Ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του μαστού μετά από μια αποβολή είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά τη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Σύμφωνα με γαλλική μελέτη οι αλλαγές που επέρχονται στα κύτταρα του γυναικείου στήθους έπειτα από μια πρώτη επιτυχημένη κύηση έχει αποδειχθεί ότι παράσχουν επαρκή προστασία από τον καρκίνο του μαστού, κάτι που ισχύει όταν η πρώτη κύηση είναι αποτυχημένη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές υπέβαλαν σε παρακολούθηση περίπου 92.000 γυναίκες, ηλικίας από 40 έως 65 ετών, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες της κύησης τους αλλά και άλλους δημογραφικούς παράγοντες.

Στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των γυναικών που προσβλήθηκαν από καρκίνο του μαστού.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι από το σύνολο των γυναικών, το 22,1% είχαν υποβληθεί σε διακοπή της κύησης και το 23% είχαν αποβάλλει.

Ενώ για άγνωστους λόγους, οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε δύο διακοπές κύησης διέτρεχαν κατά 25% μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο μαστού, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν αποκτήσει παιδιά και είχαν μία ή περισσότερες αποβολές.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το φαινόμενο οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως την έκθεση σε χημικές ουσίες ή ακτινοβολία καθώς και σε γενετικές ανωμαλίες.

Τέλος, ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του μαστού έπειτα από μια αποβολή ήταν ιδιαίτερα αυξημένος κατά τη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Αν μάλιστα ο αριθμός των αποβολών ήταν μεγαλύτερος των τριών, το ποσοστό κινδύνου άγγιζε το 50%.

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η όποια προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του μαστού δεν φαίνεται τελικά να αποκτάται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.