Αυτή είναι η άσκηση που γυμνάζει καλύτερα σώμα και μυαλό!

Αυτή είναι η άσκηση που γυμνάζει καλύτερα σώμα και μυαλό!

Είναι γνωστό πως η γυμναστική προσφέρει πολλά οφέλη όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στη νοητική λειτουργία του οργανισμού. Ποιο όμως είδος άσκησης προσφέρει τα περισσότερα οφέλη στο μυαλό;

Οι επιστήμονες που έκαναν μια νέα έρευνα, θέλησαν να διαπιστώσουν αν κάποια μορφή άσκησης συμβάλλει σε μεγαλύτερη νευρογένεση στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Jyvskyla της Φινλανδίας προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα υποβάλλοντας διαφορετικές ομάδες πειραματόζωων επί επτά εβδομάδες στο αντίστοιχο της προπόνησης κάνοντας τρέξιμο, σηκώνοντας βάρη ή κάνοντας διαλειμματική προπόνηση.Εκτιμώντας τα επίπεδα νευρογένεσης στον εγκέφαλο των πειραματόζωων ανάλογα με το είδος της άσκησης που έκαναν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πιο υψηλά επίπεδα νευρογένεσης είχαν τα ποντίκια που έκαναν τρέξιμο. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη η απόσταση που είχε διανυθεί τρέχοντας τόσο περισσότεροι οι νέοι νευρώνες στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.

Στην περίπτωση της διαλειμματικής προπόνησης η νευρογένεση ήταν σχετικά μικρή, ενώ ήταν ελάχιστη έως μηδενική στην περίπτωση των ασκήσεων με αντιστάσεις.

Φαίνεται λοιπόν ότι η αεροβική άσκηση φαίνεται πιο επωφελής για την υγεία του εγκεφάλου και μένει να αποδειχθεί το εν λόγω εύρημα και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!
Scroll To Top