Θα πρέπει και οι γυναίκες να κάνουν βάρη;

Θα πρέπει και οι γυναίκες να κάνουν βάρη;

Με το που μπείτε σε ένα γυμναστήριο, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε τους άντρες να σηκώνουν βάρη, ενώ τις γυναίκες να κάνουν διάδρομο ή άλλο αερόβιο. Υπάρχουν πολλοί μύθοι που αποτρέπουν τις γυναίκες από την άρση βαρών. Οι συχνότεροι είναι πως δεν θέλουν να πάρουν όγκο ή ότι οι αερόβιες ασκήσεις καίνε περισσότερες θερμίδες. Όλα αυτά όμως είναι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Γιατί να κάνεις βάρη;

Αν και οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους άνδρες εκ φύσεως λόγω κιλών, αυτό δεν πρέπει να τις αποτρέπει από την άρση βαρών. Η ανάπτυξη άπαχης μυϊκής μάζας, τα ισχυρότερα οστά και η γράμμωση είναι κάποια από τα οφέλη της προπόνησης ισχύος. Συγκριμένα, η  προπόνηση ισχύος βοηθά στη δημιουργία άπαχου μυ, ο οποίος κάνει το σώμα σας μεταβολικά πιο ενεργό. Όσο πιο άπαχος είναι ο μυς, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε κάθε μέρα.

Δεν θα πάρεις όγκο

Εκ φύσεως, οι άντρες και οι γυναίκες διαφέρουν αρκετά. Οι γυναίκες έχουν γενικά μικρότερο σωματότυπο, περισσότερο σωματικό λίπος και λιγότερη μυϊκή μάζα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνδρες έχουν τουλάχιστον 10-20 φορές περισσότερη τεστοστερόνη στο σύστημά τους, από ό,τι οι γυναίκες, σε κατάσταση ηρεμίας. Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που συμβάλλει στην ανάπτυξη των μυών και προάγει την απώλεια λίπους. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δύσκολα παίρνουν όγκο.

Προπονήσου σε όλο το σώμα και όχι σε μερικά σημεία

Στις περισσότερες γυναίκες, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές του σώματος που αποθηκεύεται η περίσσεια λίπους. Από τους τρικέφαλους μέχρι τους γοφούς, το εσωτερικό των μηρών και οι γλουτοί είναι συνήθως τα σημεία που στοχεύουν οι περισσότερες γυναίκες στις προπονήσεις τους. Κι όμως, αυτό είναι χάσιμο χρόνου. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η απώλεια λίπους σε μία περιοχή σχετίζεται με την στοχευμένη άσκηση μόνο σε αυτήν την περιοχή. Μπορεί να προσδώσει ισχύ, αλλά το λίπος θα παραμείνει. Λόγω της γενετικής, δεν μπορούμε να ελέγξουμε πού θα αποθηκεύει το σώμα μας το λίπος. Σταματήστε, λοιπόν, να προσπαθείτε να επικεντρώνεστε σε ένα σημείο και προπονηθείτε σε όλα τα σημεία του σώματος.

Τα βάρη σας ωφελούν εξίσου

Η αερόβια άσκηση είναι καλή για την καρδιά σας και για το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και τα βάρη μπορούν να ωφελήσουν. Έχει αποδειχθεί πως βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και βελτιώνοντας την καρδιακή υγεία. Επίσης, εκτός από την παχυσαρκία, βοηθούν και σε άλλες ασθένειες. Βελτιώνουν τον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη, ενώ στατιστικά, οι αθλούμενοι της άρσης βαρών παρουσιάζουν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

 

Scroll To Top