Γιατί δεν μπορείτε να χάσετε 10 κιλά σε ένα μήνα - Ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας σας εξηγεί

Γιατί δεν μπορείτε να χάσετε 10 κιλά σε ένα μήνα - Ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας σας εξηγεί

Είτε το έχετε διαβάσει κάπου, είτε σας το έχει πει κάποτε κάποιος «σύμβουλος διατροφής» (γιατί θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το έλεγε αυτό ένας κανονικός διαιτολόγος), οι «μαγικές δίαιτες» που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να χάσετε πολλά κιλά σε πολύ λίγο χρόνο είναι πολύ απλά ψέματα. Δεν είναι θέμα μεθόδου, μυστικών και υπερτροφών, οι αριθμοί απλά δεν βγαίνουν.

Γιατί δεν μπορείτε να χάσετε 10 κιλά σε ένα μήνα (Ή σε μια βδομάδα, ή σε μια μέρα);

Είναι πολύ απλό. Για να χάσετε κιλά πρέπει να έχετε έλλειψη ενέργειας, έτσι ώστε το σώμα σας να αναγκαστεί να κάψει το αποθηκευμένο λίπος.

Παρότι διαφέρει λίγο από άνθρωπο σε άνθρωπο, κατά μέσο όρο, πρέπει να έχετε έλλειμμα περίπου 7.800 θερμίδες για να χάσετε 1 κιλό. Άρα, για να χάσετε 10 κιλά, θα χρειαζόσασταν έλλειμμα 78.000 θερμίδες!

Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 2000 θερμίδες την ημέρα και οι γυναίκες συνήθως χρειάζονται λιγότερο. Άρα ακόμα και αν μένατε νηστικές για 10 μέρες, θα φτάνατε στην καλύτερη περίπτωση τις 20.000 θερμίδες έλλειμμα, το οποίο δεν είναι καθόλου κοντά στο 78.000.

Δεδομένου ότι δεν πρέπει να μείνετε ποτέ εντελώς νηστικές, αυτός ο αριθμός θα κατέβει ακόμα περισσότερα. Το σημαντικό εδώ είναι να καταλάβουμε ότι χρειάζεται χρόνο το χάσιμο βάρους για να γίνει σωστά.

Γιατί τότε κάποιες δίαιτες καταφέρνουν να σε κάνουν να χάσεις πολλά κιλά γρήγορα;

Ακόμα και αν κάποια δίαιτα καταφέρει να σας κάνει να χάσετε κιλά πιο γρήγορα απ΄ ό,τι οι υπόλοιπες (όχι τα 10 του τίτλου, αλλά ίσως 5), σημασία δεν έχει το πόσα κιλά χάνετε αλλά το τι κιλά χάνετε.

Οι γρήγορες και εξουθενωτικές δίαιτες μαζί με το λίπος σας κάνουν να χάνετε και μύες, οι οποίοι ζυγίζουν παραπάνω από το λίπος και συχνά δίνουν την ψευδαίσθηση ότι έχετε χάσει πολύ βάρος. Στην πραγματικότητα έχετε χάσει κιλά, αλλά τα λάθος κιλά!

Οι μύες είναι δύσκολο να ανακτηθούν, αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι η μείωση της μυϊκής μάζας φέρνει μείωση του μεταβολισμού. Άρα ό,τι κιλά χάσατε είναι πολύ πιθανό να τα ξαναπάρετε σε λίπος και ταυτόχρονα ο μεταβολισμός σας θα μειωθεί μόνιμα μετά από κάθε δίαιτα εξπρές.

Επίσης, πολύ συχνά, οι δίαιτες εξπρές φέρνουν και εικονική μείωση βάρους. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιες από αυτές τις δίαιτες σας κάνουν να χάσετε υγρά από το σώμα σας. Τα υγρά του σώματός μας μπορούν να αλλάξουν δραματικά το βάρος σας, από 100 γραμμάρια έως και ολόκληρο κιλό σε πιο ακραίες περιπτώσεις.

Τι πρέπει να κάνω για να χάσω κιλά;

Το μυστικό είναι ότι δεν υπάρχουν μυστικά. Είναι καλύτερο να χάσετε τα κιλά σας με μια σωστή δίαιτα, με σταθερό ρυθμό και με μια ισορροπημένη διατροφή από το να κάνετε διάφορες γρήγορες δίαιτες που υπόσχονται θαύματα.

Γιατί;
•    Το βάρος που θα χάσετε θα είναι λίπος και όχι μύες και υγρά.
•    Δεν θα ξαναπάρετε αμέσως πίσω τα κιλά σας και είναι πολύ πιθανό να μην τα ξαναπάρετε ποτέ αν συνεχίσετε να τρώτε σωστά.
•    Δεν θα κάνετε κακό στην υγεία σας. Οι εξπρές δίαιτες προκαλούν ελλείψεις στον οργανισμό αν ακολουθηθούν για πάνω από λίγες μέρες.
•    Είναι πιο οικονομικό. Δεν χρειάζεται να πληρώνετε ακριβά φαγητά, αμέτρητους επαγγελματίες και “μαγικά” σκευάσματα για να χάσετε κιλά. Χρειάζεται μόνο μια σωστή δίαιτα και ένας διαιτολόγος που θα σας μάθει πώς να μην τα ξαναπάρετε.

 

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG
Instagram: @konstantinos.chardavellas

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top