Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό μας.

Όταν μιλάμε για «ζάχαρη» δεν εννοούμε μόνο αυτή που βρίσκεται στα γλυκά. Εννοούμε γενικότερα τα πρόσθετα σάκχαρα τα οποία όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα διατροφής, που ούτε καν θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Μερικά από αυτά είναι το ψωμί, οι σάλτσες, τα καρυκεύματα, ακόμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 κουταλάκια του γλυκού για τους άνδρες ημερησίως και τα 6 κουταλάκια του γλυκού για τις γυναίκες.

Όσο και αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε τελείως την πρόσληψη της ζάχαρης, μπορούμε να την περιορίσουμε.

Τι να κάνουμε:

Επιλέγουμε τις σωστές τροφές

Προσθέτοντας πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα μας περιορίζουμε την όρεξή μας για φαγητό και μειώνουμε τις λιγούρες μας για γλυκά. Το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια, το φαγόπυρο, η βρώμη και οι σπόροι τσία είναι μερικές καλές πηγές πρωτεΐνης που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.
Παράλληλα, αυξάνουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας, ώστε να αποφύγουμε την υπερφαγία και να περιορίσουμε τις ξαφνικές λιγούρες που μας «σπρώχνουν» στα γλυκά. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια είναι καλές πηγές φυτικών ινών.

Κοιμόμαστε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα ενέργειάς μας αλλά και την όρεξή μας για φαγητό. Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, καθιστώντας δυσκολότερη την επιλογή υγιεινών τροφών και σπρώχνοντάς μας σε παχυντικές, ανθυγιεινές τροφές, όπως τα γλυκά. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή όταν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιούνται περισσότερο από το φαγητό.

Προτού στραφούμε στα γλυκά, τρώμε φρούτα

Ζουμερά, υγιεινά και φυσικά γλυκά, τα φρούτα είναι ο καλύτερος τρόπος να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για γλυκό. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσουμε ότι θέλουμε να φάμε ένα γλυκό, προτιμάμε ένα εποχιακό φρούτο της αρεσκείας μας. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα γλιτώσουμε θερμίδες, αλλά θα αυξήσουμε και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Τρώμε μικρά και συχνά γεύματα

Τα μικρά, συχνά γεύματα παρέχουν στον οργανισμό μας μια σταθερή δόση ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν τρώμε υδατάνθρακες, το σώμα μας τους μετατρέπει σε γλυκόζη για να μας παρέχει ενέργεια.

Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων μπορεί να «πλημμυρίσει» τον οργανισμό μας με γλυκόζη, προκαλώντας αιχμές ινσουλίνης που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ενέργειά μας, την πείνα μας και την επιθυμία μας για ζάχαρη. Τα μικρά, συχνά γεύματα θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε το σάκχαρο στο αίμα μας σταθερό και κατ’ επέκταση θα περιορίσουν τις λιγούρες για παχυντικά τρόφιμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!