Μετά το πλήθος συζητήσεων γύρω από την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η βιομηχανία της μόδας, η Γαλλία προχωρά σε μία απαγόρευση που πρόκειται να αλλάξει το μέλλον των luxury brands.

Τα επώνυμα είδη θεωρούνται συχνά σύμβολο κύρους και δύναμης. Για το λόγο αυτό δεν προκαλεί απορία που οι οίκοι μόδας προσπαθούν, ακολουθώντας ακόμη και επιθετικές στρατηγικές, να διατηρήσουν ψηλά τις τιμές και την γενικότερη ζήτηση των προϊόντων τους.

Έτσι, ενώ βλέπουμε ακραίες πτώσεις των τιμών στα είδη μαζικής παραγωγής, ειδικά σε περιόδους προσφορών, τα luxury brands απέχουν από τέτοιες τακτικές, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί τελικά να κάψουν το εμπόρευμα που δεν πουλήθηκε.

Σε μία προσπάθεια να σταματήσει αυτή η προκλητική τακτική και μαζί και η περιβαλλοντική ζημία που συνεπάγεται, η γαλλική κυβέρνηση πρόσφατα ζήτησε την απαγόρευση της καύσης των ειδών πολυτελείας που δεν πουλήθηκαν.

Καλωσορίζοντας τη νέα αυτή πολιτική, η Γαλλίδα Υπουργός Περιβάλλοντος, Brune Poirson, ζήτησε από τους οίκους μόδας να αντιμετωπίσουν το ζήτημα σε επίπεδο βιομηχανίας ενώ πρόσθεσε: «Πολλές εταιρείες αισθάνονται εντάξει με το να πετάνε ή να καταστρέφουν τα παπούτσια ή τα ρούχα που δεν πωλήθηκαν. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είναι εξοργιστική».

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο οίκος Burberry δεσμεύτηκε να σταματήσει αυτή την επιβλαβή τακτική, αφού παραδέχτηκε πως το 2017 μόνο κατέστρεψε προϊόντα αξίας 37 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα νούμερα είναι σοκαριστικά όχι μόνο σε περιβαλλοντικό αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και, αν μη τι άλλο, τέτοιες στρατηγικές προκαλούν το κοινό αίσθημα και ζημιώνουν ανεπανόρθωτα την οικολογική ισορροπία.

Μολονότι δεν έχει ειπωθεί κάτι σχετικά με τη νομιμότητα ή την τελική θεσμοθέτηση του αιτήματος της Poirson, ένα τέτοιο βήμα θα αλλάξει ριζικά την βιομηχανία της μόδας και σίγουρα θα συμβάλλει στην μείωση της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!