Η φετινή παρουσίαση της συλλογής του οίκου Balenciaga του Demna Gvasalia μας θύμισε ότι ένας πόλεμος δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο τον κόσμο της μόδας, όπως είπε ο ίδιος.

«Η μόδα δεν έχει τώρα σημασία. Το μήνυμα πρέπει να είναι η αγάπη και η ειρήνη και η μόδα πρέπει να πάρει ισχυρή θέση σε αυτή την κρίση» δήλωσε, δίνοντας τον τόνο σε ένα πλανήτη όπου χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, αναζητώντας μια πιο ασφαλή περιοχή για να ζήσουν.

Όταν οι καλεσμένοι έφτασαν σε ένα κρύο, σκοτεινό υπόστεγο αεροπλάνων στην άκρη του Παρισιού για να παρακολουθήσουν το σόου, βρήκαν σε όλες τις 525 θέσεις ένα μπλουζάκι στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας και ένα σημείωμα του σχεδιαστή που έγραφε  ότι ενώ «η εβδομάδα μόδας μοιάζει σαν ένα είδος παραλογισμού», η ακύρωση της παράστασης θα σήμαινε «παράδοση στο κακό που με έχει πληγώσει τόσο πολύ για σχεδόν 30 χρόνια».

Οι καλεσμένοι του οίκου Balenciaga πήραν την πρόσκλησή τους όχι σε πολυτελές χαρτί, αλλά σε σπασμένα κινητά τηλέφωνα iPhone που στη μεταλλική πίσω πλευρά τους είχαν χαραγμένα με λέιζερ τα στοιχεία για την μεγάλη εκδήλωση.

Τα συνόδευε ένα σημείωμα ότι δεν είναι πλέον λειτουργικά, ότι είναι ένα άχρηστο τεχνούργημα του αιώνα μας που κατέληξε αδιάθετο, άχρηστο μετά από χρόνια χρήσης και, αργότερα, αδιαφορίας.

Ο Γεωργιανός σχεδιαστής του οίκου Balenciaga, Demna Gvasalia, αποτύπωσε αναμνήσεις που κι ο ίδιος έζησε και ήθελε να αφήσει πίσω του. Όντας πρόσφυγας του πολέμου στη Γεωργία το 1993, από την ηλικία των 10, ο Gvasalia μετέτρεψε τα τραύματά του σε δημιουργικότητα και παρουσίασε μια κολεξιόν αφιερωμένη στην αντίσταση, τη γενναιότητα και την ειρήνη.  

Βαθιά επηρεασμένος από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ο σχεδιαστής παραδέχτηκε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία τον συγκίνησε βαθιά με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να δουλέψει.

«Προσωπικά, έχω θυσιάσει πάρα πολλά για τον πόλεμο. Αυτές οι τελευταίες εβδομάδες μου ξύπνησαν όλες τις αναμνήσεις που η μητέρα μου κι εγώ βάλαμε σε ένα κουτί και δεν κοιτάξαμε ξανά. Δεν το ξεπεράσαμε ποτέ».

Μοντέλα ξεχύθηκαν σε ένα απόκοσμο σκηνικό προσπαθώντας να περπατήσουν κόντρα στον άνεμο και το χιόνι.

Οι δημιουργίες του οίκου διατήρησαν την υπογραφή του σχεδιαστή με ολόσωμα catsuits και μονοχρωμίες να κυριαρχούν επί σκηνής.

Μια συμβολική πασαρέλα, δείγμα των δυσκολιών που βιώνει ο κόσμος της Ουκρανίας αλλά και της γενναιότητας. Ο πόλεμος είναι το ίδιο τρομακτικός σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν συμβαίνει και δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανέναν.

Παρά τις δυσκολίες και τα τραύματα που του ξύπνησαν, ο Demna Gvasalia, στάθηκε στο πλευρό ενός χτυπημένου λαού κάνοντας το καθήκον του και αφιερώνοντας το έργο του στην Ουκρανία και στην ειρήνη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!