Ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα .. μακαρόνια με κιμά, γιαούρτι με φρούτα και μέλι … τι κοινό έχουν αυτά τα ντουέτα.

Είναι δημοφιλή συνδυασμοί τροφίμων που συχνά έχεις την τάση να επιλέγεις. Όμως, πως μπορεί ο τρόπος που συνδυάζεις τροφές μεταξύ τους να επηρεάσουν άμεσα την υγεία σου;

Υπάρχουν αρκετές σχολές γύρω από την έννοια αυτή.

Σήμερα επέλεξα να σου παρουσιάσω την έννοια της «συνεργιστικής δράσης» των τροφίμων και να σου δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα.

Πώς δηλαδή δύο ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά κάποιων τροφίμων μπορούν να έχουν μεταξύ τους μία συγκεκριμένη αλληλεπίδραση και, έτσι, να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία σου.

Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι κάποιοι συνδυασμοί ενισχύουν την θρεπτική αξία της κάθε τροφής που λαμβάνεται συνδυαστικά, βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την απορροφητικότητα των θρεπτικών συστατικών της κάθε τροφής σε σχέση με το αν λάμβανες την ίδια τροφή απομονωμένα. Αναφερόμαστε σε αυτή την έννοια ως «συνέργεια» διότι τα τρόφιμα αυτά λειτουργούν … «συνεργιστικά» μεταξύ τους.

Με απλά λόγια, κάποιες τροφές συνεργάζονται πολύ καλά και είναι πολύ προτιμότερο να τις λαμβάνεις μαζί διότι έτσι αυξάνεται η διατροφική τους αξία!

Πολλές από αυτές τις «συνέργειες» προέρχονται από τα λεγόμενα φυτοχημικά, τα χημικά αυτά που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό σου. Φυτοχημικά ονομάζουμε τις χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα, με φυσικό τρόπο. Αν και τα φυτοχημικά δεν θεωρούνται θρεπτικά συστατικά διότι δεν είναι απαραίτητα στον άνθρωπο για την διατήρηση της ζωής του έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη τους δρα βοηθητικά -και ίσως και καθοριστικά- στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Έτσι, ναι μεν τα φυτοχημικά διαφέρουν από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, όμως, υποστηρίζουν την υγεία σου με ισάξιο τρόπο αφού παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των φλεγμονών, στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σου συστήματος, στην ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, και στην προστασία του οργανισμού από χρόνιες παθήσεις. Τα φυτοχημικά έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση σε κάποιες βιταμίνες και μέταλλα αυξάνοντας με τον τρόπο αυτόν τα οφέλη τους στη υγεία μας. Εδώ λοιπόν έχουμε την «συνέργεια».

Για να μην μείνουμε μόνο στη θεωρία, μοιράζομαι σήμερα μαζί σου μερικούς αγαπημένους μου και εύκολους «συνεργιστικούς» συνδυασμούς:

1.    ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ & ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Μία από τις πολλαπλές θρεπτικές ουσίες που βρίσκεις στον κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, γνωστή για την ισχυρή αντί-φλεγμονώδη δράση της. Η κουρκουμίνη είναι ένα φυτοχημικό το οποίο όταν συνδυάζεται με την πιπερίνη -που έχει αντικαρκινική δράση  και την βρίσκουμε στο μαύρο πιπέρι- αυξάνεται κατά 2000% η βιοδιαθεσιμότητα της!  

Tip: Προσέθεσε τα δύο αυτά  μπαχαρικά στο ρύζι, στα αυγά ή και στο salad dressing για ένα σούπερ θρεπτικό boost.

2.    ΜΠΡΟΚΟΛΟ & ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Τόσο το μπρόκολο όσο και οι ντομάτες είναι πολύ θρεπτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ο δε συνδυασμός και των δύο πολύ ευεργετικός. Έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη έδειξε ότι αυτή η διατροφική «συνέργεια» είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση κατά 52% των καρκινικών όγκων ! Επιπλέον, οι ντομάτες περιέχουν και ένα φυτοχημικό το οποίο ονομάζεται λυκοπένιο και δείχνει να έχει προστατευτικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς .

3.    ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ & ΛΕΜΟΝΙ

Το πράσινο τσάι είναι μία καταπληκτική πηγή αντιοξειδωτικών και έχει αποδειχθεί ότι αναπτύσσει την εγκεφαλική λειτουργία καθώς και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις    . Πολλά από τα οφέλη του πράσινου τσαϊού αποδίδονται στη κατεχίνη. Όταν προσθέτεις χυμό λεμονιού στο πράσινο τσάι, αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα της κατεχίνης κατά πέντε φορές.

4.    ΛΕΜΟΝΙ & ΣΠΑΝΑΚΙ

Η βιταμίνη C αυξάνει την απορροφητικότητα του σιδήρου από φυτική προέλευση. Έτσι μην ξεχνάς να προσθέτεις λίγο χυμό λεμονιού στο σπανάκι σου !

Tip: Αντίστοιχοι καλοί συνδυασμοί είναι το κόκκινο πιπέρι με τις φακές, το κουνουπίδι με tempeh, καθώς και τα λαχανάκια Βρυξελλών με σουσάμι.

5.    ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ & ΚΡΕΑΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα μπορεί να δημιουργήσει υδροξυκιτρικό οξύ (HCA) που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου . Προσθέτοντας λίγο δενδρολίβανο μειώνονται σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα του HCA .

Tip: Στην επόμενη μαρινάδα σου μην ξεχάσεις να προσθέσεις λίγο δεντρολίβανο αλλά και να τρίψεις το κρέας με αυτό.

6.    ΚΕΙΛ & ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E, και K πρέπει να απορροφούνται σωστά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο αβοκάντο βοηθούν στην απορρόφηση της βιταμίνης K που βρίσκεται στο κέιλ. Ένα άλλο παράδειγμα καλού συνδυασμού λιποδιάλυτης βιταμίνης με μονοακόρεστο λιπαρό είναι η γλυκοπατάτα (βιταμίνη A) και το γιαούρτι.

Tip: Υπάρχουν κάποιες τροφές που διαθέτουν από μόνες τους λιπαρά που βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, όπως είναι ο σολομός (βιταμίνη D), ο κρόκος αυγού (βιταμίνη D), και ο ηλιόσπορος (βιταμίνη Ε).

7.    ΣΟΛΟΜΟΣ + BOK CHOY (ΜΠΟΚ ΤΣΟΙ)

Η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Και τα δύο είναι απαραίτητα για καλά και γερά κόκκαλα. Ο συνδυασμός βιταμίνης D -που βρίσκεις στον σολομό- με ασβέστιο -που βρίσκεις στο bok choy (μπόκ τσόι)- θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό σου και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.

Tip: Τα μανιτάρια είναι επίσης μία πολύ καλή φυτική πηγή βιταμίνης D!  

Η έννοια της συνέργειας σε βοηθάει να αντιληφθείς ότι πολλές φορές στη διατροφή σου το σύνολο έχει μεγαλύτερη σημασία από το μέρος. Διαφορετικές τροφές μπορούν να «συνεργαστούν» μεταξύ τους προς την βέλτιστη διατροφική αξία τους. Εστίασε λοιπόν στη διατροφή σου ως «σύνολο» για να μειώσεις τα επίπεδα της σωματικής σου φλεγμονής, να βελτιώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να ενισχύσεις τα επίπεδα της ενέργειας σου αλλά και, εν γένει, της υγείας σου!

Από την Health Coach, Ιζαμπέλ Ραζή

www.isabellerazis.com

www.instagram.com/isabellerazis

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού