Το λευκό έχει πάψει εδώ και δεκαετίες να είναι μονόδρομος για τις υποψήφιες νύφες και το φόρεμά τους. Όλες οι αποχρώσεις, από τις πιο παστέλ μέχρι τις πιο έντονες επιτρέπονται, αρκεί η υποψήφια να μπορεί να τις υποστηρίξει!

«ΝAI», απαντάει χωρίς ενδοιασμούς η Μαρία στο περιοδικό nifi.gr, που ετοιμάζεται να παντρευτεί το καλοκαίρι! Και μας εξηγεί το γιατί.

“Στα μάτια μου, το αρχέτυπο της νύφης ήταν πάντα το άσπρο φόρεμα και το πέπλο και η σκέψη να φορέσω κάτι διαφορετικό δε μου πέρασε καν από το μυαλό. Δε θα μπορούσα να νιώσω νύφη αν δε φορούσα άσπρο νυφικό (ή στην περίπτωσή μου, ιβουάρ), καθώς είναι και το μόνο παραδοσιακό στοιχείο στην, κατά τα άλλα, μη παραδοσιακή μέρα για μας.  Αν ήμουν μεγαλύτερη σε ηλικία ή αν δεν ήταν αυτός ο πρώτος μου γάμος, τότε μάλλον θα επέλεγα ένα πιο χρωματιστό φόρεμα. Αμφιβάλλω αν θα ένιωθα άνετα σε ένα άσπρο. Ανέκαθεν ταύτιζα τα χρωματιστά φορέματα γάμου με τις δεύτερες απόπειρες ή με τις πιο δυναμικές προσωπικότητες!

Ανυπομονώ να έρθει η μέρα εκείνη που θα ντυθώ νύφη και καθώς μ’ αρέσει το vintage, αποφάσισα να «κλέψω» το στιλ μιας άλλης εποχής.

Ζήτησα από ένα ατελιέ να το φτιάξει, σκεπτόμενη ότι ενδεχομένως να δημιουργηθεί ένα οικογενειακό κειμήλιο που θα μπορούσα να περάσω στα παιδιά και τα εγγόνια μου.
Τελικά, βρήκα το στιλ που έψαχνα πολύ πιο εύκολα από ό,τι περίμενα! Επέλεξα ένα σχέδιο της δεκαετίας του ’30 που αναδεικνύει τη σιλουέτα μου. Έτσι θα μπορώ να κοιτάζω μετά από χρόνια τις γαμήλιες φωτογραφίες και θα βλέπω πόσο όμορφη ήμουν! Αντί για καθαρό λευκό διάλεξα το ιβουάρ που ταιριάζει με το ζεστό τόνο του δέρματός μου και για να ολοκληρωθεί η τύπου vintage αμφίεσή μου, επέλεξα ένα όμορφο μακρύ πέπλο”.

.
«ΟΧΙ», απαντάει η Ματίνα που επίσης παντρεύεται το ερχόμενο καλοκαίρι και μας εξηγεί το γιατί.

Πάντοτε ονειρευόμουν ένα γάμο παραδοσιακό. Θέλω, όμως, κι ένα γάμο που θα μας αντιπροσωπεύει σαν ζευγάρι. Ο γάμος στην εκκλησία είναι για μένα πολύ σημαντικός, αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο για το λευκό νυφικό. Ειλικρινά, ποτέ δε σκέφτηκα να κοιτάξω για λευκό ή ιβουάρ φόρεμα. Θεωρώ ότι αυτά τα χρώματα δε μου ταιριάζουν καθόλου, μοιάζω ξεθωριασμένη! Προτιμώ τα έντονα χρώματα γιατί πιστεύω ότι ταιριάζουν περισσότερο στην προσωπικότητά μου. Για μένα, το έθιμο του λευκού νυφικού είναι ξεπερασμένο. Είμαστε όλες γυναίκες ανεξάρτητες που δεν πιστεύουν ότι πρέπει να συντονίζονται με στερεότυπα και κοινωνικές επιταγές. Εκπλήσσομαι πραγματικά, όταν ακούω: «Δε θα είναι το ίδιο χωρίς λευκό νυφικό». Όταν παντρεύεσαι οφείλεις να είσαι ο εαυτός σου, να αναδεικνύεις το δικό σου μοναδικό στιλ και όχι να φοράς ένα συγκεκριμένο χρώμα επειδή η παράδοση το λέει. Το λευκό νυφικό έγινε μόδα όταν παντρεύτηκε η βασίλισσα Βικτόρια. Η μόδα όμως αλλάζει κι εμείς την ακολουθούμε. Δεν καταλαβαίνω γιατί μένουμε προσκολλημένοι σ’ αυτό.

Το φόρεμα του γάμου μου θα έχει χρώμα μπορντό και ξέρω ότι σίγουρα θα νιώσω νύφη μέσα σε αυτό που επέλεξα καθώς θα είμαι πιο πολύ ο εαυτός μου.
Μέσα σε ένα ολόλευκο ή ιβουάρ νυφικό θα καταπιεζόμουν χωρίς άλλο. Αμέσως μόλις φόρεσα αυτό, κατάλαβα ότι ήταν αυτό. Το χρώμα είναι φανταστικό, με κάνει να νιώθω «Κυρία» και εκατό τοις εκατό νύφη, ενώ θα το ταιριάξω με όμορφα αξεσουάρ στην ίδια απόχρωση”.