Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γυμναστική σε power plate

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γυμναστική σε power plate

Σίγουρα έχετε ακούσει πάρα πολλές κριτικές κι απόψεις για τις πλατφόρμες δόνησης ή αλλιώς τα λεγόμενα power plate. Επίσης, το πιο πιθανόν είναι όλες αυτές να ήταν διθυραμβικές.
Ας δούμε όμως αναλυτικά πώς έχουν τα πράγματα.

Προπόνηση δόνησης είναι μια νέα εξελιγμένη μέθοδος η οποία προκαλεί νευρομυϊκή μηχανική διέγερση στον χρήστη με ταλαντώσεις που έχουν συχνότητα από 10 έως 60 Hertz. Η ενδυνάμωση οφείλεται στην ενεργοποίηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.Οι δονήσεις (εξαιρετικά έντονο ερέθισμα) που δέχεται ο χρήστης, έχουν ως αποτέλεσμα μια μυοτατική ή συστολική αντίδραση (stretch reflex). Η αντίδραση αυτή λέγεται «Τονική Δονητική Αντίδραση»(Tonic Vibration Reflex ή TV). Αυτό είναι ουσιαστικά μια επαναλαμβανόμενη μυοτατική ή συστολική αντίδραση των μυών.

Αυτό σημαίνει ότι οι μύες πρέπει να δουλέψουν σκληρά, ενώ ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να προσπαθήσει να ισορροπήσει πάνω στην πλατφόρμα που προκαλεί τους κραδασμούς.

Κάτι ανάλογο, όπως συμβαίνει και με την αντανάκλαση του γονάτου μετά από χτύπημα που δέχεται (knee jerk reflex). Αυτός είναι και ο μηχανισμός που προκαλεί την αύξηση της ισχύος/δύναμης στον χρήστη.

Scroll To Top