Απολαμβάνουμε ένα πλούσιο πρωινό και μέσα σε λίγη ώρα νιώθουμε ξανά πως θέλουμε να τσιμπήσουμε κάτι… Σε μισή ωρίτσα υποκύπτουμε σε 2-3 γεμιστά μπισκότα σοκολάτας, λίγο αργότερα τρώμε μία μπανάνα και σε μικρό χρονικό διάστημα γευόμαστε γιαούρτι με πλήρη λιπαρά και 2-3 κουταλάκια μέλι! Τι φταίει και δεν σταματάμε να πεινάμε όλη την ημέρα; Οι πιο πιθανές αιτίες, είναι εδώ!
 
Αφόρητη πλήξη

Όταν αισθανόμαστε πως δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως θα μας καταβάλλει το αίσθημα της πείνας. Αποτέλεσμα; Οι αδιάκοπες περιηγήσεις από τον καναπέ μας στην κουζίνα!

Η κίνηση είναι το σημείο / κλειδί, για να μειώσουμε την αίσθηση της πείνας. Επιλέγοντας ένα πρόγραμμα που μας ταιριάζει στο κοντινό μας γυμναστήριο, ένα ομαδικό άθλημα που θα αναπτύξει και τον κοινωνικό μας κύκλο ή απλά, μια μακρινή βόλτα στη γειτονιά μας πρωί – απόγευμα θα μας βγάλει από τον κύκλο της ανίας και θα μας απαλλάξει από τα περιττά κιλά.

 
Κατάθλιψη

Φαινόμενο της εποχής μας που απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Πολύ συχνά η μοναχικότητα και η καταθλιπτική μας διάθεση, ενεργοποιεί νευρώνες του εγκεφάλου που μας κάνουν να αισθανόμαστε πεινασμένες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε διόλου. Το φαγητό χρησιμοποιείται για να υποκαταστήσουμε την ανθρώπινη επαφή.

Το πρώτο βήμα είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Να συνδεθούμε και πάλι με τις φυσικές αισθήσεις μας και τα συναισθήματά μας είναι ο τρόπος για να κάνουμε για να βγούμε από αυτόν το φαύλο κύκλο. Θα πρέπει να εντοπίσουμε τα συναισθηματικά ζητήματα που μας οδηγούν στο αίσθημα της πείνας.

Αν η κατάθλιψη είναι χρόνια, ακολουθώντας το είδος ψυχοθεραπείας που μας ταιριάζει θα μας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε τα συναισθηματικά τραύματα από την παιδική μας ηλικία ως σήμερα, πλημμυρίζοντας με αισιοδοξία κάθε μας κύτταρο!

 
 
Ψυχολογική πίεση και άγχος

Το άγχος προκαλεί διάφορα συμπτώματα στο σώμα μας, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πόσο μας επηρεάζει. Επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν πως το χρόνιο άγχος αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία και προτρέπει το σώμα μας να ανεφοδιαστεί με «καύσιμα»! Δεν είναι λοιπόν, καθόλου τυχαίο που όταν είμαστε αγχωμένες καταναλώνουμε τόνους σοκολάτας ή ένα κιλό πανσέτες με την πιο λιπαρή σάλτσα! Για να μην μιλήσουμε για το παγωτό που έχει αποδειχτεί ότι είναι το νο1 αντικαταθλιπτικό τρόφιμο!

Οργανώνουμε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά αντί για επιβαρυντικά σνακ και γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένες, όσον αφορά το άγχος. Μερικές βαθιές αναπνοές, θετικές σκέψεις και ένα πλατύ χαμόγελο δρουν καταλυτικά.
Παραλείποντας το πρωινό γεύμα

Το να μην παίρνουμε πρωινό διότι δεν έχουμε χρόνο ή για να αδυνατίσουμε, όχι μόνο δεν μας κάνει να χάσουμε βάρος αλλά αντίθετα, οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, οπότε και δεν πρέπει να το παραλείπουμε με τίποτα! Ακόμα και εάν δεν προλαβαίνουμε, μπορούμε να ρίξουμε μέσα στην τσάντα μας δύο φέτες ψωμί ή φρυγανιές και λίγο τυρί με γαλοπούλα ή ένα αβγό και ένα φρούτο που θα απολαύσουμε καθ’ οδόν για την εργασία μας. Οι πρωτεΐνες είναι αυτές που μας προκαλούν αίσθημα κορεσμού και ρυθμίζουν τα σάκχαρά στο αίμα.

 
Η έλλειψη πρωτεϊνών

Το πιο βασικό συστατικό για υγιές δέρμα, μαλλιά και ισορροπία στις λειτουργίες του σώματος είναι η πρωτεΐνη. Το να την απομακρύνουμε από τη διατροφή μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση υδατανθράκων και συνεπώς, σε αύξηση του αισθήματος της πείνας.

Συμπεριλαμβάνουμε πρωτεΐνες σε κάθε μας γεύμα και σνακ, διότι ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας και κατευνάζουν την πείνα. Υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης σε συνδυασμό με φυτικούς υδατάνθρακες και καλά λιπαρά βελτιώνουν τον μυϊκό τόνο, τα επίπεδα ενέργειας και μας κάνουν να αισθανόμαστε ξεκούραστες και ανάλαφρες!

 
Υπερκατανάλωση ζάχαρης και junk food

Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες προκαλούν ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προσδίδουν στιγμιαία ενέργεια και στη συνέχεια, αίσθημα στέρησης που προτρέπει να θέλουμε να φάμε αμέσως μετά, ξανά και ξανά!

Το μυστικό είναι να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί σε αργές καύσεις, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε τα απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό μας και απόλυτα χορτασμένες,τελικά.

 
Η μείωση των γευμάτων

Όταν παραλείπουμε γεύματα ή καταναλώνουμε πολύ λίγο φαγητό, τότε μοιραία οδηγούμαστε σε μόνιμο αίσθημα πείνας. Η περικοπή θερμίδων μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τις ορμόνες κορεσμού, ενώ αυξάνει την ορμόνη της πείνας και μας κάνει να αισθανόμαστε θυμό και άγχος.

Δοκιμάζουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, αντί να αντικαθιστούμε γεύματα και σνακ με ανθρακούχο νερό και διαιτητική σόδα. Μια πολύ καλή πρόταση για σνακ είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια, μια φέτα τυρί με χαμηλά λιπαρά και οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί.

 
Αδιαφορία στα μηνύματα του σώματος

Όσο είμαστε νέες μαθαίνουμε να τρώμε όταν πεινάμε και σταματάμε, μόλις νιώσουμε πλήρεις. Όσο μεγαλώνουμε όμως, χάνουμε την επαφή με το σώμα μας, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε τροφές, ακόμα και όταν δεν αισθανόμαστε διόλου πεινασμένες! Πόσες φορές δεν μασουλάμε μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή μας, χωρίς να καταγράφουμε συνειδητά τι έχουμε καταναλώσει;

Το να συντονιστούμε με τα σήματα πείνας που δίνει το σώμα μας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ώστε να μην τρέχουμε χωρίς λόγο στο ψυγείο. Συνειδητοποιώντας τη στιγμή που πεινάμε, δίνουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα συστατικά απομακρύνοντας το συνεχές αίσθημα πείνας που μας κατακλύζει. Απαιτείται να συνειδητοποιήσουμε πότε πεινάμε με ηρεμία και όχι να τρώμε μηχανικά.

 
Το αίσθημα της δίψας

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι να μπερδεύουμε το αίσθημα της πείνας με της δίψας. Αντί λοιπόν, να πιούμε νερό καταναλώνουμε ασυλλόγιστα τροφές. Η μειωμένη κατανάλωση νερού όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και αίσθημα χρόνιας κόπωσης. Μια συνηθισμένη παγίδα πάλι, είναι να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα φλιτζάνι καφέ και μόνο, στοιχείο που παρατείνει ακόμα περισσότερο την αφυδάτωση που προκαλείται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για να είμαστε βέβαιες πως πεινάμε, πριν καταναλώσουμε οποιαδήποτε τροφή είναι καλό να ξεκινήσουμε με ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Εάν με αυτόν τον τρόπο δεν ικανοποιήσουμε την πείνα μας, τότε μπορούμε να απολαύσουμε ένα μικρό, υγιεινό σνακ. Και αντί για καφέ, μόλις ξυπνήσουμε το πρωί, μπορούμε να γεμίσουμε ένα μπουκάλι νερό με μερικές φέτες λεμονιού που θα πιούμε και αργότερα. Μια κίνηση που προσδίδει ισορροπία στα επίπεδα της όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 
Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί υπερπαραγωγή της ορμόνης της όρεξης, καθώς το σώμα είναι κουρασμένο και αναζητά συνεχώς, ενέργεια μέσω της τροφής. Παράλληλα, οι μειωμένες ώρες ύπνου ρίχνουν τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που υποδηλώνει το αίσθημα κορεσμού. Καταστροφικός συνδυασμός, δεν νομίζετε;

Οργανώνουμε την καθημερινότητά μας έτσι ώστε, να πέφτουμε νωρίς για ύπνο τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Διασφαλίζοντας πως κοιμόμαστε επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ, εξασφαλίζουμε την ισορροπία στις ευαίσθητες ορμόνες της όρεξης και του κορεσμού και παραμένουμε αδιάφορες στην άσκοπη πρόσληψη θερμίδων!

 
Ορμονικές διαταραχές και ανόργανα άλατα

Το αυξημένο αίσθημα πείνας μπορεί να έχει άμεση σχέση με ορμονικές διαταραχές. Απόδειξη, η αυξημένη μας όρεξη λίγο πριν την έμμηνο ρήση. Η έλλειψη μαγνησίου, όμως, συμβάλλει επίσης, στην πείνα. Ενώ το μαγνήσιο είναι υπεύθυνο για περισσότερες από οκτακόσιες ενζυματικές ενέργειες στο σώμα μας, η κατανάλωση ζάχαρης εξαντλεί τα επίπεδα στον οργανισμό μας, προκαλώντας ανισορροπίες και αυξάνοντας την όρεξή μας!

Κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος για να διαπιστώσουμε την κατάσταση της υγείας μας. Για τις ορμονικές διαταραχές στη συνέχεια, μπορούμε να απευθυνθούμε σε έναν ολιστικό ιατρό ώστε να ισορροπήσουμε. Για το μαγνήσιο, επιλέγουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα μας υποδείξει ο γιατρός μας. Μια καλή πρόταση είναι η σκόνη κιτρικού μαγνησίου που προστίθεται σε ζεστό ή κρύο νερό και απορροφάται εύκολα από το σώμα μας.

 
Λαμβάνουμε τα μέτρα μας!

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί αισθανόμαστε συνεχώς, πεινασμένες! Κρατώντας από σήμερα κιόλας, ένα ημερολόγιο με τις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε να σημειώσουμε εάν τρώμε επειδή πεινάμε, εάν δεν τρώμε αρκετά κ.λπ., ώστε να συνειδητοποιήσουμε τις ανάγκες του σώματός μας.

Επίσης, μπορούμε να ελέγξουμε την πείνα μας. Τη στιγμή που νιώθουμε πως πεθαίνουμε της πείνας, στρέφουμε το μυαλό μας σε κάτι άλλο. Μια κίνηση που δουλεύει πραγματικά και μας βοηθά να αποφεύγουμε μερικές επιπλέον θερμίδες!

 
 
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!