Τροφές όπως η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, αλλά και το ρύζι και οι πατάτες και τα όσπρια και τα δημητριακά, θεωρούνταν «απαγορευμένες» τροφές για κάποιον που κάνει δίαιτα.
Δεν θα πιστεύαμε ποτέ πως αυτή η διατροφική αλλαγή θα άλλαζε δραστικά την εργασιακή ζωή και παραγωγικότητά μας. Μπορεί να νιώσουμε ότι χάνουμε το κίνητρό μας και δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε. Και αυτό συμβαίνει, επειδή ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ενέργεια για να συγκεντρωθεί και τυπικά εξαρτάται από μια σταθερή πρόσληψη υδατανθράκων για να παραμείνει σε εγρήγορση.
Ένα θετικό αποτέλεσμα της έλλειψης υδατανθράκων είναι η απότομη μείωση του πρηξίματος. Νιώθουμε κορεσμό, χωρίς κοιλιακό φούσκωμα. Επίσης η μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων, μπορεί να έχει διουρητικές επιδράσεις, που σημαίνει ότι μειώνεται έτσι η κατακράτηση υγρών. Όμως, το υπερβολικό διουρητικό αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.
Ο στομαχόπονος προκαλείται από τη δυσπεψία, η οποία μπορεί να μας ταλαιπωρεί ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και αυτό επειδή η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και η παντελής απουσία υδατανθράκων προκαλεί δυσπεψία και πιθανότατα παλινδρόμηση οξέων και καούρες.
Αυτή η επίδραση είναι εξαιρετικά έντονη τις πρώτες μέρες αποκλεισμού των υδατανθράκων και συνδέεται με την αίσθηση κόπωσης και την έλλειψη συγκέντρωσης. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη υδατανθράκων και στα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης – ενός νευροδιαβιβαστή που ενισχύει τα συναισθήματα της χαράς και της ικανοποίησης.
Είναι πράγματι αλήθεια πως οι δίαιτες που αποκλείουν ή διαθέτουν ελάχιστους υδατάνθρακες οδηγούν σε αισθητή μείωση του βάρους. Μέρος αυτής της απώλειας οφείλεται στο νερό που χάνουμε, όπως προαναφέραμε, και το υπόλοιπο συνδέεται με την κατανάλωση τροφών με λιγότερες θερμίδες. Αν όμως επανεντάξουμε τους υδατάνθρακες στην καθημερινότητά μας, το πιθανότερο είναι πως θα αποκτήσουμε και πάλι το βάρος που χάσαμε. Κάποιες έρευνες ισχυρίζονται μάλιστα πως ίσως πάρουμε και περισσότερο.