Πώς πρέπει να φροντίζει μια γυναίκα το σώμα της την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Πώς πρέπει να φροντίζει μια γυναίκα το σώμα της την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να κρατήσετε ένα επίπεδο καθημερινής υγιεινής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Εξάλλου η ανάγκη για υγιεινή αυτούς τους μήνες της ζωής σας αυξάνεται. Το τελευταίο τρίμηνο η καθημερινή υγιεινή γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς η κοιλιά σας έχει μεγαλώσει αρκετά και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να κάνετε το καθημερινό σας ντους.

Καθημερινό μπάνιο
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η αυξημένη αιματική σας ροή θα σας κάνει να νιώθετε περισσότερη ζέστη απ’ ότι συνήθως και συνεπώς θα ιδρώνετε πιο πολύ και πιο εύκολα. Το καθημερινό μπάνιο ή ντους θα σας βοηθήσει, απλά πρέπει να προσέχετε το νερό να μην είναι ποτέ καυτό.  Το ζεστό μπάνιο και οι χαλαρωτικές επιδράσεις του στους μυς του σώματος  και στο μυαλό είναι ευρέως γνωστές εδώ και αιώνες. Επίσης, πολύ προσοχή χρειάζεται για να μη γλιστρήσετε καθώς η αύξηση του βάρους σας θα σας κάνει να χάνετε για λίγο την ισορροπία σας. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε φαρμακευτικά προϊόντα περιποίησης που είναι ακριβότερα, αλλά καταλληλότερα  για συχνή χρήση. Προτιμήστε αφρόλουτρα καθαρισμού για ευαίσθητα δέρματα, ενώ θα πρέπει να ξεβγάζεστε καλά, για να μη μένουν υπολείμματα που δημιουργούν κνησμό. Μετά το σκούπισμα βάζετε βαζελίνη ή άλλη ενυδατική κρέμα σε όλο σας το σώμα. Μπορείτε να προλάβετε την εφίδρωση στην ευαίσθητη περιοχή χρησιμοποιώντας μόνο βαμβακερά εσώρουχα.

Φροντίδα του στήθους
Το στήθος σας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα στην εγκυμοσύνη. Αυτό μεγαλώνει αφού προετοιμάζεται για το θηλασμό του μωρού σας που θα φέρεται στον κόσμο. Το δέρμα σας στην περιοχή του στήθους τεντώνεται και μπορεί να αισθάνεστε πως είναι πολύ ξηρό και θα σας φαγουρίζει. Απλώστε ενυδατική κρέμα αλλά αποφύγετε να ενυδατώσετε υπερβολικά τις θηλές σας, μπορεί να προκληθεί τοπικός ερεθισμός. Αν οι θηλές βγάζουν υγρό (πύαρ) τοποθετείστε μια γάζα καθαρή ή ειδικά επιθέματα για να μην λερώσετε. Καθαρίζετε όσο πιο συχνά μπορείτε το στήθος σας από το πύαρ, γιατί δημιουργεί κρούστες όταν ξεραθεί, με αποτέλεσμα να φράσσουν οι πόροι της θηλής. Να φοράτε στηθόδεσμο ανάλογου μεγέθους με το στήθος σας ώστε να μην ξεχειλίζει και να μην πιέζεται.

Φροντίδα των δοντιών
Πέρα από τη σωματική υγιεινή πρέπει μια έγκυος  γυναίκα να φροντίζει και τη στοματική της υγιεινή. Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα. Χρησιμοποιείτε μια μέτρια βούρτσα και κάνετε μασάζ στα ούλα σας με τις άκρες των δαχτύλων σας. Τα ούλα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί κατά τα βουρτσίσματα να βλέπετε λίγο αίμα ή το πρωί που ξυπνάτε να έχετε φουσκωμένα ούλα.Το οδοντικό νήμα επιτρέπεται  τρεις φορές την εβδομάδα. Καλό είναι  τέλος, να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας. Ο οδοντίατρος θα σας φροντίζει την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας  χωρίς να κάνει κάποιες οδοντιατρικές εργασίες που δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Scroll To Top