Πώς να επιλέξουμε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για την προπόνησή μας

Πώς να επιλέξουμε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για την προπόνησή μας

Την τελευταία φορά που αγοράσαμε αθλητικά παπούτσια, μας ταίριαζαν σαν …γάντι, ή μήπως ζούσαμε το παραμύθι του παπουτσωμένου γάτου;

Τα αθλητικά παπούτσια αποτελούν τον σημαντικότερο εξοπλισμό, ο οποίος θα υποστηρίξει τα πόδια μας και θα τα κρατήσει μακρυα από τραυματισμούς, αλλά και παθήσεις, όπως η οσφυαλγία και η τενοντίτιδα.

Tips:

  • Δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών για ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή τρέξιμο!
  • Δένουμε σφιχτά τα κορδόνια, ώστε να εφαρμόζει σωστά το παπούτσι με το πόδι, να το συγκρατεί κατά την κίνηση και να μην «κολυμπάει» μέσα σε αυτό.
  • Παπούτσια για ποδόσφαιρο

Ένας αγώνας ποδοσφαίρου, έστω και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, είναι ικανός  να ασκήσει τεράστια πίεση στα πόδια μας, ιδιαίτερα αν παίζουμε σε σκληρές επιφάνειες, όπως τα τεχνητά γήπεδα. Συχνά, οι ποδοσφαιριστές εμφανίζουν κάλους και τραυματισμούς ή άλλες ανωμαλίες στα δάχτυλα των κάτω άκρων. Ένα καλό ζευγάρι ποδοσφαρικά παπούτσια (ξέρετε, αυτά με τα «καρουμπαλάκια») θα ταιριάξει απόλυτα στα πόδια μας και δεν θα επιτρέψει ίχνη τραυματισμών μετά από κάποιο παιχνίδι ή προπόνηση.

  • Παπούτσια για αεροβική

Τα κοινά αθλητικά παπούτσια είναι ιδανικά για αεροβικές ασκήσεις, καθώς συνδυάζουν ευελιξία, υποστήριξη και κάλυψη, απορροφούν τους κραδασμούς και μειώνουν την πίεση στα πόδια. Αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη μέση, ή τα γόνατα, επιλέγουμε καλά αντικραδασμικά αθλητικά.

  • Παπούτσια για τρέξιμο

Τα παπούτσια για τρέξιμο προορίζονται μόνο για τρέξιμο! Τα ιδανικά αθλητικά παπούτσια τρεξίματος πρέπει να είναι πολύ ευέλικτα και ελαφρυά, να επιτρέπουν στο πόδι να λυγίζει σε κάθε βήμα. Φυσικά, δεν είναι κατάλληλα για άλλα αθλήματα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο).

  • Παπούτσια για περπάτημα ή πεζοπορία

Ο ιδανικός τρόπος για να αυξήσουμε τα επίπεδα της καθημερινής μας δραστηριότητας είναι το περπάτημα, και για τους λίγο πιο τολμηρούς. η πεζοπορία. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, ενώ οι πιθανότητες τραυματισμού είναι ελάχιστες. Επιλέγουμε άνετα παπούτσια, που δε θα μας προκαλέσουν ερεθισμούς και φουσκάλες στο δέρμα. Φοράμε πιο «σκληρά» παπούτσια, στο σωστό μέγεθος, που να υποστηρίζουν σωστά την καμάρα και με ελαφρώς υψωμένο τακούνι, φτιαγμένα από υλικά που επιτρέπουν τη διέλευση του αέρα. Επειδή τα παπούτσια πεζοπορίας είναι …παντός καιρού, καλύτερα να προτιμήσουμε αδιάβροχα αθλητικά.

  • Παπούτσια για μπάσκετ

Τα παπούτσια για αθλήματα εσωτερικού χώρου, όπως το μπάσκετ, χαρίζουν ένα συνδυασμό ευελιξίας και πλάγιας υποστήριξης. Είναι πιο σκληρά και παρέχουν περισσότερη ασφάλεια. Για το συγκεκριμένο άθλημα, ψάχνουμε για παπούτσια αποκλειστικά για μπάσκετ.

Scroll To Top