροφές στη δίαιτα σας

Η εξάλειψη των επεξεργασμένων και προμαγειρεμένων και με συντηρητικά τροφών από τη διατροφή μας όσο το δυνατόν περισσότερο και η εισαγωγή φρέσκων και «ωμών» τροφίμων όπως εποχιακά φρούτα και λαχανικά, αλλά και δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, δεν ωφελεί μόνο την υγεία μας όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, αλλά θα μας βοηθήσει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες.

Work standing

Το να εργαζόμαστε όρθιοι είναι μοντέρνο, και όχι μόνο για λόγους γενικής υγείας: το να κάθεσαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα καίει ένα ελάχιστο ποσό θερμίδων, ενώ το να διακόπτετε τις συνεδρίες εργασίας με μια βόλτα στο γραφείο και λίγο stretching, δίνει μια ώθηση στον μεταβολισμό μας.

Φάτε πικάντικα φαγητά

Η κατανάλωση περισσότερων πικάντικων τροφών θα μπορούσε να έχει ενισχυτική επίδραση, αν και μέτρια, στον μεταβολισμό μας.

Φροντίστε τον ύπνο σας

Ακόμα κι αν ο ύπνος δεν επηρεάζει άμεσα τον μεταβολισμό, μια άγρυπνη ή διαταραγμένη νύχτα δημιουργεί μια ορμονική ανισορροπία που αυξάνει το ερέθισμα της όρεξης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάνοντας μας διαρκώς αγανακτισμένους. Για να το αντισταθμίσουμε, χρειαζόμαστε «ενεργητικά» σνακ που βαραίνουν το ισοζύγιο θερμίδων.