Κορσές, από τη γαλλική λέξη «cors» υποκοριστικό του σώματος, προέρχεται από το λατινικό «corpus». Για αιώνες, ο κορσές ήταν ένα από τα πιο βασικά αξεσουάρ στην ενδυμασία. Τον φορούσαν γυναίκες αλλά και άνδρες. Βασικό ενδυματολογικό «σύνεργο» για τους λάτρεις του BDSM και του Fetish , η ιστορία του στη μόδα έχει περάσει από σαράντα κύματα, για να γίνει από underwear – outwear. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα ο κορσές ήταν για τις γυναίκες ένα από τα πιο κομψά ακριβά και επιθυμητά αξεσουάρ.

Όμως γύρω στο 1910 οι σχεδιαστές άρχισαν να τον απορρίπτουν. Ο Paul Poiret , γνωστός σχεδιαστής μόδας ξεκίνησε να δημιουργεί ρούχα που αναδείκνυαν περισσότερο το φυσικό σχήμα του σώματος. Φυσικά ο κορσές δεν εξαφανίστηκε σε μια νύκτα, όμως η μόδα είχε πάρει άλλο δρόμο. Οι ιστορικές εξελίξεις έπαιξαν το ρόλο τους.

Η τάση των ανθρώπων να προσπαθούν πάντα να δείχνουν όσο ωραιότεροι γίνεται δεν αποτελεί καινούργιο χαρακτηριστικό μιας εποχής που, όπως και να το κάνουμε, ξεχωρίζει για την ρηχότητα που διακρίνει τους «πολιτισμένους» λαούς. Ανέκαθεν η ανθρωπότητα, και δη οι εύπορες τάξεις αυτής, ενδιαφερόταν για την εξωτερική της εμφάνιση και ανέκαθεν έφτανε σε αδιανόητες υπερβολές και κακογουστιές προκειμένου να εντυπωσιάσει, να τραβήξει τα βλέμματα και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των υπολοίπων.

Ο ελισαβετιανού τύπου κορσές αποτελούσε βασικό γυναικείο εσώρουχο από τις αρχές του 16ου αιώνα. Όλοι έχουμε δει ταινίες εποχής με τις παραμάνες να σφίγγουν ασφυκτικά τα κορδόνια του κορσέ της λαίδης, προκειμένου η μέση της να «μπει» όσο πιο μέσα επιτρέπουν οι αντοχές της (ένα βήμα πριν της κοπεί η ανάσα δηλαδή). Σκοπός του κορσέ, βέβαια, δεν ήταν μόνο να κάνει την γυναικεία μέση να φαίνεται λεπτότερη, αλλά κυρίως να «πατικώσει» το στήθος προς τα πάνω, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ολοστρόγγυλο, εντυπωσιακό μπούστο.

Λόγω του σκληρού υλικού από το οποίο ήταν δημιουργημένος ο κορσές, οι γυναίκες δε μπορούσαν μεν να αναπνεύσουν, αλλά καμάρωναν για τις στητές τους πλάτες και την εντυπωσιακή τους κορμοστασιά. Όσο, βέβαια, εντυπωσιακό trend κι αν υπήρξε ο κορσές, όσο ελκυστικές κι αν έκανε τις γυναίκες να δείχνουν, άλλο τόσο επικίνδυνος ήταν, καθώς συμπίεζε τόσο πολύ τα εσωτερικά τους όργανα και παραμόρφωνε τα πλευρά τους που προκαλούσε στις γυναίκες συχνά δυσκολία στην αναπνοή και λιποθυμία.

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο κορσές αντικαταστάθηκε από το σουτιέν και επανήλθε ξανά, αλλά σε περισσότερο ελαστικές κι ανάλαφρες εκδοχές.

 

[doptg id=”153″]