Το φούσκωμα, τα αέρια και η πρησμένη κοιλιά είναι άβολα συμπτώματα που όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς.
Πρόκειται για συνηθισμένη διαταραχή του γαστρεντερικού, η οποία συχνά επηρεάζει έντονα τόσο τη ψυχολογία όσο και την κοινωνική ζωή.
Ουσιαστικά, τα αέρια δημιουργούνται στο έντερο κατά την πέψη και προκαλούν το γνωστό «φούσκωμα». Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει έντονους κοιλιακούς πόνους και διαταραχές στον ύπνο, εφόσον παρατηρείται και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Φρέσκα κρεμμυδάκια: Τα λαχανικά με έντονη γεύση, όπως τα φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος), το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα πράσα είναι πλούσια σε φρουκτάνες, δύσπεπτα σάκχαρα που συγκρατούν νερό και παράλληλα ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου παράγοντας αέρια. Οι άνθρωποι δεν έχουν ένζυμα που διασπούν τις φρουκτάνες και κανείς δεν μπορεί να τις αφομοιώσει πλήρως. Το αποτέλεσμα είναι αέρια και φούσκωμα.
Αγκινάρες: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτάνες, ίνες που δεν διασπώνται στο πεπτικό και βρίσκονται σε τρόφιμα που προκαλούν αέρια και φούσκωμα.
Μάνγκο: Περιέχει περισσότερη φρουκτόζη από ότι γλυκόζη, μια ανισορροπία που κάνει πιο δύσκολη την απορρόφηση της φρουκτόζης από το σώμα. Όταν συμβεί αυτό, προκαλείται φούσκωμα και άλλα στομαχικά προβλήματα.
Φασολάκια: Περιέχουν γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS), μια αλυσίδα σακχάρων που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας φούσκωμα. Περιέχουν επίσης φρουκτάνες και πολυόλες.
Μήλα: Όσοι υποφέρουν από δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης πρέπει να τα αποφεύγουν, καθώς τέτοιες τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, διάρροια και άλλα προβλήματα του πεπτικού.
Κρεμμύδια: Περιέχουν φρουκτόζη που προκαλεί αέρια, αλλά και βραχείας αλύσου υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες), οι οποίοι ευθύνονται για την εκδήλωση των ενοχλήσεων σε πολλούς ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Σκόρδο: Είναι και αυτό πλούσιο σε βραχείας αλύσου υδατάνθρακες, ενώ άλλα συστατικά που περιέχει συνδέονται με αλλεργία ή δυσανεξία στην κατανάλωσή του.
Πηγή: Reader’s digest