Το όνομά της είναι συνώνυμο της κομψότητας και του στιλ. Τα σχέδιά της έμειναν ανεξίτηλα και κλασικά πάνω από τέσσερις δεκαετίες μετά το θάνατό της, ενώ οι ιδέες της ήταν καινοτόμες και πολύ μπροστά από την εποχή τους.

Ποια είναι όμως στην πραγματικότητα η συμβολή της Coco Chanel, εκείνης της ψηλόλιγνης παρουσίας που αναστάτωσε τον κόσμο της μόδας και έβαλε τη σφραγίδα της στη λέξη κομψότητα, στη γυναικεία ύπαρξη;

Γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου του 1883 όμως οι ημερομηνίες και οι εποχές δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη σκέψη και το έργο της. Ανήσυχο πνεύμα και σιλουέτα που δε θύμιζε σε τίποτα τα γυναικείο πρότυπα της εποχής, η Chanel ήταν πρωτοπόρος και ανατρεπτική. Αγάπησε τη μόδα και τις γυναίκες, ενώ εκείνες φαίνεται πως την αγάπησαν πολύ περισσότερο.

Ήταν η πρώτη που τα χρόνια της Belle Époque φόρεσε παντελόνι και απαρνήθηκε τα φανταχτερά φτερά, τις γούνες, τους στενούς κορσέδες και τα τεράστια φορέματα.

Το παντελόνι ήταν μία απαγορευμένη λέξη για το γυναικείο λεξιλόγιο, ενώ για τη Chanel ήταν μία συνειδητή επιλογή. Ήταν μία επαναστάτρια που «κήρυξε πόλεμο» με τη βελόνα της ενάντια σε όσους ήθελαν τις γυναίκες μέσα σε balloon άβολα φορέματα που δεν τους επέτρεπαν να κινηθούν.

Ο Christian Dior είχε δηλώσει για τη Chanel: «Με ένα μαύρο πουλόβερ και δέκα σειρές μαργαριτάρια ξεσήκωσε την μόδα».

Ανέτρεψε το New Look του Dior και απέρριψε τα πολλά ρούχα, τα υπερμεγέθη εσώρουχα, τα φανελένια μεσοφόρια και τα επικαλύμματα του κορσέ.

Το 1908 ξεκινά μία νέα εποχή στη μόδα με τη Chanel να αντικαθιστά τους στενούς κορσέδες με την άνεση ενός καθημερινού ταγιέρ ή ενός φορέματος με ενσωματωμένα κοσμήματα. Ήθελε η γυναικεία φιγούρα να φαίνεται φυσική, όπως και η ίδια.

Τα βασικά κομμάτια της σημερινής γκαρνταρόμπας μας, αποτέλεσαν καινοτομίες της Chanel. Τα ρούχα της αγοράς δεν την κάλυπταν για αυτό και σχεδίασε ό,τι ήθελε η ίδια να φορέσει.

Το διάσημο little black dress ήταν ένα ένδυμα για όλες τις γυναίκες, προερχόμενες από όλες τις κοινωνικές τάξεις. H Vogue το χαρακτήρισε ως ένα είδος «στολής» για όλες.

«Στη μόδα ξέρεις ότι έχεις επιτύχει, όταν υπάρχει κάποιο στοιχείο αναστάτωσης» έλεγε και πιθανότατα είχε απόλυτο δίκιο.

Η εμμονή στο λευκό δέρμα καταρρίφθηκε όταν τυχαία η Chanel απέκτησε μαυρισμένο δέρμα κατά τις διακοπές της στη γαλλική Ριβιέρα τη δεκαετία του ’20. Από τότε και στο εξής το ηλιοκαμμένο δέρμα θεωρείται σέξι και υγιές χάρη σε αυτή.

Η τάση του ανδρόγυνου στιλ έχει τις απαρχές της στη φιλοσοφία της Chanel, η οποία καθιέρωσε το unisex style, τα γυναικεία «boxy» ταγιέρ και το κοντά μαλλιά.

«Για να είσαι αναντικατάστατος πρέπει να είσαι διαφορετικός» είχε πει και το κατέκτησε για όλες τις γυναίκες, μέσω της ενασχόλησής της με τη μόδα.

Το έργο της χαρακτηρίζεται σημαντικό όχι μόνο για όσα κατάφερε αλλά και εξαιτίας του μέσου μέσω του οποίου τα πέτυχε. Η μόδα ήταν για κάποιους ευτελής και η Chanel δίδαξε πως μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο κοινωνικών αλλαγών.