Ο πυρετός χρειάζεται προσοχή διότι υπάρχουν υποψίες ότι η παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας (πάνω από τους 39 βαθμούς Κελσίου) –κυρίως κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης- ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο. Κι αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα και αύξηση του καρδιακού παλμού του εμβρύου.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες σε ιούς, καθώς η εγκυμοσύνη συμβάλλει στην πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος –προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο οργανισμός δεν θα αποβάλει το έμβρυο-, κι έτσι γίνονται πιο επιρρεπείς στις μολυσματικές ασθένειες.
Γενικά πάντως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό που θα πρέπει να σε θορυβήσει είναι αν «κόλλησες» τη γρίπη τυχόν επιπλοκές της, όπως πνευμονία και αφυδάτωση μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για την υγεία της εγκύου γι’ αυτό και οι έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη από γυναίκες της ίδιας ηλικίας όχι όμως έγκυες.


Τι πρέπει να κάνεις:

• Είναι προτιμότερο να αποφύγεις τα φάρμακα και να αναζητήσεις πιο φυσικές λύσεις. Ακόμα κι όταν πρόκειται για αποχρεμπτικά, αντιισταμινικά ή αντιβηχικά σκευάσματα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού, δεν θα πρέπει να τα πάρεις πριν συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου. Το πιθανότερο είναι ότι το κρυολόγημα θα κάνει απλώς τον «κύκλο» του.
• Εάν ο πυρετός συνοδεύεται από δυσφορία στην κοιλιά ή συχνή ούρηση, υποδεικνύει φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη. Δηλαδή, πιθανόν κυστίτιδα, η οποία συχνά εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή, δεν γίνεται να μην υπάρξει κατάλληλη θεραπεία.
• Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα σε γενικές γραμμές δεν έχουν αντενδείξεις και δεν προκαλούν παρενέργειες. Αυτό ισχύει και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά, όπως πάντα, πριν τα χρησιμοποιήσεις, ενημέρωσε το γιατρό σου.